Caracterizată deseori printr-un look distinct – păr dezordonat, voluminos, „sălbatic” și smokey eyes, Helena Bonham Carter poate fi considerată una dintre aparițiile aproape excentrice de la Hollywood, excentrice fiind și multe dintre rolurile pe care le-a jucat de-a lungul timpului.
Bonham Carter spunea la un moment dat că după filmările de la Harry Potter în care a interpretat-o pe vrăjitoarea Bellatrix LeStrange, a păstrat una dintre baghetele aparținând personajului său pe care o folosea, în glumă, „asupra” prietenilor ei ori de câte ori deveneau prea gălăgioși sau „făceau probleme” în casă.
Oamenii spun: „Încă alăptezi, ce generoasă ești!”. Îmi mărește sânii și îmi micșorează coapsele! Este un fel de liposucție naturală. Aș continua să alăptez pentru tot restul vieții dacă aș putea.
Actriță de film și de teatru, cu o carieră în cinematografie de 40 de ani, creatoare de modă, Helena Bonham Carter s-a născut la 26 mai 1966 în Islington, Londra. Cu toate că Hollywood a fost foarte generos cu ea, oferindu-i numeroase roluri importante și deci posibilitatea de a se stabili acolo, Bonham Carter a preferat să rămână la Londra, unde locuiește cu partenerul ei actual, istoricul de artă Rye Dag Holmboe și cei doi copii, Billy Raymond Burton, născut în 2003, atunci când actrița avea 37 de ani și Nell, pe care a născut-o în 2007, atunci când Helena Carter avea 41 de ani. Ambii copii sunt rezultați din relația pe care starul britanic a avut-o cu regizorul de film american Tim Burton din 2001 și până în 2014. (Tim Burton este regizorul unor filme precum Batman, Edward Scissorhands, Abraham Lincoln și Alice in Wonderland).
J.K. Rowling a spus că rolul lui Bellatrix va fi semnificativ în ultimul film, atunci când eu am arătat o oarecare reticență în a juca un rol micuț. De la început, mi-au spus: „Ești foarte importantă în ultima parte (n.r. a seriei Harry Potter). Dar semnificativ poate însemna multe lucruri. Ar putea să însemne doar un punct important al intrigii. Nu înseamnă neapărat un rol important.
Helena Bonham Carter, care a apărut pentru prima dată în serialul de televiziune A Pattern of Roses în 1983, înainte de a-și face debutul în film, interpretând-o pe Lucy Honeychurch în A Room with a View (1985) și jucând personajul principal în Lady Jane (1986), este cunoscută pentru rolurile din producții importante precum Fight Club (1999), Alice in Wonderland (2010), Ocean’s 8 (2018), Enola Holmes (2022), Planet of the Apes (2001), The King’s Speech (2010), Harry Potter (2001, 2007, 2010, 2011, 2022), Les Miserables (2012), Hamlet (1990), The Wings of Dove (1997) și multe altele.
Una dintre cele mai distincte și talentate actrițe ale timpului nostru, Bonham Carter a dovedit că are capacitatea de a se transforma cu ușurință în orice personaj, aducând profunzime și complexitate rolurilor sale și contribuind la crearea unor portrete de neuitat.
Fie că a fost vorba de roluri pe care le-a jucat în blockbustere, multe dintre ele drame de epocă, fie în filme independente, Helena Bonham Carter a primit diverse premii și distincii pentru prestațiile sale actoricești.
A fost nominalizată de două ori la Oscar, pentru rolurile din The Wings of the Dove (1998) și The King’s Speech (2011), a primit un premiu BAFTA pentru The King’s Speech, trei nominalizări la premiile Globul de Aur, un premiu Emmy, câșigat în 2010 pentru prestația din Enid și lista poate continua, acestea fiind doar câteva dintre cele mai importante premii ce i-au fost decernate.
În 2012, a fost numită Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) pentru serviciile aduse dramaturgiei.
