Home » Cultură » Warren Buffett, al 9-lea cel mai bogat om din lume. S-a lansat în afaceri cu gumă de mestecat, reviste și Coca-Cola

Warren Buffett, al 9-lea cel mai bogat om din lume. S-a lansat în afaceri cu gumă de mestecat, reviste și Coca-Cola

Publicat: 12.05.2024

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume (în aprilie 2024, se afla pe locul 9 în topul miliardarilor, cu o avere de peste 130 de miliarde de dolari), afaceristul și filantropul Warren Buffett, o figură renumită în lumea investițiilor și supranumit Oracolul din Omaha, este directorul general al Berkshire Hathaway, portofoliul companiilor pe care le deține cuprinzând nume precum Geico, Duracell, Apple, Nu Holdings și Dairy Queen.

În 2010, Buffett și-a unit forțele cu Bill Gates și Melinda French Gates pentru a înființa inițiativa Giving Pledge, un demers filantropic ce urmărește încurajarea miliardarilor pentru a dona cel puțin 50% din averea lor către organizații caritabile, având astfel un impact substanțial în abordarea diferitelor probleme sociale și contribuind la îmbunătățirea societății în ansamblu, fie că este vorba de domeniul asistenței medicale, a educației sau problemelor de mediu.

O inițiativă lăudată de unii, însă privită cu scepticism de alții care au considerat că simpla donare de bani ar putea să nu abordeze cauzele profunde ale problemelor sociale, pentru asta fiind nevoie de o schimbare sistematică pentru a putea fi creat un impact de durată. În plus față de acest aspect, au existat preocupări cu privire la transparența și responsabilitatea în ceea ce privește modul în care sunt utilizate fondurile donate de către organizațiile caritabile.

În ceea ce privește Berkshire Hathaway, holding-ul multinațional american de tip conglomerat al lui Buffett, acesta are sediul în Omaha, Nebraska, compania fiind înființată în 1839 ca producător de textile, de către Oliver Chace, sub numele de Valley Falls Company în Valley Falls. În 1929, aceasta a fuzionat cu Berkshire Cotton Manufacturing Company, înființată în 1889, în Adams, Massachusetts. Compania combinată a fost cunoscută sub numele de Berkshire Fine Spinning Associates. În 1955, Berkshire Fine Spinning Associates a fuzionat cu Hathaway Manufacturing Company, înființată în 1888 în New Bedford, Massachusetts. După fuziune, Berkshire Hathaway deținea deja 15 fabrici și peste 12.000 de muncitori. Cu toate acestea, șapte dintre aceste locații au fost închise până la sfârșitul deceniului, însoțite de concedieri masive. Restructurarea companiilor a început cu 1965, sub conducerea președintelui și directorului general Warren Buffett și a vicepreședintelui Charlie Munger, după ce în 1962 Buffett cumpărase acțiuni la Berkshire Hathaway după ce a observat că era subevaluată statistic. Buffett a cumpărat acțiunile în ideea că, pe măsură ce Berkshire închidea fabrici de textile și elibera capital, la un moment dat va exista o ofertă publică de cumpărare și ar putea vinde acțiunile pentru un profit. În cele din urmă, Buffett a recunoscut că afacerea cu textile era în declin și că situația financiară a companiei nu se va îmbunătăți. În 1964, Stanton a făcut o ofertă verbală de răscumpărare a participației lui Buffett în companie pentru 11,50 dolari pe acțiune. Buffett a fost de acord cu această ofertă, dar ulterior a primit o ofertă scrisă mai mică, ceea ce l-a înfuriat și l-a determinat să cumpere mai multe acțiuni pentru a prelua controlul companiei și a-l concedia pe Stanton.

La sfârșitul anilor 1970, Berkshire a achiziționat o participație în Government Employees Insurance Company (GEICO), care constituie astăzi nucleul operațiunilor sale de asigurări și este o sursă majoră de capital pentru celelalte investiții ale Berkshire Hathaway, iar în 1985, Berkshire a închis ultimele sale operațiuni textile (nucleul istoric al Hathaway).

Buffett a descris cumpărarea Berkshire Hathaway ca fiind cea mai mare greșeală de investiții, afirmând că dacă ar fi investit direct în afaceri de asigurări în loc să cumpere Berkshire Hathaway, ar fi obținut randamente de investiții compuse de aproximativ 200 de miliarde de dolari în anii următori.

La data de 13 iulie 2016, Buffett deținea 31,7% din puterea de vot agregată a acțiunilor Berkshire în circulație, iar Charlie Munger deținea o participație suficient de mare pentru a deveni și el miliardar, împreună cu primii investitori David Gottesman și Franklin Otis Booth Jr. care au devenit, de asemenea, miliardari datorită investițiilor lor în Berkshire Hathaway. Fundația Bill & Melinda Gates este, de asemenea, un acționar important, deținând 4% din acțiunile de clasă B.

