Home » Cultură » Christopher Walken, singurul actor de la Hollywood care nu a avut niciodată telefon mobil și computer

Christopher Walken, singurul actor de la Hollywood care nu a avut niciodată telefon mobil și computer

Publicat: 16.03.2024

Un cunoscut și apreciat actor american, Christopher Walken are o carieră prolifică atât în cinematografie cât și pe scenă și în televiziune.

Probabil unul dintre cele mai importante rolurile ale sale este acela al dansatorului din „The Deer Hunter” (1978), o dramă puternică și provocatoare în regia lui Michael Cimino, în care Walken joacă rolul lui Steven, un membru al clasei muncitoare care visează să devină dansator profesionist. Filmul urmărește viața a trei prieteni, interpretați de Robert De Niro, John Savage și Christopher Walken însuși, în timp ce navighează prin încercările și tribulațiile vieții dintr-un oraș mic din Pensilvenia, ale prieteniei și ale războiului din Vietnam. De remarcat faptul că Walken a semnat toate indicațiile coregrafice pentru scenele de dans ale personajului interpretat de el.

Pentru prestația din acest film, Christopher Walken nu doar că a fost nominalizat dar a și primit Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

Născut într-o familie cu origini irlandezo-scoțiene

În 2003, Walken a fost din nou nominalizat la Oscar la aceeași categorie – Cel mai bun actor într-un rol secundar –  (fără a câștiga de această dată) pentru interpretarea lui Frank Abagnale Sr. din „Catch me if you can”, un film al lui Steven Spilberg în care Walken a apărut alături de actori de top precum Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Martin Sheen, Jennifer Garner și Ellen Pompeo.

Născut la 31 martie 1943 în Queens, New York, într-o familie cu origini irlandezo-scoțiene, cu un tată brutar și o mamă artistă, Christopher Walken se pare că și-a moștenit mama în ceea ce privește pasiunile pentru că, încă de timpuriu, a dezvoltat o atracție deosebită față de dans și muzică decizând astfel să urmeze studiile la Joffrey Ballet și Manhattan School of Music.

A apărut în numeroase producții Off-Broadway

Prima incursiune a lui Walken în lumea teatrului a avut loc atunci când era doar un copil, la vârsta de 10 ani apărând într-o producție a spectacolului „The Wonderful Visit” la Meisner Technique Studio, însă debutul profesional al lui Walken în teatru a avut loc în 1959, când a apărut în piesa „J.B.” de Archibald MacLeish. Producția a fost pusă în scenă la Teatrul Phoenix din New York, iar Walken a interpretat rolul unui artist de circ. Deși a fost un rol mic, acesta a marcat începutul carierei sale de actor profesionist.

De-a lungul anilor 1960 și 1970, Walken a continuat să lucreze intensiv în teatru. A apărut în numeroase producții Off-Broadway, printre piesele notabile în care a jucat în această perioadă numărându-se „The Lion in Winter”, „The Seagull” și „The Rose Tattoo”, dar una dintre cele mai importante realizări ale lui Walken în teatru a fost reprezentată de interpretarea lui Billy Bibbit în producția originală de pe Broadway a spectacolului „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, în 1963.

Succesul lui Walken în teatru a dus în cele din urmă la oportunități în film și televiziune.

Cu ce rol a atras atenția criticilor de film?

Pe marele ecran și-a făcut debutul în 1969, cu un rol mic în filmul „Me and my brother”, înainte de a apărea alături de Sean Connery în pelicula „The Anderson Tapes”(1971).  Totuși, rolul care a atras atenția criticilor de film a fost acela din „Annie Hall” (1977), în care a jucat alături de Dianei Keaton, urmând apoi rolul din „The Deer Hunter” despre care deja am menționat și pentru care a fost recompensat cu un Oscar.

În 1980, Walken a fost din nou distribuit de regizorul Michael Cimino într-un film al său, de data asta un  western dezastruos din punct de vedere financiar  – „Heaven’s Gate”. Una caldă una rece. În 1981, Christopher Walken a avut succes la public etalându-și din nou veleitățile de dansator în „Pennies from Heaven”, după care, doi ani mai târziu iarăși a suprins plăcut jucând rolul principal al unui profesor de școală cu abilități telepatice în filmul realizat după o nuvelă a lui Stephen King „The Dead Zone”.

Au urmat, printre altele, rolurile din „A View to a Kill” (1985), „Biloxi Blues” (1988), „Batman Returns” (1992), „True Romance” (1993), Captain Koons in Quentin Tarantino’s „Pulp Fiction” (1994), „Wayne’s World 2” (1993), „Nick of Time” (1995), „Mousehunt” (1997), „America’s Sweethearts” (2001), „Joe Dirt” (2001), „Catch Me If You Can” (2002), „Wedding Crashers” (2005), „Hairspray” (2007), „Stand Up Guys” (2012), Seven Psychopaths (2012), Jersey Boys (2014). În 2014 Walken l-a portretizat pe Căpitanul Hook în filmul pentru televiziune „Peter Pan Live!” și a dat voce regelui Louie în producția Disney „The Jungle Book” (2016). A apărut apoi în comedia „Father Figures” (2017), „Irreplaceable You” (2018), „The War with Grandpa” (2020), „Percy” (2020), serialul SF de televiziune „Severance”, pentru a cărui performanță a primit o nominalizare la Emmy, „Dune” (2021), „The Marvels” (2023), „The Creator” (2023) fiind, de asemenea, distribuit în producțiile viitoare „Dune: Part Two” (2024) și „Avatar 3” (2025).

Nu folosește computere și nici telefoane mobile

Despre Christopher Walken, acest actor conservator de la Hollywood, IMDb.com scrie că nu folosește computere și nici telefoane mobile în viața sa de zi cu zi, în multe dintre interviurile pe care le-a dat presei dezvăluind că nu a deținut niciodată astfel de „aparate”, exprimându-și preferința de a trăi o viață mai simplă, lipsită de distragerile și de conectivitatea constantă care vin odată cu tehnologia modernă. Într-un interviu acordat publicației The Guardian în 2010, Walken spunea:  „Nu am un telefon mobil sau un computer. Nu am nevoie de așa ceva. Nu mă interesează”.

Din 1969 este căsătorit cu actrița și regizoarea de casting Georgianne Walken, mariajul lor fiind unul dintre cele mai lungi și mai stabile de la Hollywood. Cei doi locuiesc în Connecticut și nu au copii, Walken dezvăluind în interviuri faptul că lipsa copiilor este unul dintre motivele pentru care a avut o carieră atât de prolifică în industria filmului și a teatrului.

Christopher Walken este primul actor premiat cu Oscar care a interpretat rolul unui personaj negativ principal din James Bond, în „A View to a Kill” (1985) – ceilalți patru fiind (până în 2022) Benicio Del Toro în „Licence to Kill” (1989), Javier Bardem în „Skyfall” (2012), Christoph Waltz în „Spectre” (2015) și Rami Malek în „No Time to Die” (2021).

Christopher Walken se află pe locul 96 în Top 100 Movie Stars of All Time al revistei Empire (Marea Britanie). Este Fan Elvis Presley, are o locuință în Insulele Bahamas și deține o pereche originală de pantaloni scurți de box ai lui Muhammad Ali pe care îi păstrează înrămați la el acasă.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000686/

https://www.britannica.com/biography/Christopher-Walken

https://www.imdb.com/name/nm0000686/quotes/

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/christopher-walken-says-hes-never-owned-a-computer-or-cell-phone-4105319/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jean Negulesco, singurul regizor român nominalizat la Oscar. Vedetă la Hollywood, dar necunoscut în România

John Cusack, unul dintre burlacii faimoși de la Hollywood. „Poate că absența unor semne este un semn în sine”

Lana Turner, una dintre cele mai mari vedete ale Epocii de Aur de la Hollywood. Opt mariaje, un copil, o relație cu un gangster și peste 50 de ani de carieră în film

Antonio Banderas, romanticul de la Hollywood. „Omul care nu-și dorește nimic este invincibil”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce, în timpul „miliardului plictisitor”, Pământul nu a avut munți?
De ce, în timpul „miliardului plictisitor”, Pământul nu a avut munți?
Iată cum furnicile ar putea rezolva problemele traficului urban
Iată cum furnicile ar putea rezolva problemele traficului urban
Cele mai vechi dovezi ale prezenței umane în Europa, găsite la situl Grăunceanu din România
Cele mai vechi dovezi ale prezenței umane în Europa, găsite la situl Grăunceanu din România
Trucul șocant prin care poți să-ți crești masa musculară
Trucul șocant prin care poți să-ți crești masa musculară
Iată cum o simplă vizită la coafor ar putea să ne pună viața în pericol
Iată cum o simplă vizită la coafor ar putea să ne pună viața în pericol
Test de cultură generală. Ce este apa carbogazoasă?
Test de cultură generală. Ce este apa carbogazoasă?
Telescopul Spațial James Webb a găsit o planetă misterioasă care nu seamănă cu nimic din Sistemul Solar
Telescopul Spațial James Webb a găsit o planetă misterioasă care nu seamănă cu nimic din Sistemul Solar
Meteorologii anunță vreme neobișnuit de caldă până la jumătatea lunii februarie
Meteorologii anunță vreme neobișnuit de caldă până la jumătatea lunii februarie
Nvidia a intrat în top 10 cele mai valoroase companii din lume
Nvidia a intrat în top 10 cele mai valoroase companii din lume
Demența ar putea fi prevenită cu antibiotice, antivirale și vaccinuri, arată un studiu
Demența ar putea fi prevenită cu antibiotice, antivirale și vaccinuri, arată un studiu
Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu
Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu
Protest Greenpeace la Forumul Economic Mondial: ce mesaje au afișat activiștii?
Protest Greenpeace la Forumul Economic Mondial: ce mesaje au afișat activiștii?
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență și l-a adus pe Carol al II-lea pe Tronul României?
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență ...
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”