David Fincher, primul regizor important care a trecut de la regia de videoclipuri la lungmetraje. „Angajează oamenii potriviți și dă-te naibii din drum”

05 07. 2023, 09:30

David Fincher, renumitul cineast cunoscut pentru regizarea unor filme precum Fight Club, Gone Girl, The Social Network, Zodiac, The Curious Case of Benjamin Button, un maestru al suspansului și un analist profund al celor mai întunecate aspecte ale naturii umane și transpunerii acestora pe marele ecran, este un adevărat profesionist al thrillerului psihologic, filmele sale fiind un amestec perfect de stil și substanță. Un regizor vizionar, cu povești vizuale curajoase, meticulos construite, ce îndeamnă publicul telespectator la reflecție.

Fan al romanului clasic Dracula, scris de Bram Stoker, David Fincher a fost inspirat să urmeze o carieră în cinematografie de filmul Butch Cassidy and the Sundance Kid, o dramă western din 1969 cu Robert Redford, Paul Newman, Katharine Ross și Sam Elliott – un film cu 4 Oscaruri și 9 premii BAFTA.

David Fincher s-a născut în 1962 în Denver, Colorado, și a crescut în Marin County, California. Un fapt interesant, în perioada copilăriei sale în Marin County, Fincher a fost vecin cu George Lucas, cel mai bogat regizor din lume (are o avere de aproape 8 miliarde de dolari), ani după aceea, ajungând chiar să colaboreze cu marele regizor și fiind cooptat în echipa de ingineri de efecte speciale ale peliculei Războiul Stelelor: Episodul VI – Întoarcerea lui Jedi (1983), produs și scris de Lucas.

A regizat reclame TV și videoclipuri muzicale

Începând cu anii 80, David Fincher a intrat în industria divertismentului regizând reclame TV și videoclipuri muzicale, iar după ce în 1987 a fondat propria companie – Propaganda – alături de alți trei regizori, Fincher a colaborat cu unele dintre cele mai renumite firme – Nike, Coca-Cola, Budweiser, Heineken, Pepsi, Levi’s, Converse, AT&T și Chanel. A regizat videoclipuri muzicale pentru Madonna, Sting, The Rolling Stones, Michael Jackson, Aerosmith, George Michael, Iggy Pop, The Wallflowers, Billy Idol, Steve Winwood, The Motels și, cel mai recent, A Perfect Circle.

A regizat filme în care au jucat șapte actori nominalizați la Oscar –  Brad Pitt, Taraji P. Henson, Jesse Eisenberg, Rooney Mara,Rosamund Pike, Gary Oldman și Amanda Seyfried.

Cu opt nominalizări, David Fincher este regizorul cu cele mai multe nominalizări la MTV Video Music (între anii 1989 și 1991).

Regizor inventiv și distinct

De asemenea, este unul dintre primii regizori de videoclipuri muzicale care a devenit, mai apoi, un important regizor de filme de lungmetraj la Hollywood și al doilea regizor (după Steve Barron) care primește o nominalizare la MTV Video Music Award pentru trei videoclipuri muzicale diferite într-un singur an – 1989 (Real Love al lui Jody Watley, Roll with It al lui Steve Winwood și Express Yourself al Madonnei), performanță pe care a repetat-o în 1990, când au avut loc nominalizările pentru Vogue al Madonnei, The End of the Innocence al lui Don Henley și Janie’s Got a Gun al lui Aerosmith.

Regizor inventiv și distinct, David Fincher și-a construit munca (indiferent că a fost vorba de reclame, clipuri muzicale sau filme de lungmetraj) cu meticulozitate și profesionalism.

Cele mai multe duble pentru fiecare cadru

A devenit celebru pentru stilul său singular de a face filme, câștigându-și reputația de regizor exigent, mereu nemulțumit, perfecționist, puțin spre deloc interesat să fie plăcut, dar prins cu totul în profesia sa.

Fincher este probabil cel mai cunoscut pentru numărul de duble pe care le face pentru fiecare cadru. În vreme ce alți regizori filmează de obicei în medie mai puțin de 10 duble (putând ajunge chiar și la 15),  Fincher operează într-un interval cuprins între 25 și 65, iar în unele situații depășind 100.

Spre finalul acestui an, (mai exact în noiembrie) va fi lansat pe Netflix cel mai recent film al lui David Fincher, The Killer, cu Michael Fassbender și Tilda Swinton în rolurile principale, pelicula fiind o adaptare a seriei franceze de romane grafice cu același nume create de scriitorul Alexis Nolent, sub pseudonimul Matz, și ilustratorul Luc Jacamon.  Publicate între 1998 și 2013, cărțile din seria The Killer prezintă povestea unui asasin fără nume care începe să cedeze și să sufere o criză psihologică.

Cele mai bune 10 filme ale lui David Fincher

Această adaptare a fost așteptată de mult timp de Fincher, care a semnat inițial contractul pentru regia filmului în 2009, cu cei de la Paramount, după care, în 2020, a fost preluat de Netflix.

Într-un top realizat de site-ul Rotten Tomatoes, cele mai bune 10 filme ale lui David Fincher sunt The Social Network, Zodiac, Gone Girl, The Girl Dragon Tattoo, Mank, Seven, Fight Club, The Game, Panic Room și Curious Case of Benjamin Button.

„Nu am vrut să urmez o școală de film. Nu îi înțelegeam rostul”

The Social Network (2010), un film cu trei Oscaruri din distribuția căruia au făcut parte, printre alții, Jesse Eisenberg (în rolul lui Mark Zuckerberg), Andrew Garfield și Justin Timberlake, a avut încasări de aproape 230 de milioane de dolari și prezintă povestea fondatorilor celei mai populare platforme de socializare. Experta în autism Temple Grandin (ea însăși subiect al filmului biografic Temple Grandin, realizat în același an) a declarat că descrierea lui Zuckerberg din acest film corespunde profilului sindromului Asperger, o tulburare mintale care afectează dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare.

A regiza nu înseamnă să desenezi ceva frumos și să i-l arăți cameramanului. Nu am vrut să urmez o școală de film. Nu îi înțelegeam rostul. Adevărul este că nu știi ce înseamnă să regizezi până când Soarele nu apune și trebuie să faci cinci cadre, dar nu vei obține decât două.

Surse:

https://editorial.rottentomatoes.com/guide/david-fincher-movies-ranked/

https://collider.com/david-fincher-the-killer-release-date/

https://collider.com/best-david-fincher-movies-ranked-imdb/

https://www.britannica.com/biography/David-Fincher

https://www.imdb.com/title/tt0064115/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/name/nm0000399/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Wes Anderson, regizorul care transformă obișnuitul în extraordinar. „Nu există poveste dacă nu există un conflict”

David Lynch, regizorul Twin Peaks, unul dintre cele mai iubite seriale. „Lynchian este sinonim cu filmul confuz”

George Lucas, cel mai bogat regizor din lume

Stanley Kubrick, regizorul despre care s-a spus că ar fi filmat aselenizarea lui Neil Armstrong