Actrița care i-a refuzat avansurile lui Marlon Brando. Claudia Cardinale: „Actoria este fantastică pentru că am trăit mii de vieți, nu doar viața mea”

15 07. 2023, 09:30

Cea mai frumoasă italiancă din Tunisia, cum a fost declarată la un concurs de profil din 1957, Claudia Cardinale, de origine italiană, dar născută în Tunisia la 15 aprilie 1938, a fost, de altfel, una dintre cele mai frumoase actrițe din istoria filmului și una dintre cele mai populare actrițe din Italia anilor 60.

Cu un palmares care cuprinde peste 135 de filme, până la vârsta de 74 de ani, Claudia Cardinale a lucrat cu regizori precum Federico Fellini, Luchino Visconti di Modrone, Gianfranco Corsi, Claude Lelouch și mulți alții.

Cardinale a apărut pe mai mult de 900 de coperte de reviste din peste 25 de țări și, din 1999, este ambasador al bunăvoinței UNESCO pentru apărarea drepturilor femeii.

Frumoasa „călugăriță”

În adolescență, o prezență conservatoare, la fel ca și familia din care făcea parte, Claudia Cardinale nu se machia, umblând în haine negre și respecta cu strictețe castitatea. Totuși, „hainele de călugăriță” nu-i puteau ascunde frumusețea naturală. Deși în planurile ei de viitor nu era inclusă o carieră în film, Claudia visând să devină profesoară-misionară, să călătorească în Africa și să le predea copiilor africani, tinerei îi plăcea cinematografia și chiar avea câțiva idoli printre actorii vremii – Marlon Brando și Brigitte Anne-Marie Bardot (care avea să-i devină prietenă, mai târziu).

Primul rol – o musulmancă

Claudia Cardinale a fost remarcată la 14 ani, atunci când un regizor francez aflat la început de drum în cariera sa, René Vautier, a vizitat școala în care învăța Claudia Cardinale pentru a „recruta” o fată ce urma să fie distribuită în filmul documentar „Inele de aur”, al cărui subiect era centrat pe marinarii din Tunisia.

Inițial, regizorul căuta un personaj potrivit printre școlărițele musulmane, dar în cele din urmă s-a orientat către o europeană (cu trăsături de arăboaică), atunci când s-a lovit de refuzul părinților musulmani de a-și lăsa copiii să participe la filmări.

Astfel a ajuns Claudia Cardinale să joace în primul ei film. Și chiar dacă rolul ei nu a durat mai mult de câteva secunde, filmarea a fost uimitoare.

O rafală de vânt îi suflă batista de pe față și ochii negri hipnotizanți fixează camera. Filmul a câștigat marele premiu în cadrul Festivalul de Film de la Berlin, iar publicul și juriul au fost pur și simplu fascinați de fata necunoscută care apărea fugar în peliculă.

Omar Sharif a ajutat-o să intre în lumea filmului

La scurt timp după acest episod, Claudia Cardinale a fost remarcată de cel mai popular actor egiptean (ajuns faimos și la Hollywood), Omar Sharif, acesta sugerându-i regizorului și scenaristului francez Jacques Baratier să o distribuie în „Goha”, un film de referință al lui Baratier în care Sharif juca rolul principal.

„Goha” a fost debutul cinematografic al Claudiei Cardinale. La Festivalul de Film de la Cannes din 1958, pelicula a fost nominalizată pentru Palme d’Or și distinsă cu Premiul Juriului.

La 17 ani, după ce a fost remarcată de mai mulți producători de film la concursurile de frumusețe în cadrul cărora participase, Claudiei Cardinale i-au fost propuse mai multe roluri în filmele lor, la început, roluri mici, aparent nesemnificative, dar care aveau să o ajute în cariera ei ce lua avânt semnificativ.

A păstrat copilul rezultat în urma unui viol

La 18 ani, Claudia Cardinale a rămas însărcinată. Deși nu a dezvăluit niciodată identitatea tatălui, mai târziu avea să declare că băiatul a fost rezultatul unui viol. Sarcina neașteptată a Claudiei nu era în planurile producătorului Franco Cristaldi, cel care o luase sub aripa sa, având în intenție să o transforme într-o stea de cinema, prin urmare, acesta a luat-o de nevastă (în secret) și i-a propus un contract de 18 ani care stipula ca actrița să nu se tundă, să nu ia în greutate, să fie atentă la viața socială și să ascundă faptul că are un fiul. După ce a născut (la Londra), Claudia Cardinale le-a spus tuturor că fiul ei era fratele mai mic, copilul aflând adevărul abia după vârsta de 8 ani.

