Meniul Aristotelic: cum să mănânci ca un filosof din Grecia Antică
Potrivit lui Aristotel, lumea se bazează pe cinci elemente: pământ, foc, apă, aer și eter. Profesorul Giorgos Palisidis a creat acum ceea ce el numește „Meniul Aristotelic”, bazat pe alimente și ingrediente din nordul Greciei, locul de naștere al marelui filosof.
Rețetele create acum de Palisidis se bazează pe descoperirile arheologice referitoare la ingredientele folosite de grecii antici în bucătărie. Felurile de mâncare combină, de asemenea, ingrediente din Chalkidiki, de unde provine profesorul. Utilizarea anumitor fructe, plante, vinuri, miere și alte astfel de ingrediente era răspândită în timpul perioadei lui Aristotel.
De ce a fost creat „Meniul lui Aristotel”? Profesorul a avut ca scop aducerea dietei antice pe mesele de astăzi, în principal ca o bază sănătoasă pentru o dietă echilibrată.
În ultimii trei ani, zece hoteluri și șapte restaurante din zona pitorească Chalkidiki au servit Meniul Aristotelic.
Cum a apărut ideea pentru „Meniul Aristotelic”?
„Printre cele patru elemente ale teoriei lui Empedocle, adică pământ, apă, foc și aer, Aristotel a adăugat eterul, al cincilea element, pentru a descrie ceva născut, indestructibil, nemodificabil, ceea ce combină totul într-o singură substanță”, a declarat Palisidis.
„În același timp, referirile marelui filosof grec la gusturile de bază de sărat, acru, dulce și amar au fost însoțite de recomandări pentru combinarea a cel puțin două dintre ele în același timp, cu scopul de a atinge culmea gustului, o experiență explozivă”, a adăugat Palisidis, citat de Greek Reporter.
„Această experiență a fost ulterior botezată de japonezi cu cuvântul ‘umami’ (care poate fi tradus ca ‘gust plăcut delicios’) pentru a descrie o intensitate a gustului similară celei găsite în alimente precum carnea de vită, șofran, gălbenuș de ou, cardamon, miel, ciuperci și trufe”, a adăugat Palisidis.
Profesorul a spus că ideea originală pentru Meniul lui Aristotel i-a venit în 2016, anul în care UNESCO l-a sărbătorit pe Aristotel.
Ce cuprinde Meniul lui Aristotel?
Accentul în noua dietă a fost pus pe cel de-al cincilea element, eterul. În colaborare cu Asociația Hotelurilor Chalkidiki, oaspeții au fost invitați să se bucure de cele patru elemente ale naturii (focul, prin gastronomia locală; aerul, prin vizite la locuri cu o vedere frumoasă; apa, prin fructe de mare; și pământul, prin vin, tsipouro și ulei de măsline).
Următorul pas a fost să descopere al cincilea element, misterul pe care fiecare vizitator este invitat să-l descopere prin vizita în Stagira Antică, locul de naștere al filosofului și Parcul Aristotel.
Palisidis a prezentat un meniu model pentru a aplica filosofia lui Aristotel la experiența de luat masa. Scopul era să creeze o experiență prin degustarea preparatelor și a produselor din locul în care s-a născut marele filosof.
Pe această bază, masa de cină include cinci vase de lut în loc de farfurii, deoarece grecii antici găteau în oale de lut.
Fiecare dintre elementele naturii, după cum le-a descris Aristotel, a fost reprezentat de ingrediente de bază. De exemplu, aerul a fost reprezentat de o pasăre; pământul cu vinul produs de vie; apa cu apa de mare; focul cu elementul care gătește fructele de mare; și eterul cu un gust rezultat din fructe uscate la soare, miere, plante aromatice, vin și pezyme.
Preparatele corespunzătoare, servite în restaurantele din Chalkidiki, au atras un mare interes din partea vizitatorilor. Proprietarii de hoteluri și restaurante au primit cu entuziasm Meniul Aristotelic, deoarece este ușor de pregătit și încorporează ingrediente locale și proaspete caracteristice regiunii.
„Meniul lui Aristotel este o propunere nutrițională ideală pentru oricine, deoarece combină caracteristicile dietei mediteraneene, adică alimente bogate în fibre, probiotice, antioxidanți și oligoelemente, alimente consumate crude precum măslinele și ușurința de preparare, deoarece nu necesită forme complexe de gătire”, afirmă Palisidis.