Home » Cultură » Johann Wolfgang von Goethe, probabil cel mai mare scriitor german din toate timpurile

Johann Wolfgang von Goethe, probabil cel mai mare scriitor german din toate timpurile

Publicat: 23.06.2023

Poet, dramaturg, romancier, om de știință, regizor de teatru și critic german, Johann Wolfgang von Goethe a trăit între 1749 și 1832 și este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai mari figuri ale literaturii occidentale. A scris prima poezie la vârsta de opt ani, iar ultima la 82 de ani.

Goethe s-a născut în Frankfurt, Germania, la 28 august 1749, într-o familie înstărită și respectată, tatăl, fost membru proeminent al Consiliului Municipal din Frankfurt, iar mama, supranumită „Frau Rat”, a fost înzestrată cu un intelect excepțional. Goethe, educat și instruit în toate disciplinele generale ale vremii (biblioteca tatălui său număra peste 2000 de cărți), a manifestat un interes profund pentru limbi străine și literatură, astfel că de la o vârstă fragedă a început să scrie poezii (în limba engleză), iar la 17 ani, vorbea fluent greaca, franceza și italiana și avea o bună înțelegere a latinei și ebraicii.

A studiat dreptul timp de trei ani, la Universitatea din Leipzig, domeniu pe care avea să-l găsească prea plictisitor, prin urmare, o mare parte din timp și-o petrecea ascultând sesiunile de poezie ale lui Christian Fürchtegott Gellert și frecventând cel mai faimos bar din Leipzig, Auerbachs Keller.

Prea sensibil pentru avocatură

În primăvara anului 1770, Goethe s-a înscris la Universitatea din Strasbourg pentru a-și completa studiile juridice, iar un an mai târziu, după ce a obținut Licentia Docendi (o diplomă care era cu o treaptă mai mică decât doctoratul) și-a deschis un cabinet de avocatură în Frankfurt, ajutat financiar de familie.

Cariera aceasta s-a dovedit a nu fi potrivită. Tânărul Goethe, emotiv, era prea puțin convingător în pledoariile sale din sălile de judecată, pierzând cele mai multe dintre cazurile pe care le preluase.

Nepotrivirea de caracter a dus la „divorțul lui de avocatură”, astfel că și-a închis cabinetul și a plecat la Darmstadt pentru a urma o carieră în domeniul scrisului. (În 1772, Goethe și-a redeschis cabinetul de avocatură din cauza problemelor financiare).

A devenit faimos peste noapte

Doi ani mai târziu, în 1774, la 24 de ani, Johann Wolfgang von Goethe avea să-și publice primul roman care l-a propulsat instantaneu în rândul scriitorilor populari.

„Suferințele tânărului Werther”, scris în doar șase săptămâni, prezintă povestea unui tânăr, sensibil și nefericit artist care demonstrează efectele fatale ale predilecției pentru absolut – fie că este vorba de dragoste, artă, societate sau gândire. Romanul a devenit atât de faimos încât scriitorul a fost invitat să petreacă timp la curtea lui Karl August, Duce suveran de Saxa-Weimar și de Saxa-Eisenach și Mare Duce din 1815 și până la moartea sa. Inteligența ascuțită și simțul umorului dezvoltat l-au determinat pe duce să-l numească pe Goethe consilierul său principal.

„Suferințele tânărului Werther” nu doar că l-au făcut celebru peste noapte în toată Europa pe Johann Wolfgang von Goethe dar, totodată, a creat și controverse. Se crede că „Suferințele tânărului Werther” a fost responsabil pentru o serie de sinucideri care au avut loc în mai multe țări din Europa. Cartea și consecințele ei au creat termenul „efectul Werther”, folosit de atunci pentru a descrie fenomenul conform căruia oamenii au tendința de a copia comportamente – fie ele sănătoase sau distructive, sinuciderea prin copiere fiind un exemplu al uneia dintre cele mai extreme forme ale sale.

