Test de cultură generală. Cine a inventat Ziua Îndrăgostiților?
Cine a inventat Ziua Îndrăgostiților? Este aceasta inspirată de o petrecere, de o execuție sau de o poezie? Istoricii nu știu cu siguranță.
Cine a inventat Ziua Îndrăgostiților? Cea mai veche posibilă poveste de origine a Zilei Îndrăgostiților are legătură cu sărbătoarea păgână Lupercalia. Acest eveniment, care a avut loc de-a lungul secolelor în mijlocul lunii februarie, celebra fertilitatea. Bărbații se dezbrăcau și sacrificau o capră și un câine. Tinerii luau fâșii de piele de la animalele sacrificate și le foloseau pentru a le biciui pe tinerele femei, în scopul de a favoriza fertilitatea.
Lupercalia a fost populară și una dintre puținele sărbători păgâne încă sărbătorite la 150 de ani după ce creștinismul a fost legalizat în Imperiul Roman.
Adevărata origine a Zilei Îndrăgostiților
Atunci când Papa Gelasius a venit la putere la sfârșitul secolului al V-lea, a pus capăt Lupercaliei. Puțin timp mai târziu, Biserica Catolică a declarat 14 februarie drept o zi de sărbătoare în cinstea Sfântului Valentin, martirizat.
Potrivit lui Noel Lenski, istoric la University of Colorado at Boulder (SUA), Lupercalia era „clar o chestie foarte populară, chiar și într-un mediu în care creștinii încercau să o înlăture”. Lenski teoretizează că noua sărbătoare ar fi trebuit să înlocuiască Lupercalia. „Așa că există motive să credem că creștinii ar fi putut spune, bine, vom face din aceasta o sărbătoare creștină”, a spus el, citat de National Geographic.
Cu excepția numelui, aceste sărbători au puține asemănări cu concepțiile noastre moderne și romantice despre Ziua Îndrăgostiților.
Cine a inventat Ziua Îndrăgostiților?
Potrivit unor relatări, adevărata origine a Zilei Îndrăgostiților a apărut abia cu o mie de ani mai târziu. Jack B. Oruch, profesor la Universitatea din Kansas (SUA), susține că poetul Geoffrey Chaucer a fost prima persoană care a legat Ziua Îndrăgostiților de romantism în poezia sa „Parlement of Foules”.
Oruch sugerează că Chaucer ar fi putut lega Ziua Îndrăgostiților de romantism mai mult sau mai puțin întâmplător, deoarece Ziua Îndrăgostiților este aproximativ momentul în care păsările europene încep să se împerecheze. Mai târziu, alți poeți, inclusiv Shakespeare, au urmat exemplul lui Chaucer și au contribuit la crearea conotațiilor romantice pe care le avem astăzi.
După unele estimări, există peste 10.800 de sfinți, printre care există mai mult de 30 de Valentini și chiar câteva Valentine. Doi Valentini se evidențiază ca fiind posibili candidați pentru denumirea sărbătorii.
Cine a fost adevăratul Sfânt Valentin?
Cei doi Valentini au multe asemănări, ceea ce a dus la speculații conform cărora ar fi fost aceeași persoană. Ambii Valentini au fost martiri, condamnați la moarte de împăratul roman Claudius în secolul al III-lea. Despre ambii bărbați s-a spus că au murit pe 14 februarie, deși la ani distanță.
Primul Valentin era un preot care a fost arestat în timpul persecuțiilor romane împotriva creștinilor. Când a fost adus în fața împăratului, Valentin a refuzat să renunțe la credința sa și, ca pedeapsă, a fost plasat sub arest la domiciliu. Conducătorul casei care îl găzduia pe Valentin l-a provocat pe preot să arate adevărata putere a lui Dumnezeu. Valentin i-a redat vederea unei tinere oarbe și întreaga casă s-a convertit la creștinism. Odată ce vestea despre miracol și convertire a ajuns la împărat, Valentin a fost executat.
Al doilea preot, Episcopul Valentin de Terni, era și el un făcător de minuni. Cunoscut pentru abilitatea sa de a vindeca dizabilități fizice, un savant l-a chemat pe episcop pentru a-i vindeca singurul fiu, care nu putea vorbi și nu-și putea îndrepta corpul. După o noapte de rugăciune, episcopul l-a vindecat pe băiat, iar familia, împreună cu savanții vizitatori, s-au convertit la creștinism. La scurt timp după aceea, episcopul a fost arestat pentru miracolele sale și, după ce a refuzat să se convertească la păgânism, a fost decapitat.
Vă recomandăm să citiți și:
Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza „iubirii” sale
Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu