Țara noastră ascunde o mulțime de locuri speciale și așezări cu povești interesante. De exemplu, știați că în Banat se găsește un sat circular? Care este singurul sat circular din România?
Singurul sat circular din România se numește Charlottenburg (Șarlota) și se află în județul Timiș. Acesta a fost construit de către coloniștii germani și, începând cu 2016, este declarat monument istoric.
Charlottenburg se găsește în apropierea localității Remetea Mică, la doar 45 de kilometri de Timișoara. A fost înființat în 1771, fiind colonizat de șvabi, populația sa actuală fiind una extrem de mică, de sub 100 de locuitori.
Motivul construirii acestui sat cu diametru de 210 metri a fost protejarea moșiilor contelui de animalele sălbatice. În trecut, în mijlocul satului se afla o plantație de duzi și o fântână, iar toate casele aveau aceeași înălțime.
În Șarlota se află cel mai vechi și cel mai mare parc de vânătoare din țară, înființat de 118 ani și cu o suprafață de 1.200 de hectare. Din păcate, acesta nu poate fi vizitat. Animalul-vedetă din această pădure este cerbul lopătar.
În anul 2014 a fost inaugurat Muzeul Cinegetic Charlottenburg. Acesta se află chiar în centrul satului.
Zona satului Charlottenburg este una foarte potrivită pentru cicloturism, datorită șoselelor șerpuite. De asemenea, pot fi găsite și câmpuri cu lavandă.
Legendele spun că, după Primul Razboi Mondial, pe o păşune din apropierea satului a aterizat un aeroplan. Pilotul german ar fi mărturisit că forma perfect rotundă i-a atras atenţia şi a dorit să vadă cine locuieşte în acel sat frumos, cu o formă nemaiîntâlnită de el până atunci.
Cea mai ascultată melodie din istorie era auzită 1,8 miliarde de ori pe zi
Misterul bărbatului care a început să vadă lumea pe dos după ce a fost împușcat în cap
Peșterile de la Cape Matapan, poarta originală către Lumea de Dincolo, pot fi vizitate și astăzi