Călătoria într-o altă țară poate fi obositoare din cauza diferenței de fus orar, iar țările cu mai multe fusuri orare au și alte dificultăți. Câte fusuri orare are China?
Câte fusuri orare are China? Răspunsul este: unul singur.
În ciuda dimensiunii sale, China are un singur fus orar: ora Beijingului, conform Britannica.
Într-o țară de dimensiunea Chinei, v-ați putea aștepta să găsiți mai multe fusuri orare. Cu toate acestea, întreaga țară are același fus orar local. Cu toate că este aproape de aceeași dimensiune cu Statele Unite continentale, China are doar un singur fus orar oficial.
Fusurile orare sunt regiuni în care se folosește aceeași oră standard. Ideal, globul este împărțit în 24 de fusuri orare, fiecare dintre acestea acoperind 15 grade longitudine și diferind cu 1 oră față de vecinii săi.
Ora fiecărui fus orar este convențional definită de decalajul față de Timpul Universal Coordonat (UTC), UTC bazându-se pe meridianul zero (0 grade longitudine), UTC+1 se referă la 15 grade est, UTC+2 la 30 de grade est și așa mai departe. În aceste fusuri orare ideale, Soarele este cel mai sus pe cer în jurul orei prânzului.
Măsurând aproximativ 4.800 de kilometri de la granița sa vestică cu Pakistanul și până la Marea Chinei de Est în est, China acoperă peste 60 de grade de longitudine, încorporând 5 fusuri orare ideale cu decalaje UTC între UTC+5 și UTC+9. Cu toate acestea, întreaga țară folosește același fus orar, care este UTC+8. Acesta este cunoscut internațional sub denumirea de Ora Standard a Chinei (CST). În China, fusul orar este cunoscut sub numele de Ora Beijingului.
Macao și Hong Kong sunt regiuni administrative speciale ale Chinei și au același decalaj UTC ca restul țării.
Din 1912 până în 1949, China a avut 5 fusuri orare: Kunlun (UTC+05:30), Sinkiang-Tibet (UTC+06:00), Kansu-Szechwan (UTC+07:00), Chungyuan (UTC+08:00) și Changpai (UTC+08:30). În 1949, președintele Partidului Comunist, Mao Zedong, a decis că întreaga China va folosi Ora Beijingului.
În Xinjiang, regiunea cea mai vestică a Chinei, populația uigură folosește un alt fus orar local, cunoscut sub numele de Ora Xinjiang sau Ora Ürümqi. Fusul orar neoficial este mult mai aproape de timpul solar și este doar cu 6 ore înainte de UTC, ceea ce înseamnă că ora locală este cu 2 ore în urma Orei Beijingului, potrivit Time and Date.
În timp ce populația uigură de obicei folosește Ora Xinjiang, cunoscută colocvial drept „ora locală”, alte etnii, precum chinezii han, folosesc de obicei Ora Beijingului. Acest lucru înseamnă că vizitatorii care întreabă cât este ceasul pe străzile capitalei regiunii, Ürümqi, ar putea primi două răspunsuri contradictorii, în funcție de persoana pe care o întreabă.
Prima Coca-Cola avea drept efect „să învigoreze organele sexuale”
Test de cultură generală. De ce boneta bucătarului are 100 de pliuri?
„Zona interzisă” din Mongolia, locul în care ar putea fi îngropat Ginghis Han