Home » Cultură » Freddie Mercury, unul dintre cei care au schimbat cursul muzicii. „Sunt homosexual la fel ca o narcisă, dragă”

Freddie Mercury, unul dintre cei care au schimbat cursul muzicii. „Sunt homosexual la fel ca o narcisă, dragă”

Publicat: 20.08.2023

„Sunt o fire romantică”, spunea Freddie Mercury. „Dar ridic o barieră în jurul meu, așa că oamenilor le este greu să o depășească și să mă cunoască pe mine cel adevărat. Mă îndrăgostesc mult prea repede și asta mă face foarte vulnerabil. Problema cu dragostea este că pierzi controlul. Mi-ar plăcea să am cu adevărat o relație frumoasă cu cineva, dar se pare că niciodată nu funcționează. Ceea ce mi-aș dori cel mai mult este să fiu într-o stare de fericire și iubire”.

Un mare pasionat și pasional, un bărbat sensibil cu o voce puternică, răsunătoare, un compozitor remarcabil, Freddie Mercury (5 septembrie 1946 – 24 noiembrie 1991), legendarul solist al trupei Queen, este ținut minte pentru talentul său incredibil, pentru show-ul său și pentru personalitatea unică.

Apropiații l-au descris ca fiind una dintre persoanele care știa să se distreze cel mai bine și unul dintre cele mai tandre, dragi și delicate suflete. Unul dintre cei mai mari interpreți al cărui talent s-a întins dincolo de vocea sa, prezența scenică a lui Freddie fiind mereu un spectacol în sine, din momentul în care intra pe scenă și până la momentul final al show-urilor sale.

„Îmi place faptul că pot face oamenii fericiți”

„Îmi place faptul că pot face oamenii fericiți, sub orice formă. Chiar dacă este vorba doar de o oră din viața lor, dacă pot să-i fac să se simtă norocoși ori să-i fac să se simtă bine, sau dacă pot aduce un zâmbet pe o față acră, înseamnă enorm pentru mine și merită din plin”. (Freddie Mercury)

Singur, dar și parte a trupei Queen, Freddie Mercury a obținut multe recorduri, distincții, aprecieri. În 1985, concertul susținut de Queen în cadrul show-ului caritabil Live Aid a fost votat drept „Cel mai mare concert din lume”, într-un sondaj realizat în 2005 pentru Channel 4 din Marea Britanie, concertul devansând alte spectacole aflate în competiția pentru acest titlu, printre ele numărându-se concertul lui Jimi Hendrix de la Woodstock din 1969, clasat pe locul al doilea în top, și concertul trupei Sex Pistols de la Manchester Free Trade Hall din 1976.

Despre Freddie Mercury, compozitorul unor hituri precum „Killer Queen”, „Bohemian Rhapsody”, „Somebody To Love”, IMDb.com dezvăluie că a scris „Crazy Little Thing Called Love” în cadă. Tot IMDb amintește că Freddie este al doilea cel mai imitat interpret de rock and roll din Marea Britanie, după Elvis Presley.

Mare iubitor de pisici

Se pot scrie atâtea despre Freddie Mercury, pentru că artistul a fost o personalitate complexă, un star al scenei muzicale și un idol pentru foarte mulți oameni din întreaga lume. Dincolo de strălucirea și de exuberanța pe care le afișa pe scenă, Freddie Mercury era un om extrem de sensibil care iubea și dorea să fie iubit, sentimente ce nu intrau mereu în acord cu dezideratele sale.

Freddie a fost și un mare iubitor de animale. Avea pisici, le trata ca pe copiii lui și din dragoste pentru patrupedele sale a scos un album pe care l-a dedicat acestora – „Mr. Bad Guy”.

Atunci când era plecat mai mult timp de acasă, asta însemnând inclusiv turnee, Freddie Mercury obișnuia să-și sune pisicile și „să vorbească” cu ele ore întregi. Mai mult, pe una dintre vestele sale, Mercury a pictat portretele tuturor pisicilor lui.

Îi displăcea dantura sa, dar nu a vrut să o modifice

Fizicul lui Freddie era reprezentat de un detaliu distinct. Dantura sa. Și chiar dacă nu a considera-o a fi ceva estetic, Mercury a preferat să nu se supună unei operații de modificare a danturii (avea patru dinți în plus care-i împingeau incisivii în afară) tocmai pentru a nu risca să-i fie afectat timbrul vocal. Din același motiv nu și-a operat nici polipii. De teamă să nu i se schimbe vocea.

Freddie Mercury, pe cât de expansiv a fost în viața sa de vedetă a scenei muzicale, pe atât de timid și rezervat era cu presa. Nu-i plăcea să dea interviuri și rareori vorbea cu jurnaliștii, având încredere doar într-un grup restrâns de reprezentanți mass media.

Avea obiceiul de a le spune oamenilor „dragă”

„Dragă, atitudinea mea este la naiba cu asta. Fac totul cu toată lumea”. „Este fabulos, dragă”. „Dacă o vezi acolo, dragă, atunci e acolo”. „Cel mai important lucru, dragă, este să trăiesc o viață fabuloasă. Atâta timp cât este fabuloasă, nu-mi pasă cât de lungă este”. „Îmi pare rău, dragă, dar de fapt sunt destul de plictisitor”. „Trebuie să fac impresie, dragă”. „Motivul pentru care avem succes, dragă? Carisma mea, bineînțeles”.

În septembrie 2010, Freddie Mercury a fost desemnat „Cea mai mare legendă rock din toate timpurile” într-un sondaj realizat pentru OnePoll.com, devansându-l pe regele rockului N’Roll, Elvis Presley, care s-a situat pe locul al doilea. A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 2001, ca membru al trupei Queen și a fost votat drept „Cel mai mare cântăreț rock” într-un top realizat în mai 2009 de către revista  Classic Rock.

Primii ani din viață

Mercury, pe numele său real Farrokh Bulsara, s-a născut la 5 septembrie 1946 în Stone Town, protectoratul britanic al Zanzibarului (în prezent parte a Tanzaniei), părinții săi, Bomi (1908-2003) și Jer Bulsara (1922-2016), provenind din comunitatea Parsi din vestul Indiei.

Între 1955 și 1963, Mercury a studiat în cadrul unei școli private din India, iar în 1964 s-a mutat în Anglia împreună cu familia sa.

S-a simțit atras de muzică

În 1966, Freddie a urmat cursurile Colegiului de Artă din Ealing pe care l-a absolvit în 1969. Încă din acea perioadă s-a simțit atras de muzică, astfel că primele manifestări în acest sens le-a avut cu prietenul său Tim Staffell, cântăreț al unei trupe numită „Smile”, din care mai făceau parte atunci Brian May și Roger Taylor, care mai târziu aveau să formeze legendara și nemuritoarea trupă Queen.

În 1970, atunci când Staffell a părăsit trupa „Smile”, Mercury i-a luat locul devenind liderul grupului și la scurt timp a schimbat denumirea în Queen.

Numele Queen l-am gândit de la bun început. Nu putea fi King; nu are aceeași sonoritate sau aură cum o are Queen. Era un nume foarte regal și suna splendid. Este puternic, foarte universal și direct. Avea mult potențial vizual și era deschis la tot felul de interpretări”. (Freddie Mercury)

Primul album Queen a ieșit pe piață în 1973

După ce în februarie 1971 trupei i s-a alăturat basistul John Deacon, formația a avut formula completă cu care s-a consacrat mai apoi, cucerind publicul din toată lumea, lansând albume care s-au vândut în peste 300 de milioane de exemplare, lansând hituri care au devenit unele dintre cele mai cunoscute, mai premiate și mai cântate din lume.

Primul album semnat Queen a ieșit pe piață în 1973, dar explozia s-a declanșat odată cu piesa „Killer Queen”, de pe albumul „Sheer Heart Attack”, lansat în 1974. Băieții de la Queen au devenit nemuritori cu single-ul „Bohemian Rhapsody”, de pe albumul „A Night At The Opera” din 1975.

În plus față de activitatea sa cu trupa Queen, Freddie Mercury a lansat două albume solo, „Mr. Bad Guy” (1985) și „Barcelona” (1988).

A avut o prietenie strânsă cu Prințesa Diana

Freddie Mercury a avut o prietenie strânsă cu Prințesa Diana și se spune că a fost una dintre primele persoane care a aflat despre problemele pe care Diana le avea în căsnicia sa cu, pe atunci, Prințul Charles.

Legat de viața sentimentală, se știe că Freddie era bisexual, având relații atât cu femei, cât și cu bărbați, subiect despre care nu a vorbit deschis în mod public decât cu puțin timp înaintea morții sale.

În 1987, Freddie Mercury a fost diagnosticat cu SIDA, însă și-a ținut boala secretă față de public până aproape de ziua în care a murit, la 24 noiembrie 1991. Atunci când a murit, Freddie Mercury avea 45 de ani.

După moartea artistului, membrii rămași ai trupei Queen au organizat în 1992 un concert omagial intitulat „Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness” pentru a-i onora memoria și a strânge fonduri pentru cercetarea în domeniul SIDA.

Inclus postum în Rock and Roll Hall of Fame

Ultimul videoclip al lui Mercury a fost lansat în iunie 1991, clipul, „These Are The Days Of Our Lives”, dovedindu-se mai târziu a fi cântecul său de adio.

În 2001, Freddie Mercury a fost inclus postum în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al trupei Queen.

În 2018, a fost lansat un film biografic intitulat „Bohemian Rhapsody”, în care actorul american de origine egipteană Rami Malek l-a interpretat pe Freddie Mercury. Filmul a fost aclamat de critici și a câștigat mai multe premii, inclusiv patru premii Oscar.

„Am trăit o viață plină și dacă mâine voi muri, nu-mi pasă”

Moartea sa i-a întristat nu doar pe numeroșii fani pe care-i avea, dar și pe colegii și prietenii săi din lumea divertismentului și a muzicii. „Freddie Mercury a fost o sursă uriașă de inspirație pentru mine când eram copil. Asistam cu religiozitate la concertele trupei Queen an de an. Aceasta este o zi tristă”, spunea George Michael.  „Nici nu am avut timp să mă gândesc la asta, dar este o mare tragedie. Am avut cea mai mare admirație și multă afecțiune pentru el” (Phil Collins). „Freddie Mercury a fost un cântăreț incredibil, inovator și un excepțional frontman al trupei. Mi-a fost un prieten foarte drag și a fost un privilegiu să-l fi cunoscut o parte din viață. Era foarte amuzant, era extrem de scandalos, era foarte amabil, a fost un muzician imens și unul dintre marii frontmeni ai formațiilor de rock and roll” (Elton John). În cadrul unui concert susținut a doua zi de la moartea artistului, Sting i-a dedicat lui Mercury piesa „Shadows in the Rain”.

„Nu mă aștept să îmbătrânesc și, în plus, nici nu mă interesează cu adevărat. Cu siguranță nu am nicio aspirație de a trăi până la 70 de ani. Ar fi atât de plictisitor. Voi fi mort și plecat cu mult înainte de asta. Nu voi mai fi aici… în ceea ce mă privește, am trăit o viață plină și dacă mâine voi muri, nu-mi pasă. Eu chiar am trăit. Chiar le-am făcut pe toate”. (Freddie Mercury)

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0006198/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://people.com/music/freddie-mercury-real-story-bohemian-rhapsody-queen-film/

https://www.britannica.com/biography/Freddie-Mercury

Vă mai recomandăm să citiți și:

Frank Zappa, unul dintre cei mai cool, imprevizibili, excentrici, dar subapreciați muzicieni. „Există mai multă prostie decât există hidrogen în Univers”

Celine Dion, diva scenei muzicale. „Tocmai atunci când crezi că nu poți, de fapt poți”

Jim Morrison, poetul enigmatic și simbol al muzicii rock. „Un prieten este o persoană care îți oferă libertatea totală de a fi tu însuți”

James Brown, Nașul muzicii soul. „Nu-i poți învăța pe alții dacă trăiești în același mod”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Protest Greenpeace la Forumul Economic Mondial: ce mesaje au afișat activiștii?
Protest Greenpeace la Forumul Economic Mondial: ce mesaje au afișat activiștii?
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență și l-a adus pe Carol al II-lea pe Tronul României?
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență ...
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Misterul bărbatului cu piele de argint
Misterul bărbatului cu piele de argint
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...