Carlos Santana: „Oamenii mă recunosc după o singură notă”
În august 1969, atunci când a cântat la festivalul Woodstock, Carlos Santana era sub efectul unei doze de LSD pe care o luase chiar înainte de spectacol. Și, chiar dacă spunea mai târziu că nu-și mai amintește aproape nimic legat de prestația de pe scenă, Santana și trupa lui au reușit să ofere o reprezentație electrizantă, pe alocuri punctată de improvizații.
De altfel, prestația sa de atunci, considerată a fi unul dintre momentele definitorii ale carierei lui, și un punct culminant al întregului festival, l-a făcut celebru pe Santana, artistul devenind la scurt timp după aceea subiectul unui film documentar „Woodstock”, regizat de Michael Wadleigh, ceea ce a sporit foarte mult popularitatea lui. Așa a pornit Santana în călătoria către celebritate, ajungând mai apoi unul dintre cei mai influenți chitariști și muzicieni ai generației sale.
Carlos Santana împarte recordul pentru cele mai multe premii Grammy câștigate într-un an cu Michael Jackson. În 2000, Santana a câștigat opt premii Grammy, inclusiv albumul anului și înregistrarea anului pentru „Smooth”.
Primul artist hispanic care a câștigat premiul Grammy pentru „Discul anului”
De-a lungul carierei sale, Santana a primit 10 premii Grammy și trei premii Latin Grammy. În semn de recunoaștere a contribuțiilor sale remarcabile aduse muzicii, Santana și trupa sa au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame în 1998.
În 2000, Carlos Santana a devenit primul artist hispanic care a câștigat premiul Grammy pentru „Discul anului”, împărțind această onoare cu Rob Thomas, solistul trupei Matchbox Twenty, pentru piesa „Smooth” de pe albumul lui Santana „Supernatural”.
La 5 ani știa să cânte la vioară
Chitarist, compozitor, cântăreț și lider de trupă mexican care a adus contribuții semnificative la conceptul de „world music”, prin îmbinarea diferitelor stiluri muzicale din diferite surse etnice, Carlos Santana s-a născut la 20 iulie 1947, în Autlán de Navarro, Jalisco, Mexic, numele lui original fiind Carlos Augusto Alves Santana. La 5 ani știa să cânte la vioară, iar la 8 ani, a învațat să cânte la chitară, sub îndrumarea tatălui său, un violonist profesionist dintr-o trupă de mariachi.
Santana este cunoscut mai ales pentru piese precum „Black Magic Woman”, scrisă inițial de Peter Green și înregistrată de Santana pentru albumul „Abraxas” din 1970, și devenită una dintre melodiile sale emblematice, „Oye Como Va”, „Smooth” (featuring Rob Thomas), lansată pe albumul „Supernatural” în 1999, colaborarea cu Rob Thomas aducându-i lui Santana un premiu Grammy pentru înregistrarea anului, „Maria Maria” (featuring The Product G&B), extrasă tot de pe albumul „Supernatural”, o melodie de top care i-a mai adus un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare pop a unui duo, „Evil Ways”, „Samba Pa Ti”, „Europa” (Earth’s Cry, Heaven’s Smile), „Corazón Espinado” (featuring Maná), „Hold On”, „The Game of Love” (featuring Michelle Branch) și altele.
Santana a început să cânte în cluburile și barurile din Tijuana
La sfârșitul anilor 1950, Santana a început să cânte în cluburile și barurile din zona Tijuana cu diferite trupe. În 1961, s-a mutat în San Francisco, iar în 1966 și-a făcut debutul cu nou formatul Santana Blues Band. Talentul și sunetul său unic au atras atenția lui Bill Graham, un renumit promotor de concerte, care i-a oferit lui Santana oportunitatea de a cânta la celebrul Fillmore West din San Francisco în 1968. În 1969, artistul a lansat albumul de debut al trupei – „Santana” pe care au fost înregistrate piese populare precum „Evil Ways”, „Jin Go Lo ba” și „Shades of Time”, într-o fuziune de rock, latino, jazz și blues care a captivat publicul din toată lumea.
După Woodstock, Santana a lansat în 1970 albumul „Abraxas”, care a ajuns pe locul 1 în topuri și s-a vândut în milioane de exemplare.
S-a implicat activ în acțiuni caritabile și cauze sociale
În 1973, Santana a colaborat cu poetul și gurul Sri Chinmoy și cu chitaristul de jazz John McLaughlin la albumul inovator (din punct de vedere spiritual și muzical) „Love, Devotion, Surrender”. Inspirat din învățăturile lui Sri Chinmoy, albumul a fost conceput ca un omagiu adus lui John Coltrane (1926 – 1967), una dintre cele mai influente și apreciate figuri din istoria jazz-ului și a muzicii secolului XX.
De-a lungul carierei sale, Santana s-a implicat activ în acțiuni caritabile și cauze sociale. A participat la primul „Rock’n Roll Summit” comun SUA-Sovietic din istorie, în 1987, și a contribuit la diverse organizații caritabile, cum ar fi San Francisco Earthquake Relief, Doctors Without Borders, Indigenous People Fund, Hispanic Media & Education Group, Amnesty International și LA Museum of Tolerance.
În 1998, Carlos Santana și soția sa, Deborah, au înființat Fundația Milagro, care a contribuit cu fonduri semnificative pentru a sprijini tinerii defavorizați. În plus, profiturile din turneul său „Shaman” din 2003 au fost donate în acțiuni duse împotriva SIDA.
A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame
În 1999, cu albumul său „Supernatural”, Santana a primit opt premii Grammy. Albumul, care a avut un succes extraordinar, vânzându-se în peste 25 de milioane de exemplare în întreaga lume, a inclus hiturile „Smooth” și „Maria Maria” și a fost realizat în colaborare cu artiști invitați precum Rob Thomas, Wyclef Jean, Eric Clapton și Dave Matthews.
În 2004, Santana a fost distins ca „Omul Anului” de The Latin Recording Academy (LARAS), în semn de recunoaștere a contribuțiilor sale semnificative la industria muzicală. De asemenea, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în Billboard Latin Music Hall of Fame și în Hollywood Walk of Fame.
Mai mult, o stradă și o piață publică din orașul său natal, Autlán de Navarro, au fost denumite după el.
90 de milioane de exemplare vândute în toată lumea
Popularitatea și succesul lui Santana sunt reflectate de vânzările impresionante de discuri care au depășit 90 de milioane de exemplare în întreaga lume. În plus, spectacolele sale live au atras peste 100 de milioane de oameni la nivel global.
Carlos Humberto Santana Barragán s-a născut la 20 iulie 1947, în Autlán de Navarro, un orășel din statul Jalisco, Mexic. A fost cel mai mic dintre cei șapte copii ai lui Jose Santana, un violonist mariachi, și Josefina Barragán, o acuarelistă profesionistă.
La vârsta de cinci ani, familia lui Santana s-a mutat în Tijuana, unde Santana a descoperit lumea fermecătoare a muzicii. A dezvoltat o dragoste profundă pentru chitară și a început să cânte de la o vârstă fragedă. Pasiunea lui Carlos pentru muzică l-a determinat să exploreze diverse genuri, inclusiv blues, rock și ritmuri latino. Și-a perfecționat abilitățile studiind lucrările unor mari chitariști precum B.B. King și John Lee Hooker.
A suferit o intervenție chirurgicală la inimă
La sfârșitul anilor 1960, Carlos Santana ajunsese deja pe scena muzicală vibrantă din San Francisco. A format trupa Santana, care a fuzionat elemente de rock, blues și muzică latină pentru a crea un sunet unic și captivant. Debutul revoluționar al trupei la festivalul Woodstock din 1969 a fost nu doar unul controversat, dar l-a catapultat la faima internațională.
Carlos Santana se află la cea de-a doua căsătorie. Între 1973 și 2007 a fost căsătorit cu Deborah Santana, activistă pentru pace și justiție socială pentru femei și persoane de culoare, manager și scriitoare, iar din 2010 este căsătorit cu Cindy Blackman (născută în 1959), toboșar de jazz și rock. Santana are trei copii din prima căsătorie.
În decembrie 2021, Santana a suferit o intervenție chirurgicală la inimă, câteva luni mai târziu, în vara lui 2022, făcându-i-se rău pe scenă, la un concert susținut în Michigan. Cauza prăbușirii sale s-a dovedit ulterior a fi epuizarea din cauza căldurii și deshidratarea.
Santana a fost inclus în 2015, de revista Rolling Stone, pe locul 20 în topul celor mai mari 100 chitariști din lume.
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0005396/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm
https://www.britannica.com/biography/Carlos-Santana
https://hollywoodlife.com/feature/carlos-santana-wife-4786831/
Vă mai recomandăm să citiți și:
Madonna, cea mai bine vândută artistă din toate timpurile. „Vreau să conduc lumea”