Elton John: „Nu ar trebui să iei niciodată mai mult decât dai”
Elton John este unul dintre cei mai de succes muzicieni din toate timpurile, cu o carieră de peste cinci decenii și peste 300 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Născut Reginald Kenneth Dwight la 25 martie 1947, în Pinner, Middlesex, Anglia, Elton John a devenit celebru la începutul anilor 1970 cu muzica sa, un amestec unic de pop, rock și glam rock.
Pasiunea lui John pentru muzică i-a fost insuflată de mama lui, Sheila Eileen Harris, o femeie care se ocupa în cea mai mare parte a timpului de gospodăria familiei dar care lucra cu jumătate de normă ca și croitoreasă. Sheila era mare iubitoare de muzică, astfel că ea a fost cea care l-a educat și l-a încurajat pe John încă de timpuriu să îmbrățișeze calea sunetului muzicii, plătindu-i ore de pian când Elton avea doar trei ani. La vârsta de 11 ani, Elton John a fost admis la Academia Regală de Muzică, însă a fost exmatriculat după doi ani pentru indisciplină și…lipsă de talent. În schimb, s-a orientat spre cântatul în trupe locale, în 1969 alăturându-se grupului Bluesology.
În 1970, Elton John l-a întâlnit pe viitorul său partener de compoziție, Bernie Taupin, care lucra ca textier pentru Bluesology, împreună scriind primul lor single de succes, „Your Song”, hit lansat în același an și care a ajuns rapid în top 10 în Marea Britanie și în SUA. În următorii câțiva ani, Elton John a lansat o serie de albume de succes, printre care „Tumbleweed Connection” (1971), „Honky Château” (1972) și „Goodbye Yellow Brick Road” (1973) care i-au consolidat statutul de superstar mondial.
Elton John, o prezența scenică flamboaiantă
Prezența scenică flamboaiantă și stilul androgin al lui Elton John l-au transformat într-o figură distinctă a scenei glam rock de la începutul anilor 1970. Era cunoscut pentru costumele sale scandaloase, inclusiv cizme cu platformă, boas cu pene și ochelari supradimensionați. Spectacolele lui live erau adesea teatrale și considerate de unii exagerate, cu lumini elaborate, efecte pirotehnice, introducând în concerte chiar și o păpușă care cânta la pian și pe care o folosea pentru a interpreta „Crocodile Rock”.
Muzica lui Elton John a fost, de asemenea, puternic influențată de glam rock, cu accentul pus pe spectaculozitate, spectacol și respingerea normelor tradiționale de gen. Cântecele sale prezentau adesea melodii catchy, versuri ingenioase și un amestec de influențe pop și rock. Unele dintre cele mai cunoscute cântece ale sale din această perioadă includ „Rocket Man”, „Honky Cat” și „Goodbye Yellow Brick Road”.
Viața personală și activismul
Elton John a fost homosexual declarat încă de la începutul anilor 1980, devenind și un avocat vocal pentru drepturile LGBTQ+. În 1993 l-a cunoscut pe regizorul canadian David Furnish, cei doi devenind un cuplu, iar în 2014 căsătorindu-se. Elton John a fost, de asemenea, un critic vocal al nedreptăților sociale, implicându-se în numeroase proiecte de caritate, inclusiv în Fundația Elton John AIDS, pe care a înființat-o în 1992.
Pe lângă muzica și activismul său, Elton John a ținut prima pagină a ziarelor pentru stilul său de viață extravagant și pentru colecția sa vastă de artă și suveniruri. Se știe că a cheltuit milioane de dolari pe artă, bijuterii și alte obiecte de lux. În 2019, Elton John a fost subiectul unui serial documentar „Elton John: The Nation’s Favourite Song”, difuzat de BBC.
Un artist îndrăgit de public, Elton John a influențat totodată prin muzica și personalitatea sa inclusiv colegi de scenă, printre ei numărându-se Lady Gaga, Katy Perry și Taylor Swift.
A fost recompensat cu două premii Oscar
Pe lângă cariera sa muzicală și cinematografică, Elton John a fost recunoscut și pentru contribuțiile în domeniul artelor și pentru activitatea umanitară. A primit numeroase distincții, inclusiv titlul de cavaler din partea reginei Elisabeta a II-a în 1998, și a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame și Grammy Hall of Fame.
Elton John a fost recompensat cu două premii Oscar, o dată în 1995 la categoria cea mai bună muzică pentru cântecul „Can you feel the love tonight” și a doua oară în 2020 pentru cea mai bună realizare în domeniul muzicii scrise pentru filme (pentru cel mai original cântec) – „I’m Gonna Love Me Again” aflat pe coloana sonoră a filmului „Rocketman”.
Fost dependent de droguri, alcoolic și bulimic reformat, suferind de asemenea și de epilepsie, Elton John a decis în 1992 ca toate profiturile obținute de pe urma single-urilor sale să fie donate organizațiilor de caritate pentru combaterea SIDA, în același an înființând Fundația Elton John AIDS, devenită în timp una dintre cele mai mari organizații non-profit din lume care luptă împotriva SIDA.
Unul dintre ei mai apropiați prieteni ai lui Freddie Mercury
Elton John a fost unul dintre ei mai apropiați prieteni ai lui Freddie Mercury, liderul legendarei trupe Queen și unul dintre primii oameni care au fost anunțați de Mercury despre diagnosticul bolii sale – SIDA, în 1987, patru ani mai târziu Freddie Mercury decedând la vârsta de 45 de ani.
Elton John și partenerul său de viață, David Furnish, au doi copii – Zachary Jackson Levon Furnish-John și Elijah Joseph Daniel Furnish-John – cuplul devenind părinți prin intermediul unei mame surogat.
Elton John și David Furnish au anunțat public nașterea primului lor copil la 28 decembrie 2010. Al doilea prenume al lui Zachary, „Levon”, este un omagiu adus prietenului și muzicianului de lungă durată al lui Elton John, Levon Helm.
Elijah Joseph Daniel Furnish-John s-a născut la 11 ianuarie 2013, ca și fratele său mai mare, conceput tot prin intermediul unei mame surogat, tatăl biologic al copiilor fiind Elton John.
Elton John, aclamatul cântăreț, compozitor și pianist britanic, a făcut prin muzica sa o avere remarcabilă de peste 550 de milioane de dolari, fiind unul dintre cei mai de succes artiști din punct de vedere comercial din toate timpurile.
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0005056/
https://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/rock-stars/elton-john-net-worth/
https://www.britannica.com/biography/Elton-John
Vă mai recomandăm să citiți și:
Celine Dion, diva scenei muzicale. „Tocmai atunci când crezi că nu poți, de fapt poți”