Home » Cultură » Mark Zuckerberg, „geniul programator” care a renunțat la Harvard și a schimbat cursul istoriei

Mark Zuckerberg, „geniul programator” care a renunțat la Harvard și a schimbat cursul istoriei

Publicat: 10.09.2023

Una dintre cele mai controversate figuri din lume, dar și una dintre cele mai puternice și mai bogate personalități, Mark Zuckerberg, creatorul Facebook, programator, antreprenor și filantropist, a devenit în 2008, la vârsta de 23 de ani, cel mai tânăr miliardar din lume.

Dacă atunci avea o avere de 1.5 miliarde de dolari, în 2016 a ajuns la aproape 50 de miliarde de dolari, iar în 2023 conturile sale au numărat peste 100 de miliarde de dolari.

Forbes scria într-un articol publicat la 23 iunie 2023 că mare parte din averea sa o cheltuie pentru acțiuni caritabile, dar și investind în afaceri imobiliare (în special în Hawaii) și în mașini. Cu o avere care a depășit 100 de miliarde de dolari, Mark Zuckerberg a devenit unul dintre cei 10 centi-miliardari ai planetei.

Prost îmbrăcat, spun „specialiștii”

Deși nu este adeptul unor vestimentații extravagante, prefertând pantalonii jeans, tricourile și puloverele simple, aceste haine se pare că sunt mult mai scumpe decât par, prețul lor ajungând la sute și chiar mii de dolari (sume, oricum, deloc obscene pentru posibilitățile lui financiare). Cu toate acestea, Mark Zuckerberg a fost votat printre cele mai prost îmbrăcate personalități din lume, un detaliu care, cu siguranță, „îl doare la bască”, cum ar spune românul într-un limbaj „academic”.

Într-o caracterizare scurtă, cofondator, director executiv și președinte al Facebook, platformă creată în 2004, Zuckerberg este căsătorit din 2012 cu Priscilla Chan (au doi copii împreună), o filantroapă americană și fost medic pediatru, cofondator și director executiv al Meta Platforms, cei doi înființând în 2015 The Chan Zuckerberg Initiative, organizație ale cărei principale domenii de activitate includ știința, educația, precum și oportunitatea care se concentrează pe promovarea accesibilității locuințelor, reforma justiției penale și reforma imigrației.

Câte limbi știe Mark Zuckerberg?

Zuckerberg știe să citească și să scrie în franceză, ebraică, latină și greacă veche, vorbește fluent chineza mandarină, iar în primii ai tinereții a fost pasionat de scrimă (a fost chiar căpitanul echipei de scrimă a facultății).

Atunci când a achiziționat casa din Palo Alto, Mark Zuckerberg a cumpărat și cele 4 case din vecinătate pentru a-și asigura o intimitate maximă, toată investiția ajungând la peste 30 de milioane de dolari. Zuckerberg mai deține două case adiacente pe malul apei în Lake Tahoe, în Sierra Nevada (59 milioane de dolari) și proprietăți în San Francisco și în insula hawaiiană Kauai.

Mark a studiat informatica la Universitatea Harvard înainte de a se muta în Palo Alto, California, în 2004.

Zuckerberg a înființat Facebook când era student la Harvard

Zuckerberg a înființat Facebook pe vremea când era student la Harvard, în 2004, la vârsta de 19 ani, ideea de bază a platformei fiind asocierea de către studenți a numelor cu fotografiile colegilor de clasă. În 2012, a introdus Facebook la bursă, iar în 2021 a schimbat numele, Facebook devenind Meta.

„În iunie 2021”, scrie Forbes, „un judecător a respins procesele antitrust intentate de guvernul federal SUA, care ar fi putut forța Facebook să vândă Instagram și WhatsApp”. În decembrie 2015, Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan, s-au angajat să cedeze 99% din acțiunile avut la Facebook pentru acte de caritate.

Mănâcă doar ceea ce ucide

Într-un articol din mai 2011, The Guardian scria că Mark Zuckerberg consumă carne doar de la animalele pe care le ucide singur. În același an, creatorul Facebook scria la un moment dat într-o postare pe care o distribuise pe contul său Facebook „tocmai am omorât un porc și o capră”, mesaj care i-a cam surprins pe cei 847 de prieteni pe care-i avea, la acea dată, în listă.

