Robert De Niro are întotdeauna ceva de făcut. „Cu cât îmbătrânești, cu atât știi mai multe”
Robert De Niro și-a început cariera de actor în 1963, debutând în filmul The Wedding Party, care a fost lansat pe ecrane 6 ani mai târziu, adică în 1969, însă rolul său decisiv a venit în 1973, când a jucat în Mean Streets, regizat de Martin Scorsese, această interpretare marcând bifarea statutului său de actor pofesionist.
Robert De Niro, un actor de milioane, la propriu și la figurat (are o avere care depășește 500 de milioane de dolari, numai în perioada 2022 – 2023 câștigând 58 de milioane de dolari), a jucat în peste 130 de filme, iar dacă ar fi să facem o panoramare a câtorva dintre cele mai importante roluri ale sale, le-am putea numi pe acelea din The Godfather Part II (1974), Taxi Driver (1976), Ranging Bull (1980), Goodfellas (1990), Heat (1995) și The Irishman, 2019, acesta din urmă regizat și produs de Martin Scorsese, în care a jucat alături de Al Pacino și Joe Pesci, producție nominalizată la 10 premii Oscar și 10 BAFTA, și impresionantă din punct de vedere al efectelor speciale (s-au folosit tehnologii digitale performante pentru a crea efectul de îmbătrânire a personajelor, în diferite etape ale vieții lor). Pentru rolul din The Irishman, Robert De Niro a fost plătit cu 20 de milioane de dolari.
Născut la 17 august 1943, la New York, într-o familie de artiști – tatăl său a fost pictor și sculptor, iar mama sa, poetă, Robert De Niro a crescut într-un mediu care a jucat probabil un rol important în declanșarea interesului lui pentru lumea actorilor.
A urmat cursurile Liceului de Muzică și Arte Interpretative Fiorello H. LaGuardia, în acea perioadă începând să-și dezvolta abilitățile de actor, pentru ca după terminarea liceului să studieze pentru scurt timp la Conservatorului Stella Adler și Lee Strasberg Actors Studio al lui Lee Strasberg (regizor de teatru, actor și profesor de actorie american. În 1931, împreună cu regizorii de teatru Harold Clurman și Cheryl Crawford, Strasberg a fondat Group Theatre, primul colectiv teatral adevărat din America) pentru a-și perfecționa abilitățile de actor.
Filmele care i-au adus Oscar lui De Niro
De Niro a avut un rol de mare succes în 1974, atunci când l-a interpretat pe tânărul Vito Corleone în The Godfather Part II, un film de Francis Ford Coppola în care performanța avută i-a adus lui De Niro un Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, cu această ocazie devenind alături de actorul Marlon Brando singurele persoane care au câștigat Oscar pentru interpretarea aceluiași personaj.
„Nașul a fost primul film de care îmi amintesc, film care a fost ca un mare blockbuster”, spunea el. „Apoi au urmat altele, (…) dar totuși când a apărut oportunitatea rolului din The Godfather: Part II, am spus că ar putea fi o șansă bună ca acesta să fie un succes”. Și a avut dreptate.
Cel de-al doilea Oscar pentru cel mai bun actor a venit în 1980, pentru prestația din Raging Bull, un film cu 8 nominalizări la Oscar al lui Martin Scorsese (dintre care două câștigătoare, pe lângă acela primit de Robert De Niro, al doilea Oscar a fost acordat pentru cel mai un montaj) ce se bazează pe cartea de memorii Raging Bull: Povestea mea de Jake LaMotta, un fost campion de box la categoria mijlocie. Este considerat unul dintre cele mai mari filme realizate vreodată. Robert De Niro a suferit o transformare fizică impresionantă pentru a-l întruchipa pe LaMotta, luând în greutate pentru ultimele scene din film, în care LaMotta este prezentat ca fiind „ieșit din formă” și trecut de prima tinerețe.
De altfel, Robert De Niro este foarte cunoscut pentru abordarea sa actoricească, trecând adesea prin transformări fizice dramatice și pregătindu-se intens pentru toate rolurile lui, reușind un standard profesional pe care puțini alți actori îl pot egala.
A colaborat cu regizori importanți ai cinematografiei – de la Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, la Michael Mann, și a fost coleg de platou cu actori de top de la Hollywood, câțiva dintre aceștia fiind Al Pacino, Joe Pesci, Leonardo DiCaprio, Harvey Keitel, Meryl Streep, Brad Pitt, Sean Penn și Dustin Hoffman.
În 2002, Robert De Niro a cofondat Festivalul de Film Tribeca, care a devenit un eveniment important în industria cinematografică. În plus, a investit în diverse proiecte imobiliare și restaurante, contribuind și mai mult la valoarea sa netă substanțială.
Două soții, mai multe iubite, șapte copii
Robert De Niro a fost căsătorit de două ori și are șapte copii, printre care actorul Raphael De Niro și actrița Drena De Niro. Prima soție a lui Robert De Niro a fost Diahnne Abbott, o actriță cunoscută pentru rolurile sale din Taxi Driver și The King of Comedy. S-au căsătorit în 1976 și au divorțat în 1988, iar cea de-a doua, Grace Hightower, filantroapă și fostă însoțitoare de bord. S-au căsătorit în 1997, au divorțat în 2018, dar ulterior s-au împăcat și s-au recăsătorit în 2019.
În momentul de față, Robert De Niro se află într-o relație cu Tiffany Chen (născută în 1959), alături de care a fost văzut prima dată în 2021. Chen este instructor de arte marțiale și a avut un rol în producția The Intern (2015), în care a jucat De Niro. În mai 2023, De Niro a anunțat public faptul că a devenit tată pentru a șaptea oară. Chiar dacă la acel moment nu a specificat și cine este mama bebelușului, până la urmă s-a aflat că este vorba despre chinezoaica Chen.
În 2009, Robert de Niro a primit distincția Kennedy Center Honor pentru întreaga sa contribuție la cultura americană prin intermediul artelor spectacolului.
În ultimii ani, De Niro a continuat să accepte roluri provocatoare precum acelea din Silver Linings Playbook (2012) și Joker (2019), iar mai recent, anul acesta mai exact, poate fi văzut în producția cu un buget de 200 de milioane de dolari a lui Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon, după o carte scrisă de David Grann și publicată în 2017, cu un scenariu adaptat de Eric Roth. Pelicula îi aduce pentru prima dată împreună pe ecran pe Robert De Niro și Leonardo DiCaprio.
(Cartea care a inspirat scenariul filmului investighează crimele comise de membrii Națiunii Osage din Oklahoma în anii 1920, o serie de crime brutale care au ajuns să fie cunoscute sub numele de Domnia Terorii. Membrii comunității Osage se numărau printre cele mai bogate persoane pe cap de locuitor din lume la acea vreme datorită rezervelor de petrol de pe terenurile lor. Ca urmare, au devenit ținta unei conspirații sinistre pentru a obține controlul asupra bogăției lor, ceea ce a dus la multiple crime).
Surse:
https://www.reuters.com/article/us-awards-sag-de-niro-idUSKBN1XM2NA/
https://www.hollywoodreporter.com/gallery/robert-de-niros-top-20-607494/
https://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/actors/robert-de-niro-net-worth/
https://www.imdb.com/title/tt0081398/awards/?ref_=tt_awd
Vă mai recomandăm să citiți și:
Dustin Hoffman, unul dintre greii de la Hollywood. „Am trăit sub pragul sărăciei până la 31 de ani”
Faye Dunaway, o hoață clasică de la Hollywood. „Sunt o singuratică”
Sophia Loren: „N-am simțit că fac parte din lumea de la Hollywood”