Julia Child, de la serviciile secrete la gătit. Cea mai faimoasă bucătăreasă: „Grăsimile dau savoare mâncărurilor”
În 2009, Meryl Streep, o actriță simbol a cinematografiei mondiale, nominalizată la peste 350 de premii, câștigătoare a aproape 180, dintre care trei Oscaruri, făcea un rol memorabil în comedia biografică Julia & Julia, în regia Norei Ephron, un film în care Streep a portretizat-o pe vedeta de televiziune, autoarea de volume culinare și faimoasa bucătăreasă Julia Child (1912 – 2004).
Pentru rolul din Julia & Julia, Meryl Streep a fost nevoită să ia în greutate aproape 7 kilograme, iar pentru a egala vizual înălțimea celebrei bucătărese (Julia Child avea 1.88 m, în timp ce Meryl Streep are 1.68 m) s-a recurs la tot felul de trucuri.
Streep a purtat tocuri foarte înalte și s-a filmat din unghiuri care evidențiau și chiar exagerau statura actriței, mai ales în prezența altor personaje din cadre.
Cum a făcut-o Meryl Streep cunoscută pe Julia Child publicului cinefil
Cu rolul din această peliculă, Meryl Streep a obținut cea de-a 16-a nominalizare a ei la Oscar, „pierzând” în fața Sandrei Bullock care a luat statueta pentru rolul din The Blind Side (2009) și a marcat cea de-a 12-a înfrângere consecutivă a lui Meryl la Premiile Academiei (11 dintre acestea la categoria Cea mai bună actriță).
Dar cine a fost cu adevărat această renumită Julia Child?
„Oamenii care iubesc să mănânce sunt întotdeauna cei mai buni oameni”
Julia Child a fost un fel de Jamie Oliver a anilor ’60. Bucătăreasă, autoare și vedetă de televiziune, Child a făcut bucătăria franceză accesibilă publicului american. A fost una dintre primele femei care și-a prezentat propriul show culinar la televiziune, oferind sfaturi și lecții despre cum se poate pregăti simplu și ușor mâncarea franțuzească, pentru emisiunea sa, The French Chef, Child primind două premii Emmy și două Peabody (Peabody, numit după omul de afaceri și filantropul american George Peabody, onorează ceea ce a fost descris ca fiind cele mai importante și revigorante povești din televiziune, radio și media online).
„Nu trebuie să gătești feluri sofisticate sau complicate, ci doar mâncare bună din ingrediente proaspete.” (Julia Child)
Și-a schimbat cariera la 40 de ani
Cariera de succes a Juliei Child în arta culinară a început la 40 de ani, când Julia și soțul ei, Paul Child, aflându-se la Paris, s-au oprit la un restaurant pentru a lua prânzul. Julia a comandat Sole Meunière de gustul căruia a fost foarte impresionată. Pentru cine nu este familiarizat cu acest preparat, Sole Meunière este pește, de obicei tăvălit în făină, prăjit în unt și servit în sos făcut din unt rumenit, suc de lămâie și pătrunjel tocat, un preparat simplu de realizat, dar care seduce iremediabil papilele gustative prin savoarea delicată. Prin urmare, experiența din restaurant a determinat-o pe Julia Child să studieze bucătăria franceză, ambiționându-se să învețe a găti toate felurile de mâncare pe care ea și soțul ei le îndrăgeau atât de mult și pe care le descoperiseră în Franța. Aceștia au fost primii pași ai Juliei Child care au transformat-o dintr-o persoană anonimă într-una extrem de populară și bogată.
Julia Child și soțul ei au lucrat pentru Serviciile Secrete
Vedeta tv, născută McWilliams, a luat numele Child prin căsătoria cu Paul Cushing Child, cei doi cunoscându-se în 1944, în timp ce lucrau în Sri Lanka, pentru Oficiul Serviciilor Strategice.
În 1948, atunci când Paul a fost repartizat la Serviciul de Informații al SUA din cadrul Ambasadei americane de la Paris, soții Childs s-au mutat în Franța.
Acolo, Child a dezvoltat o înclinație pentru bucătăria franceză și a urmat cursurile faimoasei școli de gătit Cordon Bleu, mai târziu înscriindu-se și la alte cursuri de gătit. În 1951, împreună cu franțuzoaicele Simone Beck și Louisette Bertholle, pe care le-a cunoscut la unul dintre cursurile culinare, Julia Child a deschis la Paris L’école des trois gourmands, urmând ca mai apoi să se multe cu Paul Child în SUA, acolo unde avea să traducă în engleză numeroase rețete, să publice cărți culinare și să realizeze renumitele ei emisiuni tv despre arta și secretele gătitului.
Primele experiențe culinare de la Paris
„Aș prefera de departe ca lucrurile să se întâmple așa cum se întâmplă în mod natural, cum ar fi mousse-ul care refuză să iasă din matriță, cartofii care se lipesc de tigaie, șarlota de mere care se prăbușește încet. Unul dintre secretele bucătăriei este să înveți să corectezi ceva dacă poți și să accepți dacă nu poți.” (Julia Child)
Julia Child a scris 27 de cărți, dar cea mai importantă și mai populară dintre ele a fost Mastering the Art of French Cooking (cu peste 500 de rețete), publicată în 1961 și scrisă împreună cu prietenele ei franțuzoaice Simone Beck și Louisette Bertholle. Cartea a avut un succes fără precedent în SUA, imediat după lansarea pe piață vânzându-se, în fiecare lună, în câte 4000 de exemplare, pentru ca mai apoi, până la finalul anului 1969, cartea să se vândă în 600.000 de exemplare. Începând cu 2011, cartea de bucate s-a vândut în peste 1,5 milioane de exemplare, devenind astfel una dintre cele mai de succes cărți de bucate din istorie.
„Țineți minte: dacă sunteți singuri în bucătărie și scăpați mielul pe jos, puteți oricând să îl ridicați. Cine o să știe?”
De ce a fost atât de populară cartea sa
Mastering the Art of French Cooking este o carte de rețete absolut remarcabilă, care oferă cititorilor tot ceea ce trebuie să știe pentru a înțelege și stăpâni bucătăria franceză, inclusiv informații despre greutăți și măsuri, terminologie și informații detaliate despre tigăile și ustensilele de gătit necesare pentru a se asigura că felul de mâncare este preparat și servit ca la carte, prezentând, de asemenea, sugestii privind legumele și vinurile care pot însoți fiecare fel de mâncare. Succesul cărții a fost foarte mare mai ales datorită faptului că acel conținut oferit de autoare a permis chiar și unui bucătar relativ neexperimentat să gătească și să pregătească mese fabuloase.
Volumul, compus din peste 700 de pagini și elaborat în șase ani, a devenit un fel de biblie de studiu pentru bucătarii americani.
„Cred în carnea roșie. Și am spus de mai multe ori: carne roșie și gin.”
Lucra 17 ore pentru o emisiune de 30 de minute
Julia Child a fost o legendă pe scena americană a artei culinare, calitățile sale remarcabile în bucătăria franțuzească, vocea distinctivă, felul în care a pregătit preparatele și mai ales pasiunea și dragostea pentru mâncare transformând-o într-un personaj foarte îndrăgit și admirat.
„Pentru a fi un bucătar bun trebuie să iubești binele, munca și să ai dorință și dragoste pentru a crea”. (Julia Child)
S-a scris că pentru o jumătate de oră din show-ul ei tv renumit, Julia Child muncea câte 17 ore. Concentrarea asupra procesului era mai importantă pentru ea decât rezultatul, acordând o mare atenție detaliilor. Avea un entuziasm absolut contagios și un stil nepretențios. Amestecul ei unic de umor, pasiune și profesionalism nu numai că a distrat milioane de oameni, dar a și inspirat o generație de bucătari casnici și bucătari profesioniști deopotrivă. Juliei Child este femeia care a făcut ca bucătăria să fie accesibilă și încântătoare pentru toată lumea, fiind considerată un pionier al emisiunilor culinare televizate.
„Singurul moment în care poți mânca preparate dietetice este atunci când aștepți ca friptura să fie gata”. (Julia Child)
Regina Colesterol
Dar cum succesul este uneori incomod și expus criticilor, și Julia Child a traversat această etapă în care a fost, în toiul celebrității sale, ținta unor săgeți otrăvitoare. Cel mai idolatrizat bucătar al Americii era atacat. „Dintr-o dată trebuie să mă apăr, atât pe mine, cât și tot ceea ce am făcut și pentru care am muncit”. (…) „Călătoresc prin țară și aud tot felul de comentarii în jurul meu. Îi aud pe oameni spunând – Uite că vine Julia, cu toată smântâna și untul.” Pentru Child, aceste afirmații erau cel puțin jignitoare, considerându-i pe autorii lor nu doar prost informați, dar catalogând reacțiile ca fiind un indiciu al fricii de a mânca. Julia Child credea că oamenii, din teama de a nu avea un nivel ridicat al colesterolului sau alte probleme de sănătate, exagerează în eliminarea untului, a smântânii și a sării, pe care ea le considera ingrediente esențiale pentru o „bucătărie” reușită.