Pe lângă realizările sale în afaceri, Buffett este cunoscut și pentru filantropia și donațiile sale caritabile. Warren Buffett s-a angajat să doneze peste 99% din averea sa în timpul vieții sau după moartea sa, prin diverse fundații și inițiative caritabile. Începând cu anul 2000, Buffett organizează anual evenimente de strângere de fonduri, scoțând la licitație pe eBay un prânz caritabil cu el, la restaurantul Smith and Wollensky steakhouse din New York City. În 2019, un ofertant anonim a fost atât de dornic să stea la masă cu Buffett, încât a licitat 4,57 milioane de dolari pentru a lua prânzul cu el, banii donați mergând către organizația caritabilă din San Francisco – Glide – ce luptă împotriva sărăciei. Câștigătorul prânzului are dreptul să invite la „masa” cu Buffett șapte prieteni. Până în prezent s-au strâns de pe urma acestor prânzuri caritabile peste 25 de milioane de dolari.

Warren Buffett s-a născut la 30 august 1930, în Omaha, Nebraska, fiind al doilea dintre cei trei copii ai Leilei și ai lui Howard Buffett, un agent de bursă și, mai târziu, membru al Congresului Statelor Unite.

Manifestând un interes timpuriu pentru afaceri și investiții, Warren Buffett a urmat cursurile Școlii de afaceri Wharton a Universității din Pennsylvania, transferându-se apoi la Universitatea din Nebraska, pe care a absolvit-o în trei ani cu o diplomă de licență în administrarea afacerilor, obținând mai târziu un master în economie la Columbia Business School.

După terminarea facultății la Universitatea din Nebraska,  Buffett a aplicat la Harvard Business School, însă în timpul unui interviu în urma căruia ar fi fost determinată acceptarea lui la Harvard, i s-a spus: „Las-o baltă. Nu te duci la Harvard”.

Dezamăgit și descumpănit de respingere, Buffett, scrie entrepreneur.com, le-a scris o scrisoare de intenție idolilor săi Benjamin Graham (părintele investițiilor în valoare) și David Dodd, care erau profesori la Columbia Business School.

„Le-am spus: Domnilor profesori, credeam că ați murit, dar acum că am aflat că sunteți în viață și că predați la Columbia, și chiar aș vrea să vin acolo. Și am fost admis”.

Despre Warren Buffett, unul dintre cei mai de succes investitori din lume, s-a scris că a început să-și demonstreze simțul afacerilor încă din copilărie, vânzând din ușă în ușă gumă de mestecat, sticle de Coca-Cola și reviste săptămânale, experiențe care nu doar i-au adus un venit la vârsta la care alți copii preferau să se joace, dar a contribuit la formarea înțelegerii sale în materie de vânzări și interacțiune cu clienții, învățând lecții valoroase despre marketing, negociere și gestionarea unei afaceri mici.

A făcut prima sa investiție la vârsta de 11 ani, când a cumpărat trei acțiuni ale Cities Service Preferred pentru el și trei pentru sora sa. Până la vârsta adolescenței, acesta adunase deja economii echivalente cu 53.000 de dolari din prezent.

Warren Buffett a devenit milionar în 1962, la vârsta de 32 de ani, datorită parteneriatelor și investițiilor sale, de-a lungul anilor continuând să își crească averea prin investiții și achiziții inteligente, devenind în cele din urmă una dintre cele mai bogate persoane la nivel global. La sfârșitul lui 2013, Buffett avea o avere netă de 59 de miliarde de dolari – în creștere de la 46 de miliarde de dolari la începutul anului. În medie, Buffett a câștigat 37 de milioane de dolari pe zi în 2013, câștig alimentat de creșterea prețurilor acțiunilor.

Warren Buffett a sfidat stilul de viață extravagant tipic asociat cu bogăția, continuând să locuiască în aceeași casă din Omaha, Nebraska, încă din 1958, o reședință cu cinci dormitoare care a fost cumpărată inițial de Buffett cu 31.500 de dolari. Potrivit diverselor rapoarte și interviuri, atașamentul lui Buffett față de această casă provine atât din considerente practice, cât și sentimentale. Locația este convenabilă pentru el, deoarece este aproape de sediul său de afaceri, Berkshire Hathaway Inc. pe care îl conduce din 1965. În plus, Buffett a spus că se bucură de sentimentul de familiaritate și de confort care vine odată cu șederea într-un singur loc pentru o perioadă îndelungată.

După o viață mai mult decât plină, agitată și dedicată exclusiv afacerilor și acțiunilor de binefacere, în momentul prezent Warren Buffett, conform propriilor declarații, își petrece mai mult de 80% din timp citind ziare și cărți, lectura sa însumând aproximativ 500 de pagini zilnic. „Așa funcționează cunoașterea. Se acumulează, precum dobânda compusă”.

