Tilda Swinton (n.1960, Londra), Regina Transformărilor, așa cum a numit-o The Guardian într-un articol, este una dintre cele mai apreciate actrițe britanice și scoțiene, deținătoarea unui premiu Oscar, foarte cunoscută pentru îndrăzneala și nonconformismul cu care și-a abordat cariera cinematografică.
Ea însăși o femeie cu un aspect androgin – dar al cărei stil a fost remarcat și chiar aplaudat de multe reviste de modă prestigioase (Vanity Fair, inclusiv, a clasat-o în top 10 cele mai bine îmbrăcate femei din lume, în 2007 – Tilda Swinton a acceptat să joace de câteva ori în roluri de bărbați.
L-a portretizat pe Mozart în piesa Mnemonic pusă în scenă în 1999 de Theatre de Complicite, a fost personajul numit Orlando, un nobil elisabetan, în filmul cu același nume din 1992 regizat de Sally Potter, o producție care a avut la bază un roman al Virginiei Woolf și, de asemenea, Swinton l-a interpretat pe îngerul Gabriel în thrillerul supranatural din 2005 Constantine, o peliculă în regia lui Francis Lawrence în care Tilda Swinton a jucat, printre alții, alături de actorii Keanu Reeves, Rachel Weisz, Peter Stormare și Djimon Hounsou.
Tilda Swinton a fost omagiată de Muzeul de Artă Modernă din New York, în cadrul unui eveniment care a loc în ziua în care a împlinit 53 de ani, la 5 noiembrie 2013, show găzduit, printre alții, de Karl Lagerfeld, Wes Anderson și David Bowie.
Tilda Swinton are strămoși scoțieni, englezi și nord-irlandez, provenind dintr-una din cele mai vechi familii scoțiene. Tatăl Tildei Swinton, generalul-maior Sir John Swinton din Clanul Swinton, a fost comandantul Diviziei Casei Regale și lord-locotenent de Berwickshire.
Tilda Swinton, care a urmat cursurile școlii de fete West Heath Girls’ School, a fost colegă de clasă cu cea care avea să devină Prințesa Diana.
În 2008, Tilda Swinton a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din filmul Michael Clayton, un thriller juridic regizat de Tony Gilroy cu George Clooney în rolul principal. În pelicula lui Gilroy, Tilda Swinton a interpretat-o pe Karen Crowder, o avocată incisivă care se implică într-un scandal corporatist. În afară de Oscar, în palmaresul ei, Tilda Swinton mai deține și un premiu BAFTA, câștigat în 2008, tot pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar și… tot pentru filmul Michael Clayton, a fost nominalizată la Globurile de Aur de trei ori, la Premul Cesare și, de asemenea, a câștigat numeroase alte premii în cadrul unor festivaluri internaționale de film.
Activă în industria filmului de la sfârșitul anilor 1980, Tilda Swinton a apărut în peste 70 de filme, fiecare rol al ei fiind distinct și merită atenție.
În We need to talk about Kevin (2011), o dramă psihologică regizată de Lynne Ramsay care explorează teme legate de parenting, traume și complexitatea relațiilor umane, Swinton s-a remarcat în rolul unei mame care se străduiește să se conecteze cu fiul ei adolescent (interpretat de Ezra Miller) după un atac armat în masă la liceul său.
În 2017 a jucat în drama fantastică Okja, regizată de Bong Joon-ho, film ce urmărește povestea unei tinere fete (interpretată de Ahn Seo-hyun) care se împrietenește cu o creatură uriașă asemănătoare unui porc, numită Okja. Swinton joacă dublul rol al lui Lucy Mirando, CEO-ul unei corporații multinaționale care creează creaturile, și al surorii sale, Nancy, care este o activistă radicală pentru drepturile animalelor.
În 2013, a apărut în Snowpiercer, în regia lui Bong Joon-ho, un film SF a cărui acțiune este plasată într-un tren care călătorește într-o lume post-apocaliptică înghețată. Swinton interpretează rolul ministrului Mason, un oficial de rang înalt care guvernează ierarhia socială a trenului.
