Cum a încercat Securitatea să-l racoleze pe marele actor Florin Zamfirescu?
This browser does not support the video element.
Marele actor Florin Zamfirescu a povestit la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene cum a încercat Securitatea să-l racoleze pe vremea când era abia în clasa a X-a!
Întrebat dacă și-a citit vreodată dosarul de la Securitate, Florin Zamfirescu a răspuns „Păi, ce? Mi l-a dat cineva?”. „Mi s-a spus întâi că nu există, după aia cineva mi-a șoptit că sunt încă în activitate oamenii care te-au lucrat”, a completat actorul.
„E un dosar, cu șină, cu o singură pagină, în care zice: Am făcut tentativă de recrutare a elevului cutare la data de… Eram într-a X-a. Aveam 17 ani. Elevul refuză să semneze. Eu le-am zis, nu vă supărați, nu…”, a povestit Florin Zamfirescu, la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.
„Refuză să semneze, dar ne-a promis că…”
„Și am întrebat așa: Credeți că dacă aș afla eu că cineva vrea să pună o bombă la Sala Palatului, eu n-aș ieși pe stradă și-aș striga Atenție, că ne dărâmă ăștia Sala Palatului și… Se uită, da, e foarte interesant, dar ia semnează. Eu scrisesem o poezie de dragoste către o colegă de-a mea pe care am iubit-o statornic 15 ani până în anul 4 de facultate, dar eu scrisesem în clasa a VI-a, i-am pus-o în buzunar, și am semnat-o. Normal, să știe de unde e. Și ea a dat-o la cancelarie. Și la cancelarie, m-au chemat și mi-au arătat, au citit poezia, cea mai intimă chestie pe care o poate s-o scrie un copil în clasa a VI-a. Se numea Prima Poezie și m-am semnat. Și le-am povestit celor care voiau să mă racoleze”, a continuat marele actor.
„Domnule, eu atunci am semnat poezia aia, nu vă supărați, eu nu mai semnez nimic. Și n-am semnat. Și în foaia singură care e în dosarul meu scrie: refuză să semneze, dar ne-a promis că dacă cineva spune că la Sala Palatului…”, a spus răzând marele actor.
Florin Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești, Vâlcea într-o familie în care toți adorau literatura și artele în general, tatăl său fiind învățător și directorul Casei de cultură din Călimănești.
Din copilărie a visat să devină actor, iar la vârsta de șase ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, facând din această meserie o pasiune.
A intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din București
După terminarea liceului din Călimănești, în anul 1967, a intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din București, pe care l-a absolvit în 1971 ca șef de promoție. Între anii 1971 și 1973 a fost actor la Teatrul de Stat Târgu-Mures, iar în 1973 s-a angajat la Teatrul Giulești din București.
În 1978 l-a remarcat regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”. Din acest moment este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativă și devine foarte apreciat. Au urmat rolurile din filmele „De ce trag clopotele, Mitică”, „Moromeții” (1988), „Senatorul melcilor”, „Orient Express” sau „Filantropica” etc.
Urmărește AICI episodul integral cu Florin Zamfirescu, doar pe canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene!
Vă mai recomandăm să citiți și:
Emil Cioran avea „o locuință de o modestie extraordinară”, a povestit nepotul marelui filosof
Ce părere avea Emil Cioran despre români? „Eu am râs instinctiv și pe urmă a început și el să râdă”