Home » Cultură » „Hasta la vista, baby”. Arnold Schwarzenegger: „Nu uitați, nu puteți urca pe scara succesului cu mâinile în buzunare”

„Hasta la vista, baby”. Arnold Schwarzenegger: „Nu uitați, nu puteți urca pe scara succesului cu mâinile în buzunare”

„Hasta la vista, baby”. Arnold Schwarzenegger: „Nu uitați, nu puteți urca pe scara succesului cu mâinile în buzunare”
Arnold Schwarzenegger, circa 1966. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.07.2023

Fost culturist și actor american originar austriac, politician republican, al 38-lea guvernator al statului California (al doilea guvernator din istoria Californiei care s-a născut într-o țară străină, după John Downey, al șaptelea guvernator al Californiei), Arnold Schwarzenegger este unul dintre cei mai populari actori de la Hollywood.

Conform IMDb, prietenii din copilărie ai lui Arnie spuneau că obiectivele lui în viață erau să se mute în America, să devină actor și să se însoare cu o Kennedy. Le-a îndeplinit pe toate trei.

Căsătorit timp de 35 de ani cu Maria Shriver (membră a familiei Kenedy) – au divorțat în 2021 – și implicat într-o aventură controversată cu menajera familiei (cu care are, de altfel, un fiu, Joseph Baena, acum în vârstă de 25 de ani), Arnold Schwarzenegger are o poveste de viață uimitoare. Este acel exemplu de om care a trecut de la sărăcie la bogăție, dar care a muncit din greu pentru fiecare epolet instalat pe umerii sorții sale.

Stejarul Austriac a crescut cotele culturismului

Născut la 30 iulie 1947, în orașul Thal, Styria, Austria, Schwarzenegger a manifestat încă de la o vârstă fragedă un interes deosebit pentru fitness și culturism, ajungând să participe la mai multe concursuri de profil în Europa, în 1968 (când avea 21 de ani), după ce a emigrat în Statele Unite afirmându-se cu adevărat în domeniu.

„Stejarul austriac”, așa cum a fost numit, a dominat culturismul de competiție începând cu anul 1970, câștigând cinci titluri de Mr. Universe și șapte titluri de Mr. Olympia și, odată cu acestea, devenind un simbol sportiv remarcabil.

Schwarzenegger a generat o nouă audiență internațională pentru culturism

Lui Arnold Schwarzenegger i se datorează și popularizarea acestui sport care până la el aproape că nu era deloc băgat în seamă. Schwarzenegger a generat o nouă audiență internațională pentru culturism, numărul de membri în sălile de sport din întreaga lume crescând cu zeci de mii.

Dar ambițiile Stejarului Austriac erau mult mai mari. Ele depășeau peisajul culturismului și ținteau spre Hollywood. Astfel că, în 1970 Arnold Schwarzenegger a debutat în film, odată cu rolul din producția cu buget redus Hercules in New York (1970), șase ani mai târziu regizorul Bob Rafelson distribuindu-l în Stay Hungry (1976), alături de Jeff Bridges și Sally Field, rol pentru care Arnold a câștigat un premiu Globul de Aur pentru „cel mai bun debut actoricesc într-un film”.

„Prezervativ umplut cu nuci”

Au urmat documentarul Pumping Iron (1977) – despre concursul Mr Olympia din 1975 organizat în Africa de Sud – care a devenit unul dintre cele mai importante documentare sportive ale secolului XX, comedia The Villain (1979), în care Arnold a fost distribuit alături de Kirk Douglas, reușita producție TV The Jayne Mansfield Story (1980), Conan the Barbarian (1982), un film care a avut mare succes în întreaga lume și care a constituit startul carierei cinematografice a lui Arnold. În 1984, însă, Arnold a dat lovitura la Hollywood, când regizorul James Cameron l-a distribuit în legendarul The Terminator, clasat pe locul 217 în topul IMDb al celor mai votate filme, dându-i lui Schwarzenegger doar 17 replici (nu mai mult de 100 de cuvinte) – I’ll be back (Mă voi întoarce) rămânând cel mai cunoscut citat al lui Arnie din toate filmele și devenit parte a culturii populare din întreaga lume.

Terminator este singurul personaj inclus în lista 100 Heroes and Villains a Institutului American de Film ca personaj negativ (pentru acest film) și ca erou (pentru Terminator 2: Ziua Judecății,1991). Al Pacino și Arnold Schwarzenegger sunt singurii doi actori care figurează pe listă ca interpretând un răufăcător și un erou, dar Pacino a interpretat două personaje diferite. Alți 13 actori și actrițe apar de două sau mai multe ori, dar fie toți ca eroi, fie toți ca răufăcători.

Unul dintre eroii favoriți din filmele de acțiune

Schwarzenegger devenise unul dintre eroii favoriți din filmele de acțiune în care avea roluri de indivizi duri care își foloseau mai mult pumnii, armele și replicile ingenioase decât mintea.

În anii 1980, a fost distribuit în Commando (1985), Raw Deal (1986), Predator (1987), The Running Man (1987) și Red Heat (1988), toate cu un mare succes de box office, comedia Twins (1988) cu Danny DeVito, care l-a plasat pe Arnold într-o nouă postură. Fanii săi l-au putut vedea într-o ipostază comică, deși mușchii erau tot la locul lor ca „într-un prezervativ umplut cu nuci”, așa cum s-a exprimat odată autorul australian și prezentatorul TV Clive James referindu-se la Arnold Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger a reînviat cea mai de succes franciză

În 1990, Arnie a apărut în spectaculosul Total Recall (1990) și în Kindergarten Cop (1990), în 1991 a jucat în Terminator 2: Judgment Day (1991), rolul din această producție fiind considerat apogeul carierei cinematografice de până atunci a lui Arnold, în același an fiind votat „Starul internațional al deceniului” de către Asociația Națională a Proprietarilor de Teatru.

Eșecul din Last Hero Action (1993) a fost echilirat cu rolurile True Lies (1994), cu Jamie Lee Curtis și Tom Arnold, Junior (1994), Jingle All the Way (1996), Eraser (1996), Batman & Robin (1997), End of Days (1999). The 6th Day (2000) nu a fost prea apreciat de fani, iar Collateral Damage (2002) și-a amânat lansarea în cinematografe cu aproape un an după tragicele evenimente din 11 septembrie 2001, având parte tot de o primire călduță spre sceptică a admiratoriolor lui Arnie.

În 2003, Arnold Schwarzenegger a reînviat cea mai de succes franciză în care a jucat –  Terminator 3: Rise of the Machines, în regia lui Jonathan Mostow. Excluderea din film a personajului „Sarah Connor” (interpretat de Linda Hamilton) și schimbarea actorului care îl interpretează pe „John Connor” – Edward Furlong – cu Nick Stahl au făcut ca această a treia parte Terminator să fie cea mai slabă.

Pe scurt despre Arnold Schwarzenegger:

  • A salvat viața unui bărbat, în 2004, în timp ce se afla în vacanță în Hawaii. Arnold a înotat în mare pentru a-l salva de la înec.
  • A refuzat salariul de guvernator al Californiei, folosind un avion privat pe cheltuiala sa.
  • Nu de puține ori a dovedit a fi un spirit generos și empatic. În 1990, în timpul filmărilor pentru Total Recall, Arnold a observat că actorul Michael Ironside, colegul său de platou, vorbea constant la telefon între filmări. După ce a abordat subiectul cu Ironside, și a aflat că acesta discuta cu sora lui bolnavă de cancer, Arnold a sunat-o imediat pe sora lui Ironside ajutând-o cu sfaturi legate de exercițiile pe care ar fi trebuit să le facă și alimentația necesară îmbunătățirii stării ei.
  • Cele mai multe dintre cascadoriile din filmele în care a jucat au fost realizate chiar de el, unul dintre motive fiind faptul că se găsea cu greu o dublură pe măsura lui Arnold. Billy D. Lucas, Joel Kramer și Peter Kent au devenit, în cele din urmă, dublurile, dar și prietenii lui apropiați.
  • A crescut într-o casă fără telefon, frigider și toaletă.
  • În adolescență, după ce a început să lucreze la fizicul său ridicând greutăți, a observat că trupul devenise disproporționat. Brațele, umerii și pieptul erau bine dezvoltate, dar partea inferioară a corpului, respectiv picioarele, făceau diferența. Astfel că, pentru a se motiva să muncească mai mult la gambele sale și-a tăiat toți pantalonii până la genunchi. Ceea ce-l impulsiona să lucreze mai mult și mai dedicat erau replicile ironice – „uite-l pe bărbatul cu picioare de găină” și privirile indiscrete. Strategia lui a funcționat.
  • Arnold Schwarzenegger, care deține centura neagră la Taekwondo, a fost numit de Guinness Book of World Records, „cel mai perfect dezvoltat om din istoria lumii”.
  • Schwarzenegger s-a căsătorit cu jurnalista de televiziune Maria Shriver în aprilie 1986, cuplul având patru copii. Maria Shriver este nepoata președinte John F. Kennedy și a senatorilor Robert F. Kennedy și Ted Kennedy.
  • A jucat în două filme incluse în Registrul Național de Film, în lista producțiilor semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic: The Long Goodbye (1973) și The Terminator (1984).
  • A obținut un doctorat onorific în cadrul Universității Chapman din Orange, California.

Surse:

https://people.com/movies/arnold-schwarzenegger-maria-shriver-relationship-timeline/

https://www.imdb.com/title/tt0088247/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.britannica.com/biography/Arnold-Schwarzenegger

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace