Cele două dialecte care riscă să dispară pentru totdeauna din Anglia
Dialectul englezesc standard (King’s English) și Cockney nu mai sunt dialecte comune în rândul tinerilor din sud-estul Angliei, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea din Essex au studiat cele două dialecte în cazul unui grup de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 33 de ani din regiune. Aceștia au identificat astfel engleza de estuar, engleza britanică sudică și engleza londoneză.
„Engleza multiculturală londoneză este un accent relativ mai recent, se crede că există încă din anii ’80, are multe în comun cu dialectele Cockney și de sud-est”, a explicat dr. Amanda Cole, conducătoarea proiectului. „Dar are, de asemenea, caracteristici lingvistice care provin din alte limbi și alte dialecte ale limbii engleze”.
Tinerii cu un accent multicultural londonez au reprezentat 25% din cele 193 de persoane care au participat la studiu, a mai precizat Cole.
Două dialecte importante ale Angliei
Persoanele cu acest accent au tendința de a fi britanici asiatici sau britanici de culoare din Londra și din sud-estul Angliei, a adăugat Cole.
În ultimii ani, Cockney și King’s English erau vorbite de persoane de toate vârstele, dar acum 49% dintre participanți vorbeau cu un accent standard din sudul Angliei, despre care studiul a spus că este o versiune modernă și actualizată a pronunției.
Cercetătorii au spus că această schimbare s-a produs chiar și în accentul regretatei regine Elisabeta a II-a de-a lungul vieții sale.
Schimbarea s-a produs chiar și în cazul reginei Elisabeta a II-a
Aproximativ 26% dintre participanți vorbeau engleza de estuar, care avea asemănări cu Cockney, dar era mai aproape de pronunția primită. Participanții cu acest accent pronunțau cuvinte precum „house” drept „hahs”, dar studiul a arată că nu era la fel de extrem ca în Cockney.
Engleza de estuar este vorbită în sud-estul țării, în special în unele zone din Essex, și este similară cu modul în care vorbesc mai multe celebrități, printre care Stacey Dooley, cântăreții Olly Murs și Adele sau Jay Blades de la The Repair Shop, scrie BBC.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Românii citesc tot mai multe cărți în limba engleză