În ceea ce privește ideea de a consuma doar carnea animalelor cărora le ia singur viața, Zuckerberg ar fi spus că a fost inspirat de o specialistă culinară pe nume Jesse Cool, proprietara unui restaurant aflat în apropierea casei lui din Palo Alto, California, doamna Cool fiind cea care l-a și prezentat unor fermieri locali care i-au arătat lui Zuckerberg tehnicile cele mai…potrivite pentru a reduce la tăcere găini, porci sau capre. Acest obicei al său a  că a făcut parte dintr-o serie de provocări anuale pe care și le-a impus omul de afaceri. În alți ani, de exemplu, provocarea a fost de a învăța Mandarina și de a purta cravată în fiecare zi, pe parcursul unui an.

„Singura carne pe care o mănânc provine de la animale pe care le-am ucis eu însumi”

„În acest an (n.r. 2011), provocarea este aceea de a fi recunoscător pentru mâncarea pe care o am. Cred că mulți oameni uită că o viețuitoare trebuie să moară pentru ca tu să te poți hrăni cu carne, așa că obiectivul meu este să nu uit acest lucru și să fiu recunoscător pentru ceea ce am. Anul acesta, singura carne pe care o mănânc provine de la animale pe care le-am ucis eu însumi. (…) Nu am o problemă cu nimic din ceea ce oamenii aleg să mănânce, dar cred că ar trebui să-și asume responsabilitatea și să fie recunoscători pentru ceea ce mănâncă, în loc să încerce să ignore de unde provine”.

Pe scurt despre creatorul Facebook:

  • Mark Zuckerberg s-a născut la 14 mai 1984, în White Plains, New York;
  • Este cel mai bine cunoscut ca fiind cofondatorul și CEO al Facebook, cea mai mare platformă de socializare din lume. A înființat Facebook în 2004, împreună cu colegii săi de cameră din facultate, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz și Chris Hughes, în timp ce studia la Universitatea Harvard. Zuckerberg a renunțat la Harvard în al doilea an de facultate pentru a se concentra pe dezvoltarea Facebook;
  • Este unul dintre cei mai tineri miliardari din lume, atingând statutul de miliardar la vârsta de 23 de ani;
  • Pe lângă rolul său de director executiv, Zuckerberg este acționarul majoritar al Facebook, ceea ce îi conferă o influență semnificativă asupra companiei;
  • În 2010, s-a angajat să doneze cea mai mare parte a averii de-a lungul vieții sale prin intermediul inițiativei „Giving Pledge”, care încurajează miliardarii să se implice în acțiuni filantropice;
  • De-a lungul anilor, Zuckerberg a fost implicat în mai multe procese și dispute juridice cauzate în principal de probleme legate de proprietatea intelectuală și de confidențialitate. S-a confruntat cu critici pentru modul în care Facebook a gestionat dezinformarea, discursul instigator la ură și răspândirea știrilor false pe platformă. Zuckerberg a depus mărturie în fața Congresului Statelor Unite în mai multe rânduri, abordând preocupările legate de confidențialitatea și securitatea datelor;
  • Zuckerberg este cunoscut pentru obiectivele sale ambițioase, cum ar fi conectarea întregii lumi prin intermediul internetului și avansarea cercetării în domeniul inteligenței artificiale;
  • În 2010, Zuckerberg a fost desemnat Persoana Anului de către revista Time;
  • Tot în 2010, Zuckerberg a fost portretizat în filmul „The Social Network” (2010), care prezintă parcursul primilor ani de existență a Facebook;
  • Printre investițiile sale majore făcute de-a lungul timpului, se numără cumpărarea Instagram în 2012 și a aplicației WhatsApp în 2014;
  • În 2008, Facebook a încercat să cumpere Twitter, iar refuzul pe care l-a întâmpinat l-a determinat pe Zuckerberg să creeze pe Facebook o funcționalitate asemănătoare cu cea de pe Twitter, inclusiv actualizări în timp real ale fluxului de informații.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm3212916/

https://www.britannica.com/biography/Mark-Zuckerberg

https://www.businessinsider.com/facebook-mark-zuckerberg-net-worth-priscilla-chan

https://www.theguardian.com/environment/green-living-blog/2011/may/27/mark-zuckerberg-kill-animals-meat

Vă mai recomandăm să citiți și:

Anthony Hopkins, actorul care își încurajează fanii pe social media

Pauzele de la social media îmbunătățesc sănătatea mintală

Legătura dintre sentimentele și emoțiile din social media și abuzul de substanțe

Social media nu este neapărat dăunătoare. Iată cum poți folosi mai eficient rețelele de socializare online

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase