Federico Fellini, maestrul cinematografiei. „Este mai ușor să fii fidel unui restaurant decât unei femei”

20 06. 2023, 09:30

Inimitabil și distinctiv, descris ca fiind o influență majoră de peronalități precum Ingmar Bergman, Stanley Kubrick, Martin Scorsese, Bernardo Bertolucci și Rainer Werner Fassbinder, Federico Fellini (1920 – 1993) este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari și mai inspiraționali cineaști din toate timpurile, Fellini devenind mentorul unora dintre cei mai faimoși regizori care au făcut parte din generațiile ce l-au urmat (Martin Scorsese, Woody Allen, François Truffaut, Peter Greenaway, Bob Fosse, Francis Ford Coppola, Giuseppe Tornatore, Lina Wertmüller și Spike Jonze).

„Fellini nu este doar unul dintre cei mai mari artiști care au făcut vreodată un film, ci este unul dintre cei mai mari artiști care au existat vreodată.” ( Martin Scorsese )

Federico Fellini a definit cinematografia italiană, opera sa grandioasă  – care include, printre altele, La Dolce Vita, Roma, Open City și Amarcord – continuă, până în prezent, să constituie o valoare a peisajului filmului internațional, dar mai ales italian.

„Fellini a dus filmul la un alt nivel”

Martin Scorsese l-a numit „maestrul” pe Federico Fellini. Regizorul american auzise de Fellini de la colegii săi cinefili, dar nu îi cunoscuse opera până în 1960, la premiera filmului La Dolce Vita care a avut loc într-un cinematograf de pe Broadway. Într-un eseu dedicat maestrului său, Scorcese descrie cum Fellini, artistul, cineastul desăvârșit, rebelul, pionierul, i-a schimbat toate perspectivele.  În anii 1960, Fellini devenise, la fel ca Chaplin, Picasso și The Beatles „mult mai mare decât propria sa artă”. Iar mersul la cinematograf pentru a viziona un film de Fellini era echivalent cu un concert al marei soprane Maria Callas sau cu un spectacol oferit de unul dintre cei mai de seamă balerini ai tuturor timpurilor, Rudolf Nureyev.

„Fellini a dus filmul la un alt nivel. (…) Poți spune multe lucruri despre filmele lui Fellini, dar iată un lucru incontestabil: ele sunt cinema. Opera lui Fellini contribuie în mare măsură la definirea acestei forme de artă.” (Martin Scorsese)

„Sunt doar un povestitor, iar cinematograful este mediul meu”

Federico Fellini, idolul lui Woody Allen și al actriței Ingrid Bergman, a fost văzut ca un fel de magician, omul care a creat vise și le-a adus la viață pe ecran,creând o lume în care, odată intrat, nu ți-ai mai dori să pleci.

„Sunt doar un povestitor, iar cinematograful este mediul meu”, spunea Fellini. „Îmi place pentru că recreează viața în mișcare, o mărește, o îmbunătățește, o distilează. Pentru mine, este mult mai aproape de creația miraculoasă a vieții decât, să zicem, o pictură, muzica sau chiar literatura. Nu este doar o formă de artă; este de fapt o nouă formă de viață, cu propriile ritmuri, cadențe, perspective și transparențe. Este modul meu de a spune o poveste.”

Viața și visele au fost materie primă pentru filmele lui Federico Fellini. Orașul său natal Rimini, ferma Gambettola a bunicii sale paterne, părinții au apărut sau au avut, într-un fel sau altul, legătură cu multe dintre filmele sale. Tatăl, Urbano Fellini, vânzător ambulant, a apărut în La Dolce Vita (1960) și (1963).

Fellini a fost primul italian nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. De-a lungul anilor, l-au urmat Pietro Germi, Michelangelo Antonioni, Gillo Pontecorvo, Bernardo Bertolucci, Lina Wertmüller și Roberto Benigni.

În cea de-a 5-a ediție a 1001 Movies You Must See Before You Die (editată de Steven Jay Schneider), sunt enumerate 7 dintre filmele lui Fellini: La strada (1954), Nights of Cabiria (1957), La Dolce Vita (1960), (1963), Juliet of the Spirits (1965), Fellini Satyricon (1969) și I Remember (1973).

Federico Fellini a fost jurnalist, caricaturist și umorist de succes

Înainte de a intra în lumea cinematografiei, Federico Fellini a fost jurnalist, caricaturist și umorist de succes. Mai multe articole ale sale au fost transformate într-un spectacol radiofonic care avea ca subiect viața unui cuplu de tineri căsătoriți „Cico și Pallina”. Pallina, interpretată de studenta la actorie Giulietta Masina (1921 – 1944), a devenit soția lui în viața reală, la 30 octombrie 1943 și până la moartea sa, o jumătate de secol mai târziu (în 1993).

Contribuția sa la scenariul filmului Open City (1945), al lui Roberto Rossellini, i-a adus ceea ce avea să fie prima dintre cele 23 de nominalizări la Oscaruri pe care le-a primit în cariera lui.

Unul dintre cei mai buni povestitori ai ecranului

De-a lungul carierei cinematografice, Fellini a fost nominalizat la 16 premii Oscar, câștigând patru dintre ele la categoria „Cel mai bun film străin”, devenind regizorul cu cele mai multe Oscaruri primite pentru această categorie. Filmele premiate sunt La Strada (1956), Nights of Cabiria (1957), (1963) și Amarcord (1975). De asemenea, în 1992, la cea de-a 65-a ediție a Premiilor Oscar de la Los Angeles, Fellini a primit un premiu onorific pentru întreaga carieră, în semn de recunoaștere a faptului că este unul dintre cei mai buni povestitori ai ecranului.

Fellini a mai câștigat Palme d’Or pentru La Dolce Vita în 1960, de două ori Festivalul Internațional de Film de la Moscova, în 1963 și 1987, și Leul de Aur pentru întreaga carieră, la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, în 1985. În lista celor mai mari regizori din toate timpurile realizată în 2002 de Sight & Sound (revistă lunară de film publicată de British