Mulți oameni cred că „antidisestablishmentarianism” (numele unei mișcări din Anglia secolului al XIX-lea împotriva desființării Bisericii Angliei), de 28 de litere, ar fi cel mai lung cuvânt din lume. Doar că nu este.
Întrebarea „care este cel mai lung cuvânt din lume?” aduce cu sine unele provocări. Una dintre ele este faptul că multe limbi sunt aglutinante. Asta înseamnă că cuvintele pot fi create prin lipirea altor cuvinte mai mici împreună. Un exemplu celebru în acest sens este limba germană, care are reputația de a avea cuvinte pentru orice.
Cel mai lung cuvânt german oficial, cu 63 de litere, era numele unei legi de etichetare a cărnii de vită: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz. Legea a dispărut însă în 2013, iar acest cuvânt a fost dat uitării.
Deoarece cuvintele germane pot fi făcute prin lipirea unor cuvinte mai mici la un loc, ele se pot întinde din punct de vedere tehnic la infinit, potrivit Babbel. Iar germana nu este singura limbă de acest fel (și nici măcar nu este cea mai impresionantă); limbi precum finlandeza, estona și engleza pot produce cuvinte care sunt infinit de lungi. Să vedem totuși care este cel mai lung cuvânt!
Acest titlu îi revine lui „methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl…isoleucine”.
Veți observa că aici există puncte de suspensie și asta pentru că acest cuvânt, în total, are 189.819 de litere și este denumirea chimică pentru cea mai mare proteină cunoscută, titina. Cuvintele tehnice pot ajunge până la lungimi enorme.
Pe poziția a doua se află cuvântul „निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्”.
Acest cuvânt din sanscrită are prestigiul de a fi cel mai lung cuvânt din Cartea Recordurilor Guinness. Având 195 de litere (428 atunci când este transpus în sistemul de scriere romană), aceasta este mai degrabă o propoziție decât un cuvânt. Are distincția de a fi cel mai lung cuvânt din întreaga literatură, apărând în cartea din 1970 „Varadāmbikā Pariṇaya Campū” de Tirumalāmbā. Traducerea este, de asemenea, destul de lungă.
Pe locul al treilea se află termenul „pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”.
Apărut în Oxford English Dictionary, acest cuvânt de 45 de litere pentru o boală este cel mai lung cuvânt englezesc care este definit într-un dicționar major. Este un cuvânt tehnic care se referă la boala pulmonară cunoscută mai frecvent sub numele de silicoză. În ciuda faptului că se află în dicționar, cuvântul a fost inventat inițial de președintele National Puzzlers’ League. Toate cuvintele sunt inventate de cineva, dar lungimea acestui cuvânt este deosebit de artificială.
Test de cultură generală. De ce nu are Mona Lisa sprâncene?
Test de cultură generală. Care este cea mai curată țară din lume?
Ziua în care s-a născut psihologul care avea să revoluţioneze felul în care gândim