România este o țară din sud-estul Europei. Capitala țării este la București. Câți kilometri pătrați are România?
România a fost ocupată de trupele sovietice în 1944 și a devenit satelit al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) în 1948. Țara a fost sub stăpânire comunistă din 1948 până în 1989, atunci când a fost răsturnat regimul dictatorului Nicolae Ceaușescu. În 2004, țara a aderat la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), iar în 2007 a devenit membră a Uniunii Europene (UE), precizează Britannica.
Peisajul românesc este aproximativ o treime muntos și o treime împădurit, restul fiind alcătuit din dealuri și câmpii. Clima este temperată și marcată de patru anotimpuri distincte. România se bucură de o bogăție considerabilă de resurse naturale: pământ fertil pentru agricultură; pășuni pentru animale; păduri care oferă lemn prețios; rezerve de petrol; metale, inclusiv aur și argint, în Munții Apuseni; numeroase râuri care furnizează hidroelectricitate; și o ieșire la Marea Neagră, care este loc atât pentru porturi, cât și pentru stațiuni.
Poporul român își trage o mare parte din caracterul etnic și cultural din influența romană, dar această identitate străveche a fost remodelată continuu de poziția României pe marile rute de migrație continentală.
Românii se consideră descendenții vechilor romani care au cucerit sudul Transilvaniei sub împăratul Traian în anul 105 d.Hr. și ai dacilor care au trăit în munții de la nord de Câmpia Dunării și în Bazinul Transilvaniei. Până la retragerea romană de sub împăratul Aurelian, în 271, coloniștii romani și dacii s-au amestecat, rezultând o nouă națiune. Din amestecul acestor două culturi au apărut atât rădăcinile latine ale limbii române, cât și credința ortodoxă răsăriteană la care aderă majoritatea românilor.
De la sosirea hunilor în secolul al V-lea și până la apariția principatelor Țării Românești și Moldovei în secolul al XIV-lea, poporul român a dispărut practic din istoria scrisă. În acest timp România a fost invadată de mari migrații populare și de războinici călare care au traversat Câmpia Dunării.
Se crede că, în fața violențelor neîncetate, românii au fost nevoiți să se mute, găsind siguranță în Munții Carpați. După cum a observat șeful militar Helmuth von Moltke: „Rezistența s-a dovedit aproape întotdeauna inutilă, românii nu se mai puteau gândi la nicio altă modalitate de apărare decât fuga”.
În următorii 600 de ani, pământurile românești au servit drept câmpuri de luptă pentru ambițiile conflictuale ale vecinilor lor. Românii nu au putut rezista presiunilor imperiale mai întâi de la bizantini și apoi de la turcii otomani de la sud, la Constantinopol (azi Istanbul), sau mai târziu de la Imperiul Habsburgic la vest și din Rusia la est.
În 1859 principatele Țării Românești și Moldovei au fost unite, iar în 1877 și-au proclamat independența față de Imperiul Otoman drept România modernă. Aceasta a fost însoțită de o conversie de la alfabetul chirilic la cel latin și de un exod de studenți care au căutat studii superioare în vestul Europei, în special în Franța.
În ciuda debutului său târziu ca stat european, România în secolul al XX-lea a produs câțiva intelectuali de renume mondial, printre care compozitorul Georges Enescu, dramaturgul Eugène Ionesco, filosoful Emil Cioran, istoricul Mircea Eliade și laureatul Nobel George E. Palade.
Câți kilometri pătrați are România? Suprafața României este de 238.391 km², la care se adaugă 23.700 km² din platforma Mării Negre. România se învecinează la nord cu Ucraina, granița de sud este formată cu Bulgaria (o mare parte fiind frontieră acvatică, dată de fluviul Dunărea), în vest cu Ungaria, în sud-vest cu Serbia, iar în est cu Republica Moldova (formată în totalitate de Prut).
Frontierele României se întind pe 3.150 km, din care 1.876 km au devenit, în 2007, granițe externe ale Uniunii Europene (spre Serbia, Moldova și Ucraina), în timp ce cu Marea Neagră, granița formată are o lungime de 194 km pe platforma continentală (245 km de țărm).
Test de cultură generală. Care e cel mai mic oraș din România?
Michael Caine, unul dintre numele de top ale cinematografiei universale