Home » Cultură » Meryl Streep, actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar. „Dacă îți exprimi temerile, ele pot deveni realitate. Sunt suficient de superstițioasă ca să cred asta”

Meryl Streep, actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar. „Dacă îți exprimi temerile, ele pot deveni realitate. Sunt suficient de superstițioasă ca să cred asta”

Meryl Streep, actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar. „Dacă îți exprimi temerile, ele pot deveni realitate. Sunt suficient de superstițioasă ca să cred asta”
Meryl Streep în filmul „Out of Africa” (1985). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.08.2023

Este actrița preferată a lui Robert De Niro și una dintre actrițele pe care regizorul Mike Nichols le-a distribuit foarte des în filmele sale.

Meryl Streep deține recordul de a fi cea mai nominalizată actriță la Oscar, dintre cele 21 de nominalizări, Streep câștigând de trei ori statueta de aur – pentru performanțele sale din Kramer vs. Kramer (1979), Sophie’s Choice (1982) și The Iron Lady (2011).

De asemenea, Streep deține și recordul de a fi actrița cu cele mai multe premii Globul de Aur (dintre cele 32 de nominalizări, a ieșit învingătoare de 8 ori).

A jucat în rolurile multor personalități din viața reală

Cunoscută pentru perfecționismul cu care își pregătește rolurile, Meryl Streep a putut fi admirată deseori interpretând personalități din viața reală, printre care experta în gastronomie, vedeta de televiziune și scriitoarea de cărți de bucate Julia Child, comunista și spioana Ethel Rosenberg (condamnată alături de partenerul ei pentru transmiterea de informații secrete despre bomba atomică către Uniunea Sovietică în 1945), activista Karen Silkwood, jurnalista și scriitoarea de succes Susan Orlean, autoarea daneză Karen Blixen, violonista americană Roberta Guaspari, Lindy Chamberlain – victima celei mai faimoase erori judiciare din Australia, netalentata artistă de operă a anilor 1940, Florence Foster Jenkins, și fostul premier al Marii Britanii, Margaret Thatcher.

Considerată de mulți critici drept cea mai mare actriță în viață, Meryl Streep s-a născut Mary Louise Streep în anul 1949 în Summit, New Jersey, într-o familie cu origini germane, elvețiene, britanice și irlandeze.

Ar fi vrut să fie cântăreață de operă

Deși pasiunile ei inițiale indicau o carieră în operă, în timpul facultății Meryl Streep a devenit interesată de actorie. Este licențiată în teatru și design de costume (Vassar College din Poughkeepsie, New York) și deține un master în arte (a studiat dramaturgia la Universitatea Yale).

Debutul în cinematografie a avut loc în anul 1977, odată cu rolul pe care l-a primit în drama Julia, a regizorului Fred Zinnemann, în care Streep i-a întâlnit pe actorii Jane Fonda, Vanessa Redgrave și Jason Robards. Un an mai târziu a primit prima nominalizare la Oscar pentru prestația sa din The Deer Hunter (1978), iar în 1979 a fost recompensată cu Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal pentru interpretarea din clasicul Kramer vs. Kramer (1979) în care a jucat alături de Dustin Hoffman.

Kramer vs Kramer este un film distins cu 5 premii Oscar – pentru cea mai bună imagine, pentru cel mai bun actor într-un rol principal (Dustin Hoffman), pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Streep însăși), pentru cel mai bun regizor și pentru cel mai bun scenariu. Forța personajelor celor doi protagoniști, scrie IMDb.com, poate fi atribuită, cel puțin parțial, evenimentelor pe care actorii le experimentau în acea perioadă. Dustin Hoffman se afla în mijlocul unui divorț complicat, în timp ce Meryl Streep încă își revenea după moartea iubitului ei, actorul John Cazale, care decedase de cancer la plămâni în 1978.

Prima iubire a lui Meryl Streep

Meryl Streep și John Cazale se cunoscuseră în 1976, atunci când au fost distribuiți în piesa de teatru inspirată din opera în cinci acte cu același nume a lui William Shakespeare – Measure for Measure.

„Credea că am jucat perfect”, a spus Streep mai târziu referindu-se la Cazale, relatează The Guardian, citat de site-ul Mamamia.com, „dar fără cel mai mic sentiment”.

John and Meryl formau un cuplu pe care cei din jur îl îndrăgeau foarte mult. Era evident pentru toată lumea că se iubesc. Erau dedicați unul altuia și amuzanți. În perioada când John Cazale s-a îmbolnăvit de cancer, starea lui de sănătate deteriorându-se rapid, Meryl Streep a rămas lângă el, încurajându-l și încercând să aducă o perspectivă mai optimistă zilelor deja numărate ale iubitului ei.

„Cred că niciodată nu am văzut o persoană atât de devotată cuiva care pierea vizibil – așa cum a fost cazul lui John”, spunea Pacino. „Să o văd în acel act de dragoste pentru acest om a fost copleșitor”.

Sfârșitul lumii lor se apropia, dar sentimentele pe care le țesuseră în jurul lor le serveau drept protecție împotriva realității. „Am fost atât de aproape, încât nu am observat deteriorarea”, spunea Streep.

La începutul lunii martie 1978, atunci când Cazale nu a mai putut trăi fără îngrijire permanentă, a fost internat  într-un spital de tratare a cancerului, iar pe 12 martie, la ora 3 dimineața, medicul lui Cazale a rostit: „S-a dus”.

Michael Schulman, autorul cărții Her Again: Becoming Meryl Streep, a inserat în paginile sale rânduri despre ultimele clipe ale lui Cazale.

„Ea l-a atins pe piept, plângând, iar pentru o clipă scurtă, John a deschis ochii. Este în regulă, Meryl, a spus el cu o voce stinsă. Este în regulă. Apoi a închis ochii și a murit. Primul apel pe care Streep l-a dat a fost cel către fratele lui Cazale, Stephen. Și a plâns pe tot parcursul conversației. Am încercat, i-a spus ea, am încercat„.

„John nu semăna cu nimeni dintre cei pe care îl întâlnisem în viața mea. Avea ceva al lui. Umanitatea, compasiunea și curiozitatea pe care le manifesta față de oameni”, avea să-l descrie, mai târziu, Meryl Streep.

Cazale a murit la 42 de ani.

Căsătorie fericită care datează din 1978

În aceeași perioadă în care Meryl încă îl plângea pe John, un prieten al fratelui ei, Don Gummer, se pregătea să plece într-o călătorie. Tânărul (pe atunci sculptor în devenire) i-a oferit lui Streep locul său pentru a o ajuta să își mai domolească durerea și să-și distragă gândurile de la tristele evenimente prin care tocmai trecuse.

„Meryl era distrusă de moartea lui John și am făcut tot ce am putut pentru a o ajuta și destul de repede mi-am dat seama că mă îndrăgostesc de ea”, declara Don Gummer.

Șase luni mai târziu, Meryl Streep și tânărul sculptor Don Gummer s-au căsătorit, iar iubirea lor continuă și astăzi.

„Nu am trecut peste moartea lui John, dar trebuie să continui să trăiesc, iar Don mi-a arătat cum să fac asta”, ar fi spus actrița la momentul nunții ei cu Gummer. Streep și Gummer au împreună patru copii – Louisa Jacobson (actriță și model), Grace Gummer (actriță), Henry Wolfe (actor, cântăreț și compozitor) și Mamie Gummer (actriță).

Revenind la activitatea cinematografică a lui Meryl Streep, în 1982, actrița a câștigat cel de-al doilea Oscar al ei, pentru rolul din Sophie’s Choice în care a interpretat personajul unei mame deținute într-un lagăr de exterminare nazist.

Meryl Streep a mai putut fi remarcată de-a lungul carierei sale în filme precum The French Lieutenant’s Woman (1981), Silkwood (1983), The River Wild (1994), Out of Africa (1985), Ironweed (1987), A Cry in the Dark (1988) (pentru care a câștigat marele premiu al Festivalului de la Cannes și premiul New York Film Critics’ Circle), The Bridges of Madison County (1995), Marvin’s Room (1996), One True Thing (1998), The Hours (2002), Adaptation (2002), The Devil Wears Prada (2006), Mamma Mia (2008), Doubt (2008), Julia & Julia (2009) – pentru care a fost recompensată cu Globul de Aur și a 16-a nominalizare la Oscar – It’s complicated (2009), The Iron Lady (2011) – pentru care a primit cel de-al treilea premiu Oscar din cariera ei, Hope Springs (2012), August: Osage County (2013), Ricki and the Flash (2015), The Post (2017), Mary Poppins Returns (2018), Little Women (2019), The Laundromat (2019).

Surse:

https://stacker.com/celebrities/actors-most-golden-globe-wins-all-time

https://www.imdb.com/title/tt0079417/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/name/nm0000658/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Meryl-Streep

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eric Roberts, cel care a inspirat-o pe cea mai populară actriță de la Hollywood să intre în lumea filmului

Actrița care i-a refuzat avansurile lui Marlon Brando. Claudia Cardinale: „Actoria este fantastică pentru că am trăit mii de vieți, nu doar viața mea”

Hellen Mirren, actrița cu un talent atemporal. „Cred în zâne și spiriduși, dar nu cred în Dumnezeu”

Julia Roberts, actrița cu cel mai scump zâmbet de la Hollywood. „Nu există limite sau bariere dacă doi oameni sunt destinați să fie împreună”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență și l-a adus pe Carol al II-lea pe Tronul României?
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență ...
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Misterul bărbatului cu piele de argint
Misterul bărbatului cu piele de argint
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură