Home » Cultură » Angela Lansbury, legenda teatrului londonez și a filmului american. „Cred că vârsta nu ar trebui să te oprească din a continua”

Angela Lansbury, legenda teatrului londonez și a filmului american. „Cred că vârsta nu ar trebui să te oprească din a continua”

Publicat: 19.08.2023

Angela Lansbury, născută la 16 octombrie 1925 la Londra și decedată la 11 octombrie 2022, a fost una dintre cele mai simpatice și plăcute figuri ale micului și marelui ecran, o personalitate pe care mulți au considerat-o nu doar o actriță talentată dar și un om extrem de amabil și de generos.

Cunoscută mai ales pentru rolul Jessica Fletcher din serialul de televiziune „Murder, She Wrote”, care a fost difuzat între anii 1984 și 1996, Lansbury a parcurs o carieră de aproape șapte decenii, excelând atât pe scenă, cât și pe ecran.

Angela Lansbury și-a făcut debutul în film în 1944 în pelicula „Gaslight”, pentru care a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. „Gaslight” care a câștigat două premii Oscar, pentru cea mai bună actriță într-un rol principal – Ingrid Bergman – și pentru cel mai bun scenariu – John L. Balderston, în regia lui George Cukor, i-a mai avut în distribuție pe actorii Charles Boyer, Joseph Cotten și May Whitty.

A câștigat cinci premii Tony de-a lungul carierei

Dame Angela Lansbury avea doar 18 ani când a jucat în această producție, în perioada respectivă lucrând la Bullocks Department Store din Los Angeles, iar când și-a anunțat șeful că pleacă pentru un nou loc de muncă, acesta a încercat să o convingă să rămână propunându-i un salariu egal cu cel de la noul ei loc de muncă. Managerul s-a răzgândit când Angela i-a spus că noul job îi va aduce 500 de dolari pe săptămână.

Tot în 1944, Lansbury a apărut și în „National Velvet”, în rolul surorii unei alte debutante ce avea să devină una dintre cele mai populare actrițe de la Hollywood – Dame Elizabeth Taylor.

Lansbury a câștigat cinci premii Tony de-a lungul carierei sale, ceea ce o face una dintre cele mai de succes actrițe de teatru din toate timpurile. A apărut în numeroase producții de pe Broadway, printre care „Mame”, „Gypsy” și „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”. De asemenea, a fost nominalizată la un total de 18 premii Emmy, inclusiv 12 nominalizări pentru rolul ei din „Murder, She Wrote”, un serial lansat în 1984 care a avut 12 sezoane, încheindu-se în 1996.

Angela Lansbury a fost căsătorită de două ori

În 2014, Lansbury a fost distinsă cu un premiu onorific al Academiei pentru contribuția sa la industria cinematografică, de-a lungul timpului mai primind și distincțiile Kennedy Center Honors și National Medal of the Arts. Tot în 2014, a fost numită Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) de către regina Elisabeta a II-a, pentru serviciile sale în domeniul dramaturgiei și activitățile caritabile (a susținut cercetări efectuate contra SIDA și s-a implicat în diverse lupte împotriva abuzurilor asupra copiilor).

Angela Lansbury a fost căsătorită de două ori, primul soț fiind actorul american Richard Cromwell (între anii 1945 și 1946), iar cel de-al doilea actorul și producătorul britanic Peter Shaw (din 1949 până la moartea acestuia, în 2003), cuplul având împreună doi copii, Anthony și Deirdre.

Pe lângă actorie, Lansbury a cochetat, de asemenea, și cu muzica, lansând mai multe albume, printre care „Beauty and the Beast: Original Motion Picture Soundtrack” și „Mame: Original Broadway Cast Recording”.

S-a născut într-o familie proeminentă

Angela Lansbury s-a născut în 1925 într-o familie proeminentă, tatăl ei fiind politicianul socialist Edgar Isaac Lansbury (1887-1935), membru atât al Partidului Comunist al Marii Britanii (CPGB), cât și al Partidului Laburist, trezorier de onoare al Federației Sufragetelor din estul Londrei (mandatul 1915) și primar al orașului Poplar (1924-1925). Edgar Isaac a fost cel de-al doilea primar comunist din istoria Marii Britanii. Mama Angelei Lansbury a fost actrița de film irlandeză Moyna Macgill (1895-1975). Între anii 1934 și 1939, perioadă în care era elevă la liceul South Hampstead High School, Angela a devenit interesată de filme, mai ales după ce își făcuse un obicei în a frecventa cinematograful local. Așa s-a născut pasiunea ei pentru cea de-a șaptea artă și dorința de a deveni din spectatoare, actriță.

După ce a studiat teatrul la Webber Douglas School of Singing and Dramatic Art, Angela Lansbury a debutat pe scenă jucând în producția școlii „Mary of Scotland” (1933) de Maxwell Anderson, o piesă despre viața Mariei, regina Scoției, Lansbury fiind distribuită într-unul dintre rolurile doamnelor de onoare ale reginei.

Din 1940 până în 1942, Lansbury a studiat actoria la Feagin School of Dramatic Art, în New York City, la scurt timp urmându-și mama într-un turneu desfășurat în Canada, acolo unde Lansbury a reușit să se angajeze ca artistă vocală într-un club de noapte din Montreal. La interviul de angajare, Lansbury i-a mințit pe proprietarii localului spunându-le că are 19 ani și nu 16, vârsta ei reală.

Nemulțumită de colaborarea cu MGM

În 1945, Lansbury s-a căsătorit cu actorul Richard Cromwell (1910-1960), care era cu 15 ani mai în vârstă decât ea, mariajul furtunos încheindu-se în 1946. Cu toate acestea, cei doi au rămas buni prieteni până la moartea lui Cromwell. În 1946, Lansbury a început o relație romantică cu actorul aspirant Peter Shaw (1918-2003), recent divorțat de actrița Joan Crawford (1908-1977), iar după ce s-au mutat împreună, cei doi și-au dorit să se căsătorească  în Regatul Unit, cerere refuzată de Biserica Anglicană din cauza faptului că amândoi fuseseră divorțați. Până la urmă, s-au căsătorit în 1949, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în biserica scoțiană St. Columba din Londra, după ceremonie cuplul revenind în SUA și stabilindu-se în casa actriței pe care o deținea în Malibu.

Între 1945 și 1952, Angela Lansbury a jucat în 11 producții ale MGM, colaborând în același timp și cu studiourile de film Paramount Pictures și United Artists în ale căror filme a jucat („Samson and Delilah” 1949 și „The Private Affairs of Bel Ami”, 1947). În 1948, a debutat în radio, iar în 1950 în televiziune. Nemulțumită de colaborarea cu MGM, în 1952 Lansbury a cerut rezilierea contractului pe care îl avea cu această casă de producție, din acel moment concentrându-se pe activitatea de pe Broadway, în același timp continuându-și cariera cinematografică ca actriță independentă.

A fost distribuită în filme precum „The Long, Hot Summer” (1958) și „The Reluctant Debutante” (1958). Începând cu 1960, a jucat în „Blue Hawaii” (1961) alături de Elvis Presley, filmul, nu doar că a avut un succes foarte mare și încasări pe măsură, dar a ajutat-o considerabil pe Lansbury, propulsând-o vizibil în cariera ei cinematografică.

Un mare succes teatral al lui Lansbury

Interpretări lăudabile a mai avut în „The Dark at the Top of the Stairs” (1960),  „All Fall Down” (1962), „The Manchurian Candidate” (1962) – în care a reușit unul dintre cele mai bune roluri ale ei, fiind și nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar, „Mame” (1966), ce i-a adus primul premiu Tony pentru cea mai bună actriță în rol principal într-un musical, ocazie cu care statutul ei profesional a atins nivelul de superstar.

Un mare succes teatral al lui Lansbury a fost participarea în piesa „Nebuna din Chaillot” în care a jucat rolul unei contese în vârstă de 75 ani, în timp ce ea avea doar 44. Spectacolul a fost atât de bine primit de public încât a beneficiat de 132 de reprezentații. Prestația din „Nebuna din Chaillot” i-a adus cel de-al doilea premiu Tony.

Un nou apogeu din cariera de actriță

Un nou apogeu din cariera de actriță de cinema l-a atins în 1971, odată cu distribuirea în filmul fantastic al Disney „Bedknobs and Broomsticks” (1971). După o perioadă în care a pendulat între scena teatrului londonez și cea americană, și care a ținut-o departe de film timp de 7 ani, Lansbury a revenit în cinematografie jucând în producția polițistă „Death on the Nile” (1978), în „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” (1979), „The Lady Vanishes” (1979„The Mirror Crack’d” (1980), „The Pirates of Penzance” (1983) – o producție care s-a bucurat de încasări semnificative – aproximativ 695.000 de dolari. „The Company of Wolves” (1984), în serialul polițist „Murder, She Wrote” (1984-1996), considerat un punct de reper în televiziune și asta pentru că avea ca protagonistă un personaj feminin mai în vârstă și se adresa în primul rând publicului de vârstă mijlocie.

În 1989, Lansbury a co-fondat compania de producție Corymore Productions, care a început să coproducă serialul de televiziune împreună cu Universal Television. Popularitatea de care s-a bucurat datorită serialului „Murder, She Wrote”, a dus la apariția actriței în foarte multe reclame.

Și-a împrumutat vocea unui personaj din „Frumoasa și Bestia” (1991)

În 1991, și-a împrumutat vocea personajului ceainic cântăreț, doamna Potts, în filmul de animație fantezist „Frumoasa și Bestia” (1991) produs de Disney. Piesa pe care Lansbury a interpretat-o și care a fost inclusă în genericul filmului a câștigat premiul Oscar și Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original, dar și premiul Grammy pentru cel mai bun cântec scris pentru un film, televiziune sau alte mijloace vizuale.

După finalizarea serialului „Murder, She Wrote”, Lansbury a revenit la teatru și o bună parte din timp și-a dedicat-o îngrijirii soțului ei Peter Shaw care se confrunta în acea perioadă cu probleme de sănătate. În 2003, Shaw avea să moară din cauza unei insuficiențe cardiace congestive, după un mariaj de 54 de ani alături de Angela Lansbury.

Legenda de pe Broadway

În 2005, Angela Lansbury a fost distribuită în filmul fantastic „Nanny McPhee” (2005), în 2007 a revenit pe Broadway după o absență de 23 de ani, iar în 2010, după o pauză de 40 de ani, a jucat din nou pe scena teatrului londonez.

În 2015, Lansbury a primit primul ei premiu Olivier pentru cea mai bună actriță în rol secundar, la vârsta de 89 de ani, în același an fiind recompensată și cu Premiul Oscar Hammerstein pentru întreaga carieră în teatrul muzical.

În 2017, a fost distribuită în miniseria „Little Women”, un an mai târziu jucând în filmul fantezist produs de Disney „Mary Poppins Returns”, o continuare a filmului „Mary Poppins”.

În 2020, la 95 de ani, Angela Lansbury devenea una dintre cele mai în vârstă actrițe în viață.

Legenda de pe Broadway și din cinematografie, actrița Angela Lansbury, a murit la vârsta de 96 de ani în casa ei din Los Angeles, cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0036855/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/name/nm0001450/bio/?ref_=rg_mv_close

https://www.britannica.com/biography/Angela-Lansbury

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lucille Ball, prima femeie care a deținut propriul studio de film. „Iubește-te mai întâi pe tine însuți și toate celelalte se vor alinia. Trebuie să te iubești pe tine însuți pentru a reuși să faci ceva în această lume”

Christopher Nolan, de la „Cavalerul Negru” la senzația anului, „Oppenheimer”. „Am știut că vreau să fac filme de la 10 ani”

Eric Roberts, cel care a inspirat-o pe cea mai populară actriță de la Hollywood să intre în lumea filmului

George Miller, regizorul care a renunțat la medicină pentru a face filme și creatorul Mad Max

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase