Home » Cultură » Jimmy Carter, al 39-lea președinte american. „Nu America nu a inventat drepturile omului. Drepturile omului au inventat America”

Jimmy Carter, al 39-lea președinte american. „Nu America nu a inventat drepturile omului. Drepturile omului au inventat America”

Jimmy Carter, al 39-lea președinte american. „Nu America nu a inventat drepturile omului. Drepturile omului au inventat America”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.09.2023

Jimmy Carter, un cultivator de arahide din Georgia, a fost președinte al SUA timp de un mandat, între 1977 și 1981, una dintre majorele sale realizări în calitate de președinte fiind medierea negocierilor de pace dintre Israel și Egipt în 1978.

Deși Comitetul Nobel a vrut să îi acorde lui Carter premiul în acel an (1978) pentru eforturile sale, alături de Anwar Sadat și Menachim Begin, o eroare tehnică a împiedicat acest lucru – Carter nu fusese nominalizat până la termenul oficial.

Totuși, a primit acest această distincție în 2002, „pentru eforturile sale neobosite de zeci de ani de a găsi soluții pașnice la conflictele internaționale, de a promova democrația și drepturile omului și de a promova dezvoltarea economică și socială”, din timpul mandatului său, dar și după exercitarea acestuia, fiind cel de-al doilea președinte american onorat cu Nobel pentru Pace, după Theodore Roosevelt, în 1906.

„Reputație de creștin renăscut cinstit”

Ceilalți laureați au fost președintele Woodrow Wilson, în 1920, „pentru eforturile sale de a pune capăt Primului Război Mondial și pentru că a contribuit la crearea Ligii Națiunilor”, Al Gore, în 2007, „pentru eforturile sale de a obține și răspândi cunoștințe despre schimbările climatice” și Barak Obama în 2009, „pentru eforturile sale de a consolida diplomația și cooperarea internațională”.

Nu putem fi în același timp campion mondial al păcii și principalul furnizor mondial de arme de război.(Jimmy Carter)

James Earl „Jimmy” Carter Jr. s-a născut la 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia, Statele Unite ale Americii, în 1953, după o carieră militară, intrând în politică ca membru democrat și fiind ales guvernator al Georgiei. În 1976, Carter a câștigat alegerile prezidențiale, „în parte datorită reputației sale de creștin renăscut cinstit”, după cum scrie nobelprize.com.

Punctul culminant al mandatului său prezidențial

Punctul culminant al mandatului său prezidențial a fost acordul de pace dintre Egipt și Israel, alte momente pe care le-a marcat Jimmy Carter, chiar dacă acestea au reprezentat eșecuri în politica dusă de administrația sa, fiind conflictul cu Iranul după căderea șahului și un nou război rece cu Uniunea Sovietică după invazia acestei țări în Afganistan, în decembrie 1979. În 1980, Jimmy Carter a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Ronald Reagan, iar în calitate de fost președinte, Carter a desfășurat o campanie activă de pace și de mediere, care uneori părea să contrazică politica oficială a SUA.

Războiul poate fi uneori un rău necesar. Dar, oricât de necesar ar fi, el este întotdeauna un rău, niciodată un bine. Nu vom învăța cum să trăim împreună în pace ucigându-ne copiii unii altora. (Jimmy Carter)

Primul președinte al SUA născut într-un spital

Jimmy Carter a fost primul președinte al SUA născut într-un spital. A urmat cursurile Academiei Navale a Statelor Unite și a servit în Marină ca ofițer de submarin. În 1946 s-a căsătorit cu Rosalynn Smith (mariajul lor durând peste 75 de ani și fiind cel mai longeviv cuplu prezidențial din istoria Americii). Înainte de președinție, Carter a fost guvernator al Georgiei din 1971 până în 1975.

