Informatician și antreprenor, cunoscut mai ales ca fiind unul dintre co-fondatorii Google, Larry Page se află la ora actuală pe locul 8 în topul celor mai bogați oameni din lume, conform Forbes, averea lui, în momentul de față estimându-se la 102.2 miliarde de dolari.
Născut la 26 martie 1973 în East Lansing, Michigan, Statele Unite ale Americii, Larry Page (Lawrence Edward Page) deține o diplomă de licență în inginerie informatică obținută la Universitatea din Michigan, după absolvire continuându-și studiile postuniversitare la Universitatea Stanford, acolo unde l-a întâlnit pe Sergey Brin, viitorul său partener de afaceri.
Împreună cu Sergey Brin, Page a dezvoltat un algoritm pentru motorul de căutare numit „PageRank”, care a devenit baza tehnologiei de căutare a Google, iar în septembrie 1998, Page și Brin au înființat Google Inc., ca o companie privată, Page fiind la acea vreme directorul executiv. Un an mai târziu, Google a primit 25 de milioane de dolari din fonduri de capital de risc și procesa 500.000 de interogări pe zi.
Larry Page a avut un rol esențial în dezvoltarea interfeței de utilizator minimaliste a Google și în concentrarea pe furnizarea de rezultate de căutare relevante. Sub conducerea lui, Google a introdus mai multe produse și servicii revoluționare, printre care Google Maps, Gmail și Google News. Page a ocupat funcția de director executiv al Google de la înființare până în 2001 și din nou din 2011 până în 2015. În 2004, Larry Page a devenit miliardar peste noapte, cu o avere de 4 miliarde de dolari, la egalitate cu prietenul și partenerul său de afaceri de atunci, Sergey Brin.
Muncește întotdeauna din greu la ceva incomod. Atunci când țintești spre stele, s-ar putea să nu ajungi acolo, dar poți totuși ajunge la lună. (Larry Page)
În timpul mandatului său de CEO, Page a supravegheat transformarea Google într-un conglomerat tehnologic multinațional cunoscut sub numele de Alphabet Inc. În 2015, a devenit CEO al Alphabet Inc. în timp ce Sundar Pichai a preluat funcția de CEO al Google.
În 2010, Page a cofondat X (fostul Google X), o divizie a Alphabet Inc, care este un centru și o organizație semisecretă de cercetare și dezvoltare, Page fiind un mare susținător al proiectelor de energie regenerabilă. Pasionat de aviație, Larry Page a investit peste 100 de milioane de dolari în companii precum Kitty Hawk, care lucrează la dezvoltarea de mașini zburătoare, Kitty Hawk luând decizia în 2010, după mai mult de 25.000 de zboruri de testare reușite, să se închidă. A investit, de asemenea, în startup-uri și a finanțat proiecte precum compania de skateboard-uri electrice Boosted și serviciul de taxi aerian personal Opener, dar a susținut financiar și proiecte din domeniul sănătății cum ar fi acelea desfășurate de Calico, care se concentrează pe prelungirea duratei de viață a oamenilor.
Larry Page a primit numeroase distincții pentru contribuțiile sale la industria tehnologică și a fost inclus de Time în topul 100 al celor mai influenți oameni din lume. În 2019, Larry Page a renunțat la funcția de CEO al Alphabet Inc., Sundar Pichai devenind CEO atât al Google, cât și al Alphabet.
În ultimii ani, Larry Page a păstrat un profil public scăzut și s-a implicat mai puțin în operațiunile zilnice, concentrându-se mai mult pe proiecte și investiții personale.
El rămâne membru al consiliului de administrație, angajat și acționar majoritar al Alphabet. În iunie 2023, Page are o avere netă estimată la 112 miliarde de dolari, conform Bloomberg (și 102,2 miliarde de dolari, conform Forbes), ceea ce îl face a opta cea mai bogată persoană din lume.
Din 2007, Larry Page este căsătorit cu Lucinda Southworth, cercetător științific și sora actriței și modelului britanic Carrie Southworth, mariajul lor având loc într-un cadru fastuos pe insula privată a lui magnatului britanic și astronautului comercial Richard Branson din Triunghiul Bermudelor, Necker Island. Page și Southworth au doi copii, născuți în 2009 și, respectiv, 2011.
În 2021, Larry Page a obținut rezidență în Noua Zeelandă, țară în care a locuit în timpul pandemiei. Page solicitase acest lucru în noiembrie 2020 prin viza „Investor Plus”, o viză care le solicită aplicanților să investească 7 milioane de dolari în Noua Zeelandă, într-o perioadă de trei ani.
Situația a creat discuții la vremea respectivă legate de felul în care Page și familia lui au primit viza, având în vedere restricțiile care existau atunci și care se impuneau la intrarea în Noua Zeelandă non-rezidenților din cauza pandemiei, speculându-se ideea că superbogații lumii au acces oricând doresc și în orice condiții în orice loc din lume.
Surse:
https://www.forbes.com/sites/forbeswealthteam/article/the-top-ten-richest-people-in-the-world/
https://www.britannica.com/biography/Larry-Page
https://www.discoverwalks.com/blog/united-states/top-10-amazing-facts-about-larry-page/
Google, dată în judecată pentru că nu a actualizat Google Maps
Care cetăți și castele din România au primit „Recenzia de aur” de la Google?
Noul computer cuantic de la Google face calcule cât alții în 47 de ani