Test de cultură generală. Cine a inventat briceagul elvețian?
Briceagul elvețian este un cuțit de buzunar cu mai multe lame care a evoluat de la bricegele oferite soldaților elvețieni începând cu 1886. Cine a inventat briceagul elvețian?
Cine a inventat briceagul elvețian? Deși cuțitele au fost produse inițial în Germania, elvețianul Karl Elsener a început să confecționeze cuțite pentru soldați în 1891, echipându-le cu o lamă, un alezor, o șurubelniță și un deschizător de conserve.
Briceagul de ofițer, cu o a doua lamă și cu un tirbușon, a apărut în 1897.
Cine a inventat briceagul elvețian?
Bricegele continuă să fie furnizate de doi producători elvețieni, Victorinox (firma Elsener) și Wenger, iar atât modelele militare, cât și cele civile poartă sigla crucii federale elvețiene, conform Britannica.
Există sute de modele de bricege elvețiene, care, printre numeroasele lor instrumente, pot include atașamente precum ferăstrău, clește, foarfecă, busolă, lumină, pensetă, fluier, curățător de pește, pilă, stilou, tăietor de sârmă sau altimetru.
Modelele sunt special concepute pentru anumite tipuri de utilizatori: drumeți, vânători, reparatori de computere, jucători de golf și lucrători. Denumirea de briceag elvețian a devenit o metaforă pentru un instrument compact, proiectat ingenios și cu utilizări multiple.
Cum au apărut cuțitele?
Cuțitul este o unealtă sau un instrument pentru tăiere, lama fiind fie fixată de mâner, fie prinsă cu o balama astfel încât să intre în el. Cuțitele formează cea mai mare clasă de instrumente de tăiat.
Uneltele de tăiere și armele folosite pentru vânătoare și apărare au fost fabricate mai întâi din piatră și silex și, mai târziu, din bronz și fier.
Romanii i-au învățat pe primii britanici să prelucreze fierul, iar invadatorii normanzi au adus cu ei fierari și metalurgiști.
Au fost excavate cuțite de mâncare cu lamă de oțel, datând din perioada romano-britanică, dar au rămas extrem de puține cuțite medievale fine, cu mânere din material prețios sau semiprețios; curățarea și șlefuirea au uzat lamele.
Unele dintre primele cuțite și arme au devenit celebre pentru perfecțiunea lor, printre care lamele de Toledo și de Damasc.
Vă recomandăm să citiți și:
Etta James, una dintre cele mai mari voci ale blues-ului american