Peșterile de la Cape Matapan, poarta originală către Lumea de Dincolo, pot fi vizitate și astăzi
Pentru grecii antici, Lumea de Dincolo era un loc fizic ce putea fi accesat de către cei suficienți de curajoși doar dacă știau unde să caute. De la poveștile epice ale lui Homer, până la scrierile de călătorie sau poveștile clasice – toate sunt pline de referințe la asemenea intrări, în care indivizii eroici se aventurau în lumea morților. Astăzi, una dintre aceste „porți către Iad” este încă accesibilă pentru cei vii și este situată la capătul continentului grecesc.
Peșterile de la Cape Matapan, cunoscute și ca Tenaro sau Cape Tainaron, se află la capătul peninsulei Mani din Grecia. Intrarea în peșteră se află la nivelul mării și duce în camere de sub peretele stâncii. Locația exactă pare să fie marcată de ruinele templului Spartan de pe vârful stâncii. Deși grecii antici credeau în câteva intrări diferite spre lumea de dincolo, pe care o numeau „Hades”, după numele zeului Htonic, aceasta este cea mai cunoscută, potrivit IFLScience.
Conform mitologiei clasice, sufletele celor morți, cel puțin ale celor care aveau parte de o înmormântare corectă, erau transportate la Casa lui Hades de către luntrașul Charon, de-a lungul râului Styx.
Semnificația peșterilor în istorisirile din mitologia greacă
În mitologia greacă, atunci când Orfeu, eroul legendar cu talent muzical supraomenesc, a călătorit către Hades, ca să o salveze pe iubita sa Eurydice, se spune că a trecut prin peșterile de la Cape Matapan. În mod tragic, Orfeu a fost aproape de a-și recupera soția din tărâmul morților, cu permisiunea lui Hades și a Persefonei, dar, în ciuda avertizărilor lor, el s-a întors să o privească înainte să ajungă în lumea superioară, ceea ce a făcut-o să dispară pentru totodeauna.
În mod similar, se spune că Hercule, fiul semizeu al lui Zeus, a călătorit prin aceste peșteri ca să-l aducă pe Cerberus, câinele gardian cu mai multe capete, una dintre cele 12 creații ale sale. Aceste încercări i-au fost stabilite ca un ritual de ispășire pentru că și-a ucis soția și copiii în timp ce se afla într-o stare de nebunie generată de Hera.
„În curbura litoralului se ajunge, în primul rând, la un promontoriu (n.r. fâșie de pământ înaltă și stâncoasă care înaintează în mare sau în ocean), care se proiectează în mare, Taenarum, cu templul lui Poseidon situat într-o peșteră. Și, în al doilea rând, în apropiere, la peștera prin care, potrivit scriitorilor de mituri, Cerberus a fost scos din Hades de către Hercule”, a scris geograful Pausanias.
Peșterile de la Cape Matapan în zilele noastre
Zona din jurul peninsulei este, de asemenea, importantă. Pentru spartani, a fost un loc semnificativ pentru închinare. Aceștia au ridicat temple pentru diferiți zei de-a lungul promontoriului, inclusiv un faimos templu dedicat lui Poseidon, zeul mării.
Potrivit lui Pausanias, poetul Arion a fost răpit de pirați în timp ce călătorea din Italia spre Grecia. În încercarea de a se elibera, Arion s-a aruncat în apă și i-a cântat un cântec lui Apollo, zeul poeziei, care a trimis un grup de delfini ca să-l salveze. Aceștia l-au cărat până la țărm, unde, la Cape Matapan, în templul lui Poseidon, a sfârșit.
Situl este încă folosit astăzi pentru servicii religioase, dar a fost de mult timp convertit la credința creștină. Vizitatorii zonei pot observa o statuie mare de bronz, înfățișându-l pe Arion și, dacă sunt destul de curajoși, cu o barcă, pot intra pe Poarta Iadului.
Vă mai recomandăm și:
Statuia unui zeu păgân a fost găsită în ruinele unei biserici din Istanbul
Test de cultură generală. Care era zeul suprem al dacilor?
„Omul Altamura”, scheletul găsit complet solidificat într-o peșteră din Italia