Eartha Kitt, de pe plantația de bumbac în Top Billboard Hot 100. „Uneori pierd, alteori câștig”

06 07. 2023, 09:30

Puternică și încrezătoare, inspirațională, una dintre cele mai mari cântărețe din toate timpurile, o voce distinctă și hipnotizantă, o prezență unică pe scenă cu o aură aparte, o artistă talentată și premiată, dar și o activistă asumată care și-a respectat principiile, curajul și determinarea ei punând-o în conflict direct cu autoritățile cele mai înalte ale SUA. Eartha Kitt (1927 – 2008).

A fost exilată din Statele Unite după ce a făcut declarații împotriva războiului din Vietnam, în 1968, în timpul unui prânz la Casa Albă cu Lady Bird Johnson (prima doamnă a Statelor Unite din 1963 până în 1969, soția președintelui Lyndon B. Johnson).

„Sunt o femeie care se simte  foarte bine cu ea însăși. Uneori pierd, alteori câștig”. – Eartha Kitt

„Îi trimiteți pe cei mai buni oameni din această țară să fie împușcați și mutilați. Sunt mamă și cunosc sentimentul de a avea un copil ieșit din mine. Faci un copil și apoi îți este trimis la război. E normal ca mai apoi ei să se revolte și să ajungă să se drogheze”.

„Nimfomană sadică”

Cuvintele Earthei Kitt au făcut-o pe prima doamnă să cedeze psihic și să izbucneacă în plâns. Kitt devenise brusc o eroină a contra-culturii, însă FBI și CIA i-au deschis un dosar în care au scris despre ea că este o „nimfomană sadică”, „nepoliticoasă, grosolană, vicleană și dificilă”. A fost trecută pe lista neagră, cariera i-a fost sabotată și întreruptă brusc (i-au fost anulate toate concertele), urmând ca viața artistică să și-o desfășoare în următorii ani în Europa și Asia.

Totuși, în 1978, a fost reprimită la Casa Albă de președintele Jimmy Carter, după o revenire de succes pe Broadway în producția originală a musicalului „Timbuktu!”.

Eartha Kitt, frumoasa „panteră neagră”

Eartha Kitt, frumoasa „panteră neagră”, artista revoluționară, a fost o forță care a doborât bariere și a sfidat norme ale societății în care a trăit, deschizând calea pentru generațiile viitoare de artiști de culoare.

Eartha Kitt a lăsat o amprentă de neșters în lumea divertismentului, sfidând convențiile și câștigându-și respectul într-un timp în care destinul persoanelor de culoare stătea sub semnul actelor rasiste. Viața și cariera lui Eartha Kitt au pendulat între o copilărie dificilă și o maturitate atinsă de celebritatea internațională, precum și contribuțiile sale de impact la activismul pentru drepturile civile.

Abandonată de mamă; tatăl, necunoscut

Eartha Kitt s-a născut la 12 ianuarie 1927 în câmpurile de bumbac din Carolina de Sud, dintr-o mamă de origine afro-americană și indiană Cherokee (care avea s-o abandoneze mai târziu) și un tată necunoscut (unele surse dezvăluie că Eartha s-ar fi născut în urma unui viol, identificându-i tatăl în persoana proprietarului fermei unde se născuse).

După ce anii copilăriei și adolescenței i-a petrecut fie în casele unor prieteni sau rude (în medii toxice și abuzive) fie la metrou, la vârsta de 15 ani, Eartha Kitt renunță la liceu pentru a lucra într-o fabrică din Brooklyn. În anii 40, pentru a-și câștiga existența și a ieși din sărăcie, Eartha Kitt începe să-și etaleze talentele muzicale și de dansatoare.

„Cea mai interesantă fată din lume”

Eartha Kitt și-a început cariera în 1943, ca parte a trupei lui Katherine Dunham, formație în care a rămas până în 1948. În acea perioadă a înregistrat hituri precum „Let’s Do It”, „Champagne Taste”, „C’est si bon”, „Just an Old Fashioned Girl”, „Monotonous”, „Je cherche un home”, „Love for Sale”, „I’d Rather Be Burned as a Witch”, „Kâtibim” (melodie turcească), „Mink, Schmink”, „Under the Bridges of Paris” și cel mai mare hit al său, „Santa Baby”, lansat în 1953. Anii pe care-i petrecuse în Europa în exil i-au dezvoltat stilul artistic și, mai mult, au ajutat-o să devină fluentă în franceză. (Eartha Kitt mai vorbea, la fel de bine precum engleza și franceza, germană și olandeză și, de asemenea, cânta în șapte limbi).

După ce a cunoscut-o, Orson Welles (unul dintre cei mai mari și mai influenți cineaști din toate timpurile) a numit-o „cea mai interesantă fată din lume”, Eartha Kitt intrând cu succes și în peisajul filmului hollywoodian.

În 1950, Welles a distribuit-o pe Kitt în rolul Elenei din Troia în versiunea sa scenică a Doctor Faustus. „L-am întrebat la un moment dat pe Orson cine este acest personaj. Ce fel de femeie este? Nu pune întrebări stupide, copil prost, mi-a spus Orson. Te-am ales pe tine să joci acest rol pentru că ești cea mai incitantă femeie din lume. Tu reprezinți toate femeile de toate vârstele. Nu ai nici un loc și nici un timp. Acest lucru m-a derutat mai mult ca niciodată, așa că m-am jucat pe mine însămi, spunea Eartha Kitt citată de Vanity Fair.

A murit chiar în ziua de Crăciun

Eartha Kitt și-a făcut debutul în 1948 în „Casbah”, o dramă muzicală în care a interpretat rolul unei fete de harem și a cântat melodia „La Vie en Rose”. În 1958 a jucat în „St. Louis Blues” (1958), un film biografic despre compozitorul W.C. Handy. Tot în 1958 a jucat și în „Anna Lucasta” (1958) un film despre o despre o tânără care încearcă să-și refacă viața după un trecut tulbure, în 1971 și-a oferit vocea unui personaj pisică, în „Shinbone Alley”, o adaptare muzicală animată a spectacolului de pe Broadway bazat pe poveștile lui Don Marquis, iar în 1992 a interpretat-o pe Angela, seducătoarea și misterioasa amantă a personajului lui Eddie Murphy, în comedia romantică „Boomerang!”. Au urmat rolurile din „Harriet the Spy”, „Holes” (2003), „Kronk’s New Groove” (2005), „On the One” (2005) și ultimul ei film „And Then Came Love” (2007).

Eartha Kitt a murit chiar în ziua de Crăciun, la 25 decembrie 2008, la 81 de ani, din cauza unui cancer de colon, în casa ei din Weston, Connecticut.

Prima actriță afro-americană care a interpretat-o pe Catwoman în live-action

În 1960, Eartha Kitt a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 1996 a fost nominalizată la un premiu Grammy pentru albumul ei „Back in Business”. A fost nominalizată de două ori la premiile Tony pentru cea mai bună actriță, în 1978, pentru participarea în spectacolul „Timbuktu!” și în 2000, pentru interpretarea din „The Wild Party”. Eartha Kitt deține două recorduri la Daytime Emmy Award și este singura interpretă care a câștigat de trei ori premiul „Outstanding Performer in an Animated Program”, cât și singura care a câștigat trei premii consecutive.

Eartha Kitt este prima actriță afro-americană care a interpretat-o pe Catwoman în live-action, fiind urmată de Halle Berry și Zoe Kravitz.

Faima lui Eartha Kitt s-a extins dincolo de țărmurile americane, talentul și carisma artistei captivând publicul din întreaga lume. A cântat în Europa, Asia și America Latină, dărâmând barierele culturale cu muzica și cucerind cel mai divers public. Aprecierile internaționale ale lui Kitt i-au consolidat și mai mult statutul la nivel global, iar influența ei asupra generațiilor următoare de artiști, din care au făcut parte, printre alte nume, Madonna și Beyoncé, este evidentă atât în performanțele lor îndrăznețe cât și în personalitățile pe care le afișează.

Capabilă să cânte în șapte limbi străine

Eartha Kitt a fost multe „lucruri”: cântăreață în cluburi de noapte capabilă să cânte în șapte limbi străine, vedetă de cinema, activistă, dansatoare, comediană… și Catwoman. A creat momente culturale iconice, numele ei fiindu-i asociat cu hituri precum „Santa Baby”, „I Want to Be Evil” și „C’est Si Bon”. S-a iubit cu aristocrați americani precum Charles Revson, fondatorul Revlon (care a creat chiar și o nuanță de ruj special pentru ea) și un moștenitor al industriei cinematografice, Arthur Loew Jr.  A fost o mare doamnă, o femeie excentrică îmbrăcată de la Balmain și iubitoare de șampanie. A fost o legendă a cabaretului, creând magie pe scenele de la The Carlyle și Persian Room.

Eartha Kitt a fost căsătorită cu omul de afaceri John William McDonald (din 1960 și până în 1964), cuplul devenind părinții unui copil, Kitt McDonald, născută la 26 noiembrie 1961.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0457755/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.vanityfair.com/hollywood/2021/01/eartha-kitt-old-hollywood-autobiography

https://www.britannica.com/biography/Eartha-Kitt

Vă mai recomandăm să citiți și:

James Brown, Nașul muzicii soul. „Nu-i poți învăța pe alții dacă trăiești în același mod”

Dolly Parton, regina muzicii country. Avere de 600 de milioane de dolari și 365 de peruci

Katharine Hepburn, vedeta de la Hollywood cu cele mai multe Oscaruri. „Nu poți schimba muzica sufletului”

Vincent van Gogh: „Prin picturile mele vreau să transmit ceva mângâietor, la fel cum muzica aduce mângâiere”