„Toată lumea exagerează. Dacă frica de mâncare continuă, va fi moartea gastronomiei în Statele Unite. Din fericire, francezii nu suferă de aceeași isterie ca noi. Ar trebui să ne bucurăm de mâncare și să ne distrăm. Este una dintre cele mai simple și mai frumoase plăceri din viață”, spunea Julia Child, făcând referire și la perioada de început a popularizării bucătăriei franceze în SUA, când nimeni nu se gândea că mâncarea ar putea cauza probleme de sănătate.
„Erau zile de glorie. Puteai să mănânci tot ce voiai. Îmi amintesc o rețetă minunată de spanac. Puneai în ea atâta unt cât putea să țină spanacul. Dar s-au dus acele zile. În prezent, nutriția și-a arătat fața cea urâtă, iar colesterolul a devenit un cuvânt la modă. Oamenii se tem atât de mult de ceea ce mănâncă, încât nu se mai bucură de mâncare așa cum o făceau odată, iar masa de la cină devine o capcană mai degrabă decât o plăcere”. (…) „Obișnuiam să cred că pe măsură ce mâncam mai mult la fiecare masă, cu atât mai sănătoasă voi fi. Dar după ce, la 42 de ani, am observant că am început să mă îngraș, mi-am făcut un obicei în a mă cântări în fiecare dimineață”. Mai mult, Julia Child își făcuse și o proprie dietă care includea multe fructe și legume, puține deserturi, porții mici și șase linguri pe zi de grăsimi sau ulei, dintre care două de grăsimi saturate. „Îmi plac fripturile marmorate și îmi place untul. Și sunt foarte atentă să mănânc două linguri de grăsimi saturate pe zi, cu cea mai mare plăcere”.
Julia Child a părăsit această lume la vârsta de 91 de ani, la 13 august 2004, cu două zile înaintea celei de-a 92-a aniversare. În urma cărților pulicate și a emisiunilor sale de televiziune, autoarea a făcut o avere de aproape 40 de milioane de dolari. În 1995, Julia Child a înființat Fundația Julia Child; Gastronomie și artă culinară, care deține drepturile asupra întregii sale proprietăți intelectuale și încasează banii rezultați în continuare în urma vânzărilor cărților ei de bucate.
Contribuțiile Juliei Child la lumea culinară au fost recunoscute de guvernul francez, care a numit-o Comandor al Legiunii de Onoare franceze, în 2000, trei ani mai târziu fiindu-i oferită Medalia Prezidențială a Libertății a Statelor Unite.
„Drăgălășenia, generozitatea, politețea, blândețea și umanitatea francezilor mi-au arătat cât de frumoasă poate fi viața dacă îți faci timp să fii prietenos.”
Născută la 15 august 1912 în Pasadena, California, Julia Carolyn McWilliams, a crescut într-o viață plină de bogăție și privilegii. Tatăl ei a fost bancher și proprietar de terenuri, iar mama ei provenea din familia Weston, proprietara companiei Weston Paper Company din Massachusetts. Tatăl Juliei avea spirit civic și a căutat să insufle astfel de valori copiilor săi.
Inventatoare
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Julia Child a făcut parte din echipa de cercetători care a inventat un repelent pentru rechini, încă folosit de Marina Americană.
Julia Child a fost prima femeie inclusă în Hall of Fame al Institutului Culinar al Americii.
La 19 august 2002, bucătăria ei a fost expusă în spațiul Muzeului Național de Istorie Americană din Washington, DC, expoziția fiind deschisă până în februarie 2004. Ulterior, a devenit parte din colecția permanentă a muzeului.
„Nu mă gândesc dacă oamenii își vor aminti de mine sau nu. Am fost o persoană ok. Am învățat multe. I-am învățat pe oameni una, alta. Și asta e important. Mai devreme sau mai târziu, publicul te va uita, iar amintirea despre tine va dispărea. Ceea ce contează sunt persoanele pe care le-ai influențat de-a lungul timpului.”
Surse:
https://www.imdb.com/title/tt1135503/trivia/?ref_=tt_trv_trv
https://www.nytimes.com/1990/06/20/dining/julia-child-boiling-answers-her-critics.html
https://www.britannica.com/biography/Julia-Child
Vă mai recomandăm să citiți și:
„Limba electronică” i-ar putea ajuta pe roboți să guste mâncarea la fel ca oamenii
Românii sunt campionii Europei atunci când vine vorba de cheltuit bani pe mâncare
Microplasticele, prezente în aer, apa de băut și mâncare. Cum reducem expunerea?
Comanzi mereu mâncare? Iată de ce ar trebui să-ți faci griji