După ce a fost distribuită în „Careless” („Senilita”) un film din 1962 în care a jucat alături de actorul american Anthony Franciosa (1928 – 2006), Claudia Cardinale a primit un rol în clasicul 8½ (1963) al lui Federico Fellini, unde a fost distribuită alături de simbolul cinematografiei italiene, Marcello Mastroianni, devenind nu doar un star al filmului italian, dar și o vedetă internațională. Însă cel mai bine, publicul american și-o amintește din rolul pe care l-a avut în „Once Upon a Time in the West” (1968), în regia lui Sergio Leone.

„Once Upon a Time in the West” a avut o distribuție formidabilă – Charles Bronson și Henry Fonda, vedete ale momentului, și Jason Robards, unul dintre cei 24 de artiști care au obținut Tripla Coroană a actoriei (2 Oscaruri, un premiu Tony, un premiu Primetime Emmy pentru cel mai bun actor). Pelicula, a cărei coloană sonoră a fost compusă de Ennio Morricone, a fost considerată de mulți o capodopera lirică. Regizorul Sergio Leone a fost cunoscut pentru popularizarea „westernului spaghetti”, un subgen de filme realizate în Italia, dar cu acțiunea plasată în vestul american din secolul al XIX-lea.

În film, Claudia Cardinale a purtat gene false (genele false au fost inventate de Max Factor în 1910), iar prima zi de filmare a ei a fost scena de dragoste, în care apare nud, cu Henry Fonda. Fiind prima scenă de genul acesta în care apărea Henry Fonda, soția actorului, Shirlee Fonda, a insistat să fie prezentă pe platou în timpul filmării.

Până la sfârșitul anului 1963, „8½” a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun film străin, „Leopardul” a luat Palme d’Or la Cannes, iar „Pantera Roz”, în care Claudia Cardinale interpreta o prințesă turmentată și seducătoare, devenea un fenomen global. Și nu doar publicul dorea „o bucată” din Cardinale. Ci și actorii care-i fuseseră parteneri în filme. Cardinale a avut legături romantice cu prieteni și colegi de breaslă, printre care Steve McQueen, Belmondo, Mastroianni și Delon, ratându-l, însă, pe Marlon Brando.

„Atunci când am ajuns la Hollywood, toată lumea știa că Marlon Brando era idolul meu. Într-o noapte, mi-a bătut la ușa camerei de hotel în care eram cazată. A spus ceva despre faptul că amândoi eram în zodia Berbec. Era fermecător și amuzant, însă eu doar râdeam. Practic, l-am respins, dar după ce a plecat și am închis ușa, mi-am spus: Ești atât de proastă!”.

În 1975, Claudia Cardinale a divorțat și s-a eliberat de contractual pe care îl avea cu Cristaldi, și după „ruperea” de el continuând să fie distribuită într-o mulțime de filme.

Din 1975 și până în 2017, Claudia Cardinale a fost căsătorită cu scenaristul și regizorul italian Pasquale Squitieri (1938 – 2017), cuplul având un copil – Claudia Squitieri (44 de ani)

Cele mai recente producții în care a jucat actrița Claudia Cardinale sunt „The Island of Forgiveness” (2022), „Rogue City” (2020), serialul TV „Bulle” (2020), Nonnas on the Run (2018) și „La loi de…” (2017).

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0064116/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.britannica.com/topic/Once-upon-a-Time-in-the-West

https://www.britannica.com/biography/Sergio-Leone

https://www.britannica.com/biography/Claudia-Cardinale

Vă mai recomandăm să citiți și:

Brandon Lee: „Nu vreau să fiu amintit ca fiul lui Bruce Lee”

Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

Julia Roberts, actrița cu cel mai scump zâmbet de la Hollywood. „Nu există limite sau bariere dacă doi oameni sunt destinați să fie împreună”

Goldie Hawn, cea mai optimistă actriță de la Hollywood. „Văd mereu partea bună a lucrurilor. Este în ADN-ul meu”