Printre inițiativele lui Warren Buffett se numără și promisiunea de a oferi unui angajat 1 milion de dolari în fiecare an, pentru tot restul vieții sale, dacă acesta va ghici cele 16 echipe din NCAA. National Collegiate Athletic Association este o organizație non-profit care reglementează activitatea sportivă a studenților din aproximativ 1.100 de școli din Statele Unite și una din Canada. De asemenea, NCAA organizează programele atletice ale colegiilor și ajută peste 500.000 de studenți atleți care concurează anual în sporturile universitare. NCAA a fost fondată în 1906 de către Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (din 1901 și până în 1909). Nimeni nu a câștigat, până acum, acest premiu, dar persoana care se va apropie cel mai mult cu estimările sale va câștiga 100.000 de dolari.

Warren Buffett este căsătorit cu Astrid Buffett, aceasta fiind a doua soție a lui. Astrid este cu 16 ani mai tânără decât Buffett. Cuplul s-a căsătorit în 2006, la doi ani după ce prima soție a lui Warren Buffett, Susan, a decedat, însă relația lor a început cu zeci de ani mai devreme, când Warren era încă implicat în primul mariaj. Conform observer.com, Astrid, o imigrantă din Letonia, era chelneriță la barul The French Cafe din Omaha când a cunoscut-o pe Susan, prima soție a lui Buffett, care cânta ocazional la restaurant. Susan a fost cea care i-a prezentat-o pe Astrid lui Warren în 1978, rugând-o să se „ocupe de investitor pentru ca ea să se poată concentra pe propriile interese și pe cariera sa”. Astrid și Warren s-au căsătorit oficial la 30 august 2006, cu ocazia celei de-a 76-a aniversări a lui Warren.

„Căsătoria este parteneriatul suprem. Este extrem de important în determinarea fericirii de-a lungul vieții tale și a succesului tău. Iar eu am fost norocos din acest punct de vedere”, declara Buffett pentru Forbes în 2017, citat de observer.com.

Warren Buffett are trei copii cu prima lui soție, Susan Buffett: Howard Graham Buffett – născut în 1954 – afacerist american, fost politician, filantrop, fotograf și fermier; Peter Buffett  – născut în 1958 – muzician, compozitor, scriitor și filantrop; și Susan Alice Buffett – născută în 1953 – filantroapă americană.

Una dintre cele mai importante lecții de afaceri ale lui Warren Buffett este: „Regula nr. 1 este să nu pierzi niciodată bani. Regula nr. 2 este să nu uiți niciodată regula nr. 1”.

*Nota redacției: acest articol a fost modificat pentru a arăta că Warren Buffett este, începând cu aprilie 2024, pe locul 9 în topul celor mai bogați oameni din lume.

Surse:

https://indianexpress.com/article/trending/the-top-10-richest-people-in-the-world-as-of-may-2024-9303302/

https://www.cnbc.com/2024/05/03/most-of-warren-buffetts-wealth-came-after-age-65-heres-why.html

https://observer.com/2023/07/who-is-astrid-buffett-warren-buffetts-wife-who-balks-at-4-sun-valley-coffee/

ă mai recomandăm să citiți și:

Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?

Ce să faci înainte de recesiune? Iată 5 sfaturi de la Warren Buffett!

Warren Buffett nu ar cumpăra tot bitcoin-ul din lume nici măcar pentru 25 de dolari. De ce nu crede în criptomonede?

Cât a pariat Warren Buffett pe piaţa bursieră americană de la începutul anului ?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Doi mari producători auto ar putea fuziona și ar deveni al treilea cel mai mare grup auto global
Doi mari producători auto ar putea fuziona și ar deveni al treilea cel mai mare grup auto global
A murit crocodilul Burt din filmul „Crocodile Dundee”
A murit crocodilul Burt din filmul „Crocodile Dundee”
Vremea se strică în aproape toată țara, anunță meteorologii
Vremea se strică în aproape toată țara, anunță meteorologii
Adepții Pământului plat au constatat cu surprindere că acesta este rotund după o vizită în Antarctica
Adepții Pământului plat au constatat cu surprindere că acesta este rotund după o vizită în Antarctica
Un general și carul său, parte din Armata de Teracotă, au fost descoperiți în China
Un general și carul său, parte din Armata de Teracotă, au fost descoperiți în China
Cât de periculos este să amânăm mersul la toaletă?
Cât de periculos este să amânăm mersul la toaletă?
Creaturile bizare din Antarctica care pot trăi 11.000 de ani
Creaturile bizare din Antarctica care pot trăi 11.000 de ani
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Selly, portretul copilului minune al internetului din România, EXCLUSIV la Altceva cu Adrian Artene
Selly, portretul copilului minune al internetului din România, EXCLUSIV la Altceva cu Adrian Artene
Inteligența Artificială a declanșat o criză de fraudă academică în universități
Inteligența Artificială a declanșat o criză de fraudă academică în universități
Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci
Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Un tigru a străbătut 200 de kilometri prin Siberia pentru a-și regăsi partenera
Un tigru a străbătut 200 de kilometri prin Siberia pentru a-și regăsi partenera
Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie
Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
ChatGPT și alți chatboți suferă de demență, arată un studiu
ChatGPT și alți chatboți suferă de demență, arată un studiu