2014 i-a adus rolul din The Grand Budapest Hotel, peliculă regizată de Wes Anderson, o dramo-comedie în care Swinton joacă rolul lui Madame Celine, o clientă bogată și excentrică a hotelului.
Alte roluri bune ale ei au fost și cele din The Limits of Control (2009), The Killing of a Sacred Deer (2017), Moonrise Kingdom (2012) și Only Lovers Left Alive (2013).
Pe lângă cariera de actriță, Swinton este cunoscută și pentru implicarea sa în lumea artei. A colaborat cu diverși artiști și cineaști la proiecte experimentale care estompează granițele dintre cinematografie și arta vizuală.
Și-a câștigat faima în rândul publicului internațional în 2001, odată cu rolul din „The Deep End”, un thriller regizat de David Siegel și Scott McGehee în care Swinton apare alături de Goran Visnjic, Jonathan Tucker și Josh Lucas. Filmul se bazează în mare măsură pe romanul The Blank Wall de Elisabeth Sanxay Holding și urmprește povestea din jurul personajului Margaret Hall (interpretat de Tilda Swinton), o mamă și soție devotată care locuiește împreună cu cei doi copii ai săi în Lake Tahoe, a cărei viață ia o întorsătură dramatică atunci când descoperă cadavrul iubitei mai în vârstă a fiului ei, Darby Reese (interpretat de Jonathan Tucker), în debarcaderul lor.
Tilda Swinton locuiește cu partenerul său de lungă durată, dramaturgul și pictorul John Byrne, tatăl gemenilor lor (Honor și Xavier, născuți în 1997), în Highlands, în Scoția.
Tilda Swinton s-a născut pe 5 noiembrie 1960, la Londra, Anglia, tatăl ei, generalul-maior Sir John Swinton, a fost ofițer în armata britanică, iar mama ei, Judith Balfour, a fost o doamnă de companie a reginei Elisabeta a II-a, născută în Australia. Crescută într-un mediu privilegiat, Swinton a urmat cursurile școlii West Heath Girls’ School, mai târziu, ale Colegiului Fettes din Edinburgh și, în final, a absolvit Cambridge University.
După ce și-a terminat studiile, Swinton a urmat o carieră în domeniul artelor. Inițial a lucrat ca artist vizual și a jucat în producții de teatru experimental. La începutul anilor 1980, s-a alăturat Royal Shakespeare Company. În cinematografie a debutat în 1986, odată cu rolul din filmul Caravaggio, regizat de Derek Jarman, care a marcat începutul unei colaborări de lungă durată între cei doi.
De-a lungul anilor 1990 și la începutul anilor 2000, Swinton a continuat să ofere performanțe remarcabile în filme precum The Deep End (2001), pentru care a primit o nominalizare la Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță, și Adaptation (2002), în care a interpretat rolul unui misterios colecționar de plante.
A apărut în blockbustere de mare succes precum Doctor Strange (2016), The Chronicles of Narnia (2005, 2008, 2010), Avengers: Endgame (2019).
Swinton este cunoscută pentru activismul și susținerea diverselor cauze. De exemplu, s-a implicat în inițiative de mediu, în apărarea drepturilor LGBTQ+ și în eforturi umanitare. Recent, s-a alăturat Tilda unui șir de mai mulți artiști în apelul lor pentru încetarea focului în Gaza. Aceștia au publicat o petiție în care acuză guvernele lumii nu doar că tolerează, ci și că „ajută și favorizează” ceea ce ei descriu drept „crime de război” ale Israelului în Gaza.
Surse:
https://www.reuters.com/article/us-oscars-swinton-idUSN2462463620080225
https://www.imdb.com/name/nm0842770/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm
https://www.theguardian.com/film/2023/sep/29/send-us-your-questions-for-tilda-swinton
Actrița Sharon Stone susține că a fost presată să se culce cu unul dintre frații Baldwin
Actrița Charlize Theron: „Mă consider o creatură foarte sexuală”