Bonham Carter, care este cel mai mic dintre cei trei copii ai Elenei (născută Propper de Callejón), psihoterapeut, și ai lui Raymond Bonham Carter, bancher comercial, provine dintr-o familie distinsă. Este strănepoata fostului prim-ministru Herbert H. Asquith, din arborele său genealogic făcând parte baroni și baronese, diplomați și un regizor, unchiul străbunicului lui Bonham Carter, Anthony Asquith, care a realizat, printre altele, Pygmalion (1938) și The Importance of Being Earnest (1952).
De asemenea, vărul ei Crispin Bonham-Carter este actor, iar bunicul ei matern, Eduardo Propper de Callejón, a fost un diplomat spaniol căruia Israelul i-a acordat o distincție onorifică pentru că a ajutat la salvarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (tatăl lui Eduardo era evreu ceh).
Helena Bonham Carter a urmat cursurile liceului South Hampstead High School, iar mai târziu a studiat la Westminster School din Londra și la St. Catherine’s College, Oxford.
Cariera ei de actriță a debutat la începutul anilor 1980, cu apariții în filme și seriale de televiziune, printre care „A Pattern of Roses” și „Miami Vice”, dobândind recunoaștere internațională pentru rolul Lucy Honeychurch din filmul „A Room with a View” (1985), regizat de James Ivory.
Bonham Carter este cunoscută pentru colaborările sale cu regizorul Tim Burton și fostul ei partener de viață cu care are doi copii. Cei doi au lucrat împreună la mai multe filme, printre care „Edward Scissorhands” (1990), „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” (2007) și „Alice în Țara Minunilor” (2010).
A fost aclamată de critici pentru interpretarea reginei Elisabeta în „Discursul regelui” (2010), care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar.
Bonham Carter este cunoscută pentru rolurile sale versatile și adesea excentrice care au variat de la drame de epocă la filme fantastice și comedii întunecate. A devenit al cincilea actor distribuit în două filme cu încasări de 1 miliard de dolari – „Alice în Țara Minunilor” (2010) și „Harry Potter și Talismanele Morții: Partea 2” (2011), fiind prima femeie actor care reușește această performanță. Până în 2014, a apărut în 19 filme care au primit toate cel puțin o nominalizare la Oscar. În 2009, The Times a numit-o una dintre cele mai bune 10 actrițe britanice din toate timpurile.
Pe lângă activitatea sa cinematografică, Bonham Carter a apărut în diverse producții de teatru, inclusiv „The Woman in White” și „Hamlet”.
Helena Carter are un simț vestimentar aparte și este adesea văzută purtând ținute neconvenționale și eclectice pe covoarele roșii și în alte apariții publice. În mai 2006, Helena Bonham Carter și-a lansat propria linie de modă, „The Pantaloonies”, împreună cu designerul de costume de baie Samantha Sage. Prima lor colecție, numită Bloomin’ Bloomers, este o selecție de camisole, șepci și lenjerie intimă în stil victorian.
Actrița are reputația de a fi „cu picioarele pe pământ” și nepretențioasă, în ciuda succesului său în industria de divertisment. Bonham Carter s-a implicat în diverse cauze umanitare, inclusiv în susținerea organizației caritabile Save the Children, strângerea de fonduri pentru cercetarea în domeniul cancerului și susținerea campaniilor de conștientizare a sănătății mintale.
În afară de relația de lungă durată pe care a avut-o cu regizorul Tim Burton, tatăl copiilor ei (de care s-a despărțit în 2014), Bonham Carter s-a mai iubit cu actorul Kenneth Branagh (acesta a părăsit-o pe Emma Thompson pentru a fi cu Bonham Carter) și cu regizorul Steve Martin. Din 2018, partener de viață îi este istoricul de artă Rye Dag Holmboe pe care l-a cunoscut la o nuntă.
Bonham Carter este fascinată de figurile istorice și a interpretat personaje precum Anne Boleyn în „Henry VIII” (2003) și Enid Blyton în „Enid” (2009), primind aprecieri din partea criticilor inclusiv pentru interpretarea prințesei Margaret în serialul de televiziune „The Crown” (a apărut în 17 episoade, între 2019-2020).
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0000307/
https://www.britannica.com/biography/Helena-Bonham-Carter
Julie Andrews, actrița care a inspirat numele unui trandafir
Meryl Streep, actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar
Rachel Weisz, actriță de Oscar, fiică de inventator, soție de „James Bond”