Miriam Makeba, Mama Africa și Împărăteasa Cântecului African, unul dintre cei mai importanți artiști de culoare ai secolului XX

15 10. 2023, 09:30

A fost una dintre cele mai renumite cântărețe, compozitoare, actrițe și activiste pentru drepturile civile din Africa de Sud. Miriam Makeba, cunoscută și sub numele de Mama Africa sau Împărăteasa Cântecului African, născută la 4 martie 1932, în Johannesburg, Africa de Sud (și decedată la 10 noiembrie 2008 în Castel Volturno – lângă Napoli – Italia).

A devenit cu adevărat cunoscută la nivel internațional după ce Harry Belafonte a remarcat-o în documentarul anti-apartheid din 1959 „Come Back, Africa” și a ajutat-o să emigreze în Statele Unite ale Americii unde a reușit să-și construiască o carieră muzicală de succes reprezentată de un stil propriu cu influențe din jazz, folk și muzica tradițională africană.

Pasionată și implicată în muzică de mică (a făcut parte din corul școlii), Miriam Makeba a devenit muzician profesionist în anul 1954, atunci când piesele ei și albumele înregistrate au prins foarte bine la public devenind populare pe tot teritoriul Africii de Sud.

Protejata lui Harry Belafonte

După apariția în documentarul etnografic „Come Back, Africa”, care a evidențiat, prin imagini alb-negru, privilegiile albilor și sărăcia negrilor, Miriam Makeba i-a atras atenția artistului Harry Belafonte care a făcut tot posibilul pentru a o aduce în Statele Unite ale Americii. Astfel, în 1959 Makeba s-a stabilit în SUA și, tot cu ajutorul lui Belafonte, care a luat-o sub aripa lui, a început să-și construiască o carieră frumoasă în muzică. Repertoriul ei fascina datorită cântecelor populare, specifice zonei din care provenea, cântecele numite Xhosa și Zulu încântându-i în mod special pe americani.

Pentru că mesajele din piesele ei criticau, în mare parte, apartheidul, Makeba a ajuns să aibă probleme cu autorițățile țării pe care o lăsase în urmă și, în 1960, a fost interzisă în Africa de Sud, guvernul interzicându-i înregistrările și revocându-i pașaportul. Exilul solistei departe de locurile natale a durat 30 de ani, dar în această perioadă, Makeba a continuat să facă muzică, să cânte despre problemele rasiste și sociale pe care le aveau africanii și afro-americanii și… să iubească.

Dacă pe plan muzical Miriam Makeba strălucea pur și simplu, viața personală îi aducea eșecuri după eșecuri. Makeba a fost căsătorită de trei ori. Primul soț a fost James Kubay, un muzician din Zimbabwe, cel de-al doilea, Hugh Masekela trompetistul sud-african și prietenul vedetei Harry Belafonte, iar cel de-al treilea, Stokely Carmichael, cunoscut și sub numele de Kwame Ture, a fost un influent activist pentru drepturile civile și lider al mișcării Black Power din Statele Unite.

În 1965, Makeba și Belafonte au câștigat un premiu Grammy

În 1965, Miriam Makeba și Belafonte au câștigat un premiu Grammy pentru cea mai bună înregistrare folk pentru albumul An Evening with Belafonte/Makeba. În 1967, solista a lansat cel mai cunoscut cântec al ei, „Pata Pata”, care a devenit un hit internațional. Inițial, piesa a fost cântată, înregistrată și lansată inițial în Africa de Sud de grupul de fete al lui Makeba, The Skylarks, la mijlocul anilor 1950.

Atât de mult succes avea în Statele Unite ale Americii, încât, în 1962, a fost invitată să cânte la petrecerea organizată cu ocazia zilei de naștere a președintelui John F. Kennedy. De asemenea, a cântat alături de Paul Simon în concertul său „Graceland” pe care l-a ținut în 1987 în Zimbabwe.

În 1973, a apărut în filmul A Warm December, în regia lui Sidney Poitier (care, de altfel, a și jucat în producția americană).

„Mulți sud-africani mai tineri habar nu aveau cine era Makeba”

După o perioadă în care a locuit în Guineea și în Belgia și în care a înregistrat noi piese pe care le-a promovat în turnee efectuate în Africa și Europa, în 1988 a publicat autobiografia Makeba: My Story (scrisă împreună cu scriitorul James Hall). Doi ani mai târziu, după ce Nelson Mandela a fost eliberat,  după ce fusese închis timp de 46 de ani pentru activismul său și opoziția față de regimul de apartheid din Africa de Sud, Makeba a fost încurajată de acesta să revină în Africa de Sud. Astfel, în 1991, a cântat acolo pentru prima dată din momentul în care a părăsit țara natală fiind forțată să trăiască în exil, iar în 1994 și a cântat din nou, de data aceasta cu ocazia învestirii lui Nelson Mandela în funcția de președinte al țării.

În momentul unic și emoționat al întoarcerii în Africa de Sud, Miriam a avut parte de o primire respectuoasă și călduroasă, însă încercările de a concerta acolo nu au avut un succes prea mare.

„Mulți sud-africani mai tineri habar nu aveau cine era Makeba”, scrie The Guardian, „sau pentru ce luptase în numele lor. Cu toate acestea, atunci când și-a anunțat retragerea în 2005, a constatat că era încă populară în străinătate”.

Miriam Makeba a continuat să cânte până moartea ei care s-a produs la 10 noiembrie 2008, după un concert pe care-l susținuse undeva lângă Napoli.

La moartea artistei, Mandela i-a adus un omagiu

„Doamna Makeba s-a prăbușit în timp ce părăsea scena, au precizat autoritățile sud-africane. Cântase la un concert de susținere a lui Roberto Saviano, un autor care a primit amenințări cu moartea după ce a scris despre crima organizată”. (The New York Times)

Makeba a primit numeroase premii, printre care Premiul pentru Pace Dag Hammarskjöld și Medalia pentru Pace Otto Hahn.

La moartea artistei, Mandela i-a adus un omagiu spunând „melodiile ei au dat glas durerii exilului și a dislocării pe care a simțit-o timp de 31 de ani. În același timp, muzica ei a inspirat un puternic sentiment de speranță în noi toți. A fost prima doamnă a cântecului din Africa de Sud și a meritat atât de mult titlul de Mama Afrika. A fost o mamă pentru lupta noastră și pentru tânăra noastră națiune”.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Miriam-Makeba

https://www.theguardian.com/music/2008/nov/11/miriam-makeba-obituary

https://www.nytimes.com/2008/11/11/world/africa/11makeba.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prima actriță franceză care a luat un Oscar pentru un film în franceză. Marion Cotillard, cea mai bună versiune a cântăreței Édith Piaf

Muzicianul, trompetistul, compozitorul, cântărețul de jazz. Louis Armstrong a fost mai mult decât un zâmbet celebru

Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

John Lennon, muzicianul care a cerut lumii să dea o șansă păcii