Home » Cultură » Bruce Willis: „Sunt fericit în fiecare zi. Ceea ce dorim cu toții”

Bruce Willis: „Sunt fericit în fiecare zi. Ceea ce dorim cu toții”

Publicat: 17.07.2023

În martie 2022, după ce a fost diagnosticat cu afazie, Bruce Willis (n.19 martie 1955) a decis să se retragă din actorie, momentul fiind anunțat de fosta lui soție Demi Moore (n.11 noiembrie 1962) – cei doi au fost căsătoriți din 1987 și până în 2000 și au împreună 3 copii – (Rumer Willis, Tallulah Willis și Scout LaRue Willis). Din 2009, Bruce Willis este căsătorit cu modelul american de origine britanică Emma Frances Heming Willis (44 de ani), cuplul având împreună două fete (Mabel Ray Willis și Evelyn Penn Willis)

„Doresc să îi anunț pe fanii săi că Bruce are probleme de sănătate și a fost diagnosticat recent cu afazie, care îi afectează abilitățile cognitive. Ca urmare a acestui fapt și după îndelungi analize, Bruce se va retrage din cariera care a însemnat atât de mult pentru el”.  (Demi Moore)

De asemenea, într-un alt mesaj care a circulat pe rețelele de socializare, familia lui Willis scria „Trecem prin această situație ca o familie unită și puternică și am vrut să anunțăm asta pentru că  știm cât de mult înseamnă pentru voi, la fel cum și voi însemnați pentru el. Și, așa cum Bruce spune mereu – trăiește-ți viața – și noi plănuim să facem exact acest lucru”. Mesajul a fost semnat de toate cele cinci fiice ale actorului, precum și de Heming, actuala parteneră, și Moore, fosta lui soție.

Bruce Willis, înconjurat de familie

La mijlocul lunii februarie anul acesta, familia a venit cu noi informații legate de boala actorului, anunțând că aceasta a degenerat în demență frontotemporală. „Deși este o veste dureroasă, totuși suntem ușurați că avem, într-un final, un diagnostic clar”.

În ultimele luni, de când starea lui Willis s-a înrăutățit, acesta este permanent înconjurat de familie și mai ales de copiii săi care petrec cât se poate de mult timp de calitate în compania tatălui lor.

Ce este afazia?

Afazia este caracterizată prin tulburări de vorbire ce afectează exprimarea sau înțelegerea limbajului vorbit sau scris în absența oricărei modificări senzoriale sau a unui deficit al aparatului fonator și este rezultatul unor leziuni dobândite ale creierului.

Cu toate acestea, problemele de exprimare pot fi corectate cu ajutorul tratamentului, însă doar dacă afazia nu este corelată cu un simptom al unei boli mai grave așa cum este Alzheimer-ul.

Boala, care apare ca urmare a unor lovituri la nivelul capului, boli neurodegenerative, infecții manifestate la nivelul creierului, tumori sau hemoragii intracraniene, nu afectează gândirea și inteligența persoanei suferinde.

Ce este demența?

Demența se definește printr-o pierdere progresivă a intelectului, a memoriei și a gândirii abstracte și este adesea asociată cu schimbări de comportament și/sau de personalitate. Spre deosebire de alte boli, care ne răpesc funcțiile vitale ale unor organe precum inima sau rinichii, demența îi privează pe cei afectați de cele mai valoroase și mai dragi amintiri, alterându-le structura conștiinței și memoria legată de prezența celor dragi alături de care trăiesc sau au trăit.

Atunci când apare demența, debutul este, de obicei, gradual. Ocazional, o persoană va suferi o deteriorare rapidă a capacităților cognitive deși, de obicei, primele etape sunt subtile. Adesea, persoana în cauză își va pune uitarea pe seama unei vieți ocupate sau a faptului că acest lucru face parte din „îmbătrânire”.

Susținut de colegi, prieteni și familie

Anul trecut, după ce a fost făcut public anunțul prolemei cu care se confruntă Bruce Willis, mai multe publicații internaționale au citat declarațiile unor colegi ai actorului conform cărora semne ale acestei afecțiuni fuseseră observate mai de mult, la ultimele proiecte cinematografice ale lui, Willis purtând cască în ureche prin care i se transmiteau replicile pe care nu reușise să le țină minte. În final, toți cei din anturajul său au aflat de situația în care se afla Bruce Willis, iar cei din familie au decis să fie cât mai aproape de el pentru a-l îngriji corespunzător.

„După prima zi de lucru cu Bruce, am observat că are o problemă serioasă, mai ales după ce mi s-a cerut să îi scurtez replicile”, declara regizorul Mike Burns, care a lucrat cu Bruce Willis pentru filmul „Out of Death” (2021). Burns primise sarcina de a comprima toate scenele lui Willis – aproximativ 25 de pagini de dialog – într-o singură zi de filmare ceea ce, potrivit lui, a fost extrem de dificil.

Bruce Willis este una dintre figurile extrem de populare și de îndrăgite de la Hollywood, câteva drintre filmele de referință în care a jucat fiind Die Hard, Pulp Fiction, Unbreakable, Look Who’s Talking, Charlie’s Angels, Ocean’s Twelve, The Expendables, G.I. Joe, The Bonfire of the Vanities, Hudson Hawk, The Fifth Element, The Jackal, Armageddon, The Sixth Sense, Sin City, Catch .44, Looper sau serialele Moonlighting, Friends, Ally McBeal și Touching Evil.

Willis s-a născut la 19 martie 1955 la Idar-Oberstein, în landul Renania-Palatinat din Germania de Vest, mama sa fiind de origine germană, iar tatăl, ofițer american, se afla în Germania la o bază militară americană. La scurt timp după nașterea lui Bruce, familia a revenit în SUA, stabilindu-se în Penns Grove, New Jersey.

