Home » Cultură » Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L’Oreal și cea mai bogată femeie din lume. Regula după care s-a ghidat în viață: „Niciodată să nu dai explicații, niciodată să nu te plângi”

Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L’Oreal și cea mai bogată femeie din lume. Regula după care s-a ghidat în viață: „Niciodată să nu dai explicații, niciodată să nu te plângi”

Publicat: 23.09.2023

Atunci când Time a scris despre ea, la 5 septembrie 2017, cu doar 16 zile înainte să moară la vârsta de 94 de ani, înconjurată de menajerii, câinii și asistenții medicali, Liliane Bettencourt, fiica lui Eugène Paul Louis Schueller (fondatorul companiei L’Oreal, în 1907), diagnosticată cu boala Alzheimer, avea o avere de 44.3 miliarde de dolari.

Asta o făcea, la vremea respectivă, cea mai bogată femeie din lume și, de asemenea, cel mai bogat om în 2017. Bettencourt a deținut colecții impresionate de artă, iahturi în Marea Mediterană și în Caraibe și proprietăți în mai multe țări, printre care și principala sa reședință, un conac Art Moderne ascuns în spatele unor ziduri crem și a unor pini impunători din Neuilly-sur-Seine.

„Oare îl mai ține minte pe regretatul ei soț André Bettencourt”, scria Time, „oare își mai aduce aminte de cariera lui ilustră de ministru, deputat și senator? Se mai gândește la Françoise, singurul ei copil, intelectualul serios care prefera cărțile și pianul în locul fastuoaselor cine și recepții organizate de părinții ei? Își amintește Liliane oare de François-Marie Banier, fotograful, artistul și scriitorul seducător care i-a devenit cel mai apropiat prieten și care, potrivit lui Françoise, i-a smuls sute de milioane de euro? Mai știe că procesul intentat de fiica ei în 2007 împotriva lui Banier a declanșat un cutremur judiciar-financiar-politic ale cărui replici continuă să reverbereze?”.

Orfană de mamă la 5 ani, Liliane știa la 15 ani să facă produse cosmetice

Liliane Bettencourt s-a născut la 21 Octombrie 1922 la Paris, fiind singurul copil al cuplului Eugène  Paul Louis Schueller și al soției acestuia Louise Madeleine Berthe. Liliane a rămas orfană de mamă la doar 5 ani, ceea ce a favorizat crearea unei legături strânse cu tatăl ei, Eugène Schueller, mai târziu recunoscând că era geloasă pe femeile care „se învârteau în jurul lui”, acesta fiind, se prea poate, motivul pentru care Schueller nu s-a recăsătorit niciodată. Deși a crescut în opulență și a fost înconjurată de servitori și tutori, Liliane a fost introdusă în tainele chimiei și ale cosmetologiei de către tatăl ei încă de timpuriu. La 15 ani știa deja să amestece substanțe, să facă produse cosmetice și să eticheteze sticle.

În afara faptului că a fost cea mai bogată femeie din lume, moștenitoarea imperiului cosmeticelor L’Oreal creat de tatăl ei s-a remarcat și datorită activitățile sale filantropice, în timpul vieții donând sume mari de bani pentru diverse cauze caritabile.

A avut un interes deosebit pentru artă

În 1987, a înființat Fundația Bettencourt Schueller, pentru a sprijini proiecte științifice, culturale și umanitare, pentru implicațiile și realizările sale fiind distinsă cu prestigiosul titlu de Comandor al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție civilă din Franța.

Bettencourt a avut un interes deosebit pentru artă și a fost o colecționară foarte pasionată de picturi, sculpturi și alte lucrări importante și valoroase. Deși a fost mereu discretă în ceea ce privește acest subiect, se știa totuși că Liliane se bucura de o colecție impresionantă care includea lucrări de Matisse, Picasso, Géricault și Léger.

Victima unui fotograf monden, amator de văduve bogate

Cu câțiva ani înaintea morții sale, Liliane Bettencourt a fost implicată într-un scandal mediatic din cauza relației pe care a avut-o cu un anume François-Marie Banier, renumit pentru aventurile sale cu văduve celebre. Bettencourt devenise atât de apropiată și atașată de amorez, încât gesturile ei de a-i face cadouri sofisticate și extrem de scumpe și de a-i da bani a determinat familia doamnei Bettencourt să intervină între cei doi.

În 2007, între Bettencourt și fiica sa, Françoise Bettencourt-Meyers, a izbucnit o bătălie juridică care a implicat acuzații de exploatare financiară. Cazul din instanță a făcut lumină asupra stării de sănătate în declin a lui Bettencourt și a vulnerabilității acesteia în ultimii ani, Liliane Bettencourt fiind plasată, în același an, sub protecția juridică a familiei sale. Conform presei, Bettencourt îi dăduse fotografului manipulator cadouri ce reprezentau obiecte de artă, polițe de asigurare, bani și o insulă în Seychelles, valoarea acestora depășind un miliard de euro. În mai 2015, conform New York Times, instanța l-a condamnat pe Banier pentru abuz și spălare de bani și l-a condamnat la trei ani de închisoare, din care șase luni cu suspendare. În plus, a fost obligat să plătească despăgubiri în valoare de 15 de milioane de euro și o amendă echivalentă cu aproximativ 418.000 de dolari.

Regula de aur a Reginei Angliei

Scandalul care i-a implicat pe ea și pe fotograful escroc a produs mari valuri în presa internațională ceea ce, scrie The Guardian, pur și simplu a îngrozit-o pe Liliane Bettencourt și asta din cauza faptului că dintotdeauna aceasta urmase și respectase regula de aur a Reginei Angliei și anume „niciodată să nu dea explicații, niciodată să nu se plângă”.

„Chiar și atunci când, în 2004, Monica Waitzfelder (regizor de spectacole pe scena Operei Naționale din Paris și nu numai) a acuzat L’Oréal că a primit bunuri furate deoarece a achiziționat casa familiei sale evreiești după ce aceasta a fost confiscată ilegal în timpul războiului, buzele lui Bettencourt au rămas sigilate”. (The Guardian)

„Cea mai feroce mare doamnă a vechii școli”

Deși a fost considerată „cea mai feroce mare doamnă a vechii școli”, Liliane Bettencourt, în mare parte a vieții sale, a avut de suferit din cauza simpatiilor pro-naziste pe care le-au avut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial atât tatăl, Eugène Schueller, cât și soțul ei, André Bettencourt, aceștia reușind să scape de urmărire penală doar prin intervenția aliaților politici care, la vremea aceea, au declarat autorităților că Schueller făcuse parte din Rezistență și contribuise la salvarea evreilor.

Liliane și André Bettencourt au avut un singur copil

Din 1950 și până în noiembrie 2007, Liliane a fost căsătorită cu André Bettencourt, urmașul unei vechi familii romano-catolice normande, cunoscut propagandist antisemit la începutul războiului, declarat cavaler al Legiunii de Onoare căruia i-a fost acordat titlul de erou de război „într-o carieră politică care l-a ridicat la rang de ministru de cabinet în mai multe guverne”. (New York Times)

Liliane și André Bettencourt au avut un singur copil, Françoise. Născută în 1953, Françoise a devenit o pianistă și autoare cunoscută în Franța. În 1984, s-a căsătorit cu Jean-Pierre Meyers, nepotul unui rabin ucis la Auschwitz, adoptând religia soțului ei și crescându-și cei doi fii în iudaism. După moartea mamei ei, Françoise Bettencourt-Meyers a devenit principalul acționar al L’Oréal.

Surse:

https://time.com/4888142/never-envy-the-richest-woman-in-the-world/

https://www.theguardian.com/world/2010/jul/09/liliane-bettencourt-profile

https://www.nytimes.com/2017/09/21/world/europe/liliane-bettencourt-dead-loreal.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eugene Paul Louis Schueller, chimistul care a fondat L’Oréal. „O companie nu înseamnă ziduri și mașini, ci oameni, oameni, oameni, oameni”

Mendeleev, chimistul rus care a aranjat toată materia într-un tabel

Castelul Frankenstein, locul de naștere al unui alchimist excentric și posibila inspirație pentru un roman celebru

Louis Pasteur, chimistul francez care a schimbat lumea pentru totdeauna

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face fără iPhone
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face ...