Mark Hamill, actorul care și-a câștigat un loc etern în Universul Războiului Stelelor. „Este mai mult un basm decât un adevărat science-fiction”
Mark Hamill este cel mai bine cunoscut pentru interpretarea lui Luke Skywalker în trilogia originală Star Wars, personificând emblematicul rol în „Războiul Stelelor: Episodul IV – O nouă speranță” (1977), „Războiul Stelelor: Episodul V – Imperiul contraatacă” (1980) și „Războiul Stelelor: Episodul VI – Întoarcerea lui Jedi” (1983), mai târziu reluând rolul în filmele mai noi, inclusiv în „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” (2015) , „Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi” (2017) și „Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker” (2019). În „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” (2015), Mark Hamill a avut o scurtă apariție la finalul filmului, pentru cele doar 30 de secunde de joc fiind plătit cu aproape 3 milioane de dolari, la fel ca și actrița Carrie Fisher care, spre deosebire de el, este o parte importantă a filmului.
În 1977, „Războiul Stelelor” al lui George Lucas a dat startul nu doar uneia dintre cele mai de succes francize cinematografice din toate timpurile, ci și unei generații care a definit cultura pop, prima trilogie a peliculei „Star Wars” având un succes atât de mare încât a făcut din cele trei staruri, Mark Hamill, Carrie Fisher și Harrison Ford, nume cunoscute pe viață.
Pentru Hamill, de exemplu, Luke Skywalker a fost, de fapt, unul dintre cele mai neobișnuite roluri din cariera sa. Înainte de a fi distribuit în rolul principal din Star Wars în 1977, Hamill fusese un actor de sitcom și de telenovele, care făcea adesea dublaje. Luke Skywalker, personajul său din „Star Wars” l-a transformat pe Hamill într-un simbol.
Mark Hamill, care l-a interpretat pe Skywalker în mai multe filme și emisiuni Star Wars de-a lungul a peste 40 de ani, declarase la un moment dat într-un interviu oferit celor de la CBS News că a terminat cu interpretarea personajului său, referindu-se la faptul că indiferent câte alt noi părți din Star Wars s-ar mai face, nu se mai întâmpla vreodată să-l mai joace pe Luke.
„Mi-am trăit timpul, iar asta este bine. Însă gata, e de ajuns”, le spunea Hamill celor de la CBS, completând, atunci când i-a fost dată replica „Niciodată să nu spui niciodată”, „Nu văd niciun motiv să o fac. Permiteți-mi să o spun în felul următor: au foarte de multe povești de spus. Nu mai au nevoie de Luke”.
În afară de faima sa în Star Wars, Hamill a apărut și în alte filme notabile. A jucat în „Corvette Summer” (1978), „The Big Red One” (1980) și a avut un rol în „Kingsman: The Secret Service” (2014), având de asemenea o activitate prolifică și ca actor de voce, unul dintre cele mai cunoscute roluri ale lui fiind vocea lui Joker în diferite seriale și filme animate Batman, începând cu „Batman: The Animated Series” (1992). De altfel, interpretarea ca actor de voce a lui Joker i-a adus o recunoaștere atât din partea fanilor, cât și a criticilor de film, mulți considerându-l unul dintre cei mai buni actori de voce din industrie.
Mark Hamill s-a născut la 25 septembrie 1951, în Oakland, California. A frecventat diferite școli din cauza schimbărilor de stație ale tatălui său în cadrul Marinei americane. Astfel, a studiat la Academia Walsingham și școla Edgar Allan Poe Middle School din Virginia, apoi s-a mutat în San Diego, California, urmând cursurile Hale Junior High School și, mai târziu, Annandale High School, din nou în Virginia. În timpul junioratului, a fost în Japonia, la Nile C. Kinnick High School, unde a absolvit în 1969. Apoi s-a înscris la Los Angeles City College, unde s-a specializat în teatru.
Începutul carierei lui Mark Hamill a inclus un rol recurent în telenovela „General Hospital” și un rol principal în mini serialul „The Texas Wheelers”. De asemenea, a interpretat rolul lui Kent Murray în „The Bill Cosby Show”, a avut apariții în emisiuni precum „The Partridge Family”, „Room 222” și „One Day at a Time”, și în filme de televiziune ca „The City” și „Sarah T. – Portretul unei adolescente alcoolice”.
Primul rol important al lui Mark Hamill în film a fost în „Războiul Stelelor: Episodul IV – O nouă speranță”, deși înainte apăruse în câteva roluri mai mici – în filmul de televiziune „Sarah T. – Portretul unei adolescente alcoolice” (1975), „The City” (1971) și „Night Gallery” (1972).
Lansat în 1977, „Războiul Stelelor: Episodul IV – O nouă speranță” a marcat începutul unei cariere legendare pentru Mark Hamill și i-a consolidat locul în istoria cinematografiei. Interpretarea lui Hamill a lui Luke Skywalker în trilogia originală „Războiul Stelelor”, care include și „Imperiul contraatacă” și „Întoarcerea lui Jedi”, rămânând emblematică, iar călătoria personajului său de la un umil băiat de fermă la un puternic cavaler interstelar a rezonat foarte mult cu publicul și a contribuit semnificativ la succesul francizei.
„Adevărul este că nu m-am așteptat niciodată să fiu ținut minte pentru ceva anume. Tot ce mi-am dorit a fost doar să-mi câștig existența făcând ceea ce-mi plăcea. (…) Aș fi putut fi faimos ca fiind cel mai bun actor care l-a jucat vreodată pe Adolf Hitler, mai știi? Dar cel puțin Luke este un tip admirabil!”.
„Nu mă așteptam să fie un succes de critică (n.r. „Star Wars”), credeam că oamenilor le va plăcea, pentru că a preluat atât de multe elemente din filmele cu care eram familiarizați, filme cu pirați, cowboy, filme de război, adăugând și ceva umor. Și asta m-a prins. De obicei, SF-ul nu este amuzant. (…) Iar oamenii se vor duce să-l vadă la miezul nopții pentru că este atât de unic. Am crezut că va fi popular, dar nu m-am gândit niciodată că va fi pe coperta revistei Time”. Și nu a fost doar atât. Războiul Stelelor este una dintre cele mai de succes francize cinematografice din lume, seria producând unele dintre cele mai cunoscute personaje, cântece și citate din science fiction, ca să nu mai vorbim de unele dintre filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile. De-a lungul anilor, franciza a inclus o gamă largă de filme, emisiuni TV, jocuri video, jucării și cărți. Multiversul Star Wars se numără, așadar, printre cele două francize cinematografice cu cele mai mari încasări la nivel mondial (după „Avengers: Endgame”, 2019, cu încasări globale de aproximativ 10,33 miliarde de dolari), începând cu 2023, cel de-al șaptelea episod al saga science-fiction și-a păstrat, de asemenea, locul printre cele mai profitabile cinci filme din toate timpurile.
Mark Hamill este căsătorit din 1978 cu Marilou York (n.1955) – producătoare, cunoscută pentru Comic Book: The Movie (2004) și Biography (1987), cuplul având împreună trei copii.
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0000434/bio/?ref_=nmtrv_ql_1
https://www.marca.com/en/lifestyle/movies/2023/08/15/64dbc562e2704e6cb18b4582.html
Vă mai recomandăm să citiți și:
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?
Testamentul lui Matthew Perry. Cine primește averea actorului din Friends?
Rowan Atkinson, actorul cunoscut drept Mr. Bean, acuzat că „a stricat” reputația mașinilor electrice