Președinția lui Carter a fost marcată de accentul pus pe drepturile omului, justiția socială și diplomație, în timpul președinției sale fiind înființat Departamentul pentru Energie și Departamentul pentru Educație. Carter a creat programul Superfund pentru a curăța siturile cu deșeuri periculoase din Statele Unite, a intermediat acordurile de la Camp David din 1978, care au dus la încheierea unui tratat de pace între Israel și Egipt (așa cum deja am specificat), a pledat pentru protecția mediului și a instalat panouri solare la Casa Albă, făcând din aceasta prima reședință prezidențială alimentată cu energie solară.

Jimmy Carter a scris numeroase cărți, inclusiv memorii

Jimmy Carter este cunoscut pentru frugalitatea și angajamentul său de a duce un stil de viață modest, chiar și după ce a părăsit președinția, când, împreună cu soția sa, Carter s-a implicat în diverse acțiuni umanitare și caritabile, inclusiv Habitat for Humanity (asociație care s-a ocupat de construirea locuințelor și a promovat proiecte de sensibilizare a populației cu privire la problema persoanelor fără adăpost). A scris numeroase cărți, inclusiv memorii, lucrări istorice și reflecții asupra unor probleme globale și s-a implicat activ în monitorizarea alegerilor din întreaga lume pentru a asigura procese corecte și transparente. În 1982, Jimmy Carter și soția lui Rosalynn au înființat Centrul Carter, cu sediul în Atlanta, cu principalul scop de a promova drepturile omului și a atenua suferința umană.

Iisus nu a spus niciodată un cuvânt despre homosexualitate. În toate învățăturile sale despre mai multe lucruri – nu a spus niciodată că homosexualii ar trebui condamnați. Personal, cred că este foarte bine ca homosexualii să se căsătorească în cadrul unor ceremonii civile. (Jimmy Carter)

În 2015, Carter a anunțat că a fost diagnosticat cu cancer, mai exact melanom, care s-a răspândit la creier. Cu toate acestea, Jimmy Carter a urmat un tratament și se află în remisie din 2016.

A fost mereu un susținător al egalității rasiale

Carter a fost un susținător al accesului universal la asistență medicală în Statele Unite și este președintele care a criticat politica externă a SUA, în special în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian. Carter s-a pronunțat împotriva influenței banilor în politică și a cerut o reformă a finanțării campaniilor electorale. A fost un susținător al drepturilor femeilor, respingând inegalitatea de gen în diverse contexte. Carter a fost un susținător vocal al energiei regenerabile și a îndemnat Statele Unite să renunțe la combustibilii fosili. A fondat Centrul prezidențial Carter, o organizație non-profit dedicată abordării provocărilor globale prin cercetare, educație și acțiune.

De asemenea, a fost implicat în eforturile de eradicare a unor boli precum boala viermelui de Guineea și orbirea râurilor în țările în curs de dezvoltare. A fost mereu un susținător al egalității rasiale și s-a pronunțat împotriva discriminării.

La 1 octombrie 2023, Jimmy Carter va împlini vârsta de 99 de ani.

Globalizarea, așa cum este definită de oameni bogați ca noi, este un lucru foarte frumos… vorbim despre internet, despre telefoane mobile, despre calculatoare. Acest lucru nu afectează două treimi din populația lumii. (Jimmy Carter)

În general, viața mea a fost un flux constant de binecuvântări, mai degrabă decât de dezamăgiri, eșecuri și tragedii. Mi-aș fi dorit să fi fost reales. Cred că aș fi putut menține pacea în țara noastră. Cred că aș fi putut consolida ceea ce am realizat la Camp David cu un tratat între Israel și palestinieni.(Jimmy Carter)

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Jimmy-Carter

https://obamawhitehouse.archives.gov/blog/2014/12/10/day-history-four-presidents-and-vp-received-nobel-peace-prize

https://www.history.com/this-day-in-history/jimmy-carter-wins-nobel-prize

https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2002/carter/facts/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Serviciile secrete americane au dezvăluit ce știu despre programele spațiale ale altor țări, inclusiv România

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase