„Zona interzisă” din Mongolia, locul în care ar putea fi îngropat Ginghis Han
Cei care trec prin orașul chinezesc Ordos vor întâlni, cu siguranță, Mausoleul lui Ginghis Han, unul dintre marii cuceritori din istorie, cel care a pus bazele Imperiului Mongol. Însă marele secret al lui Han nu se află aici.
Acest complex masiv, reconstruit în anii 1950 conform stilului tradițional al Mongoliei, păstrează relicve importante și găzduiește și un însemnat sanctuar unde au loc ceremoniile organizate în cinstea legendarului lider Ginghis Han.
Mormântul lui Han este, însă, un cenotaf, deoarece el nu a fost îngropat aici, iar construcția este pur simbolică, notează Atlas Obscura.
Mausoleul lui Ginghis Han este fără Han
Totuși, localizarea rămășițelor lui rămâne, în continuare, un mister. În timpul vieții, Ginghis Han (c. 1162 – 1227) putea fi considerat cel mai puternic personaj din lume, iar imperiul pe care îl conducea se întindea de la Oceanul Pacific, până în estul Europei, cuprinzând și porțiuni mari din China de astăzi, Rusia și din Orientul Mijlociu.
Nici cauza morții lui nu este foarte clară, însă unele legende spun că Han fie a fost lovit de fulger, fie a fost otrăvit, fie a căzut de pe cal, fie a pierit din cauza unor vrăji.
Misterul mormântului lui Ginghis Han, aproape imposibil de elucidat
În absența unor dovezi concrete, multe state pretind că Ginghis Han este îngropat pe teritoriul lor. Totuși, sunt indicii cu privire la o anumită zonă, despre care, atunci când localnicii vorbeau pronunțau întotdeauna și cuvintele „mare tabu” (Ikh Khorig). Se crede că aici ar fi îngropat marele lider.
Zona respectivă este în apropierea muntelui Burkhan Khaldun din nord-estul Mongoliei, iar accesul este în prezent interzis. Chiar dacă ar fi fost permis accesul, omul ar ajunge greu aici, pentru că drumul este extrem de dificil din cauza văilor periculoase, a treptelor alunecoase și a pădurii neprietenoase.
Zona nu mai este păzită de triburile mongole
Nu e de mirare că singurele vietăți care ajung acolo sunt animalele sălbatice. Deși de-a lungul anilor s-a mai încercat organizarea de expediții pentru a elucida misterul, autoritățile mongole au refuzat aprobările.
Astăzi, zona nu mai este păzită de triburile mongole, însă UNESCO a inclus-o pe lista patrimoniului imaterial și a numit-o Muntele Sacru Burkhan Khaldun. Asta înseamnă că orice activitate pe o rază de 12.000 de kilometri pătrați este interzisă, cu excepția ritualurilor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ginghis Han, cel mai mare cuceritor
Moartea lui Ginghis Han a fost mult mai banală decât s-a crezut
Top 10 informații fascinante despre Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol
Palatul nepotului lui Ginghis Han ar fi fost găsit de arheologi