Comoara culturală a lui Goethe

Una dintre etapele importante ale vieții lui Goethe a fost călătoria în Italia, între 1786 și 1788, unde și-a descoperit interesul pentru clasicismul grec și roman, iar odată revenit în Germania, Goethe a început mișcarea „Clasicismului de la Weimar” împreună cu bunul său prieten, dramaturgul, poetul și filosoful Friedrich Schiller, concentrându-se pe poezii și drame, printre care și cea mai cunoscută lucrare a sa, „Faust”, pe care a publicat-o în două părți (1808/1832).

Drama „Faust”, o comoară culturală, este considerată una dintre cele mai importante opere ale literaturii germane și o capodoperă a literaturii mondiale. Piesa, care se remarcă prin explorarea unei game largi de teme, inclusiv natura binelui, a răului și condiția umană, prezintă povestea unui savant pe nume Faust care face un pact cu diavolul în schimbul obținerii cunoașterii și a puterii.

„Goethe credea în destinația nemuritoare a ființei sale”

Goethe este autorul a numeroase eseuri, scrisori și jurnale care oferă informații despre viața și gândirea sa, printre celelalte lucrări notabile ale sale numărându-se romanul „Anii de Ucenicie ai lui Wilhelm Meister”, piesa „Egmont”, colecția de poeme „West-Eastern Divan”, „Metamorfoza plantelor”, prima mare lucrare științifică a autorului.

„Goethe credea în destinația nemuritoare a ființei sale. Avea o structură plurală, dominată de mai multe naturi. Era independent și amabil, știa ce vrea, căuta în scopul de a se descoperi pe sine, nu pe alții, viața îi trebuia pentru el, undeva tânjea la singurătatea absolută.” (Ecouri goetheene în cultura română / Ion Roman; – Bucureşti: Minerva, 1980. – 453 p.)

A fost o forță culturală

Goethe a fost, de asemenea, o forță culturală. În timpul primei sale întâlniri cu Napoleon, în 1808, care a avut loc la Congresul din Erfurt, Goethe, a fost primit de Napoleon cu remarca Voilà un homme! („Iată, un om!”) fiind, apoi, decorat cu Crucea Legiunii de Onoare.

Credințele religioase neortodoxe ale lui Goethe l-au făcut să fie numit „marele păgân”, provocând indignare în rândul autorităților din vremea sa, care s-au opus creării unui monument al lui Goethe. Poetul și criticul August Wilhelm Schlegel (1767 – 1845) îl considera pe Goethe „un păgân care s-a convertit la islam”.

Johann Wolfgang von Goethe a murit la 82 de ani, la 22 martie 1832, în Weimar,  orașul în care a trăit peste 50 de ani. Goethe-Institut, o asociație culturală germană non-profit

Goethe-Institut, o asociație culturală germană non-profit

Numit după autorul german, în 1951 a fost fondat Goethe-Institut, o asociație culturală germană non-profit care funcționează la nivel mondial prin cele 159 de institute, promovând studiul limbii germane în străinătate și încurajând schimburile și relațiile culturale internaționale. Aproximativ 246.000 de persoane participă anual la aceste cursuri de limba germană.

Johann Wolfgang von Goethe este considerat cel mai mare și cel mai influent scriitor de limbă germană, opera sa având o influență profundă și extinsă asupra gândirii literare, politice și filosofice occidentale de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și până în zilele noastre.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Johann-Wolfgang-von-Goethe

https://www.imdb.com/name/nm0324473/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Johann-Wolfgang-von-Goethe/Napoleonic-period-1805-16

https://dailytimes.com.pk/11763/goethes-tribute-to-islam/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dr. Seuss, scriitorul care a vândut peste 650 de milioane de cărți pentru copii

Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită

Fiul marelui scriitor Marin Preda, despre moartea tatălui său: „Și aici începe teoria conspirației”

Ernest Hemingway, scriitorul american laureat al Premiilor Pulitzer și Nobel pentru Literatură

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?