Bruce Willis a devenit interesat de actorie încă din adolescență, iar după ce a fost descoperit de un director de casting în timp ce lucra într-o cafenea din New York, Willis a apărut în câteva producții off-Broadway. Alte job-uri pe care acesta le-a mai prestat înainte să devină actor au fost agent de pază, detectiv particular și șofer pentru muncitorii de la fabrica DuPont Chambers Works din Deepwater, New Jersey.

Seria Die Hard (Greu de ucis), în care Bruce Willis a avut rolul principal, jucând alături de actori precum Alan Rickman, Alexander Godunov, Bonnie Bedelia, Reginald VelJohnson, William Atherton, Paul Gleason și Hart Bochner, a revoluționat filmele de acțiune de la Hollywood, după prestația lui Willis în aceste pelicule, regizorii preferând în filmele lor actori care să poată juca personaje dure, dar totodată cu simpatice, cu simțul umorul, cu profunzime psihologică și o oarecare vulnerabilitate. Adică acel tip de personaj portretizat de Bruce Willis.

Deși a fost adesea recunoscut mai mult ca o atracție de box office decât ca unul dintre preferații criticilor de film, Bruce Willis a primit un Glob de Aur pentru rolul său din serialul de televiziune al anilor 1980, Moonlighting, în care a jucat alături de Cybill Shepherd.

De asemenea, după ce a devenit primul actor mare invitat în serialul Friends (1994), pentru prestația sa, Willis a câștigat un premiu Emmy la categoria „actor invitat remarcabil”, iar în 2006 a primit o stea pe bulevardul Walk of Fame.

A fost primul actor care a „jucat” vreodată într-un joc video (Apocalypse (1998), vocea, figura și mișcările sale fiind adăugate digital în joc.

Deși au divorțat în 2000, Bruce Willis și Demie Moore au păstrat mereu o relație apropiată, acesta fiind invitatul de onoare la nunta lui Demie cu actorul Ashton Kutcher, în 2005 (cei doi au divorțat în 2013).

Alături de Arnold Schwarzenegger și Charlton Heston, Bruce Willis se numără printre puținele celebrități de la Hollywood care au susținut public războiul din Iraq. În 2003, a vizitat trupele militare și a oferit 1 milion de dolari celui care avea să-l captureze pe Saddam Hussein. Totuși, în momentul în care Saddam a fost prins, reprezentanții armatei americane au respins oferta, conform regulilor interne care nu autorizau un astfel de gest.

Conform publicației Maxim, citată de IMDb.com, scenele sale de sex din Color of Night (1994), film în care a jucat alături de Jane March, au fost considerate cele mai bune scene de sex din istoria filmului, iar în 1997 revista britanică Empire l-a clasat pe locul 22 în topul celor 100 de staruri cinema din toate timpurile.

Actor, producător, dar și muzician, Bruce Willis are o avere estimată la 250.000 de dolari, de-a lungul carierei sale, fiind în mod constant unul dintre cei mai bine plătiți actori în rolurile principale în filmele de la Hollywood.

Deși nu a primit niciodată un premiu Oscar, Bruce Willis a jucat în câteva producții  recompensate sau nominalizate la Oscar – Pulp Fiction (Oscar pentru cel mai original scenariu), The Sixth Sense, care a obținut șase nominalizări la Oscar, 12 Monkeys (în care a jucat alături de Brad Pitt), film pentru care Pitt a obținut o nominalizare la categoria cel mai bun actor în rol secundar și Moonrise Kingdom, în regia lui Wes Anderson, în care Willis a jucat un rol important, producția obținând o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Bruce-Willis

https://edition.cnn.com/2023/05/23/entertainment/emma-heming-willis-bruce-willis-health-dementia/index.html

https://screenrant.com/bruce-willis-retirement-arnold-schwarzenegger-response-heartfelt/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mesajul soției lui Bruce Willis, diagnosticat cu demență frontotemporală

Cum se manifestă demența frontotemperorală, boala de care suferă Bruce Willis?

Ce este afazia, tulburarea cerebrală cu care a fost diagnosticat actorul Bruce Willis?

Julia Roberts, actrița cu cel mai scump zâmbet de la Hollywood. „Nu există limite sau bariere dacă doi oameni sunt destinați să fie împreună”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Selly, portretul copilului minune al internetului din România, EXCLUSIV la Altceva cu Adrian Artene
Selly, portretul copilului minune al internetului din România, EXCLUSIV la Altceva cu Adrian Artene
Inteligența Artificială a declanșat o criză de fraudă academică în universități
Inteligența Artificială a declanșat o criză de fraudă academică în universități
Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci
Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Un tigru a străbătut 200 de kilometri prin Siberia pentru a-și regăsi partenera
Un tigru a străbătut 200 de kilometri prin Siberia pentru a-și regăsi partenera
Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie
Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
ChatGPT și alți chatboți suferă de demență, arată un studiu
ChatGPT și alți chatboți suferă de demență, arată un studiu
Apple renunţă la plata în mai multe tranșe pentru iPhone
Apple renunţă la plata în mai multe tranșe pentru iPhone
Cu cât s-au scumpit chiriile în anul 2024? Topul oraşelor cu cele mai scumpe chirii
Cu cât s-au scumpit chiriile în anul 2024? Topul oraşelor cu cele mai scumpe chirii
Câți dintre europeni dețin criptomonede și pentru ce le folosesc?
Câți dintre europeni dețin criptomonede și pentru ce le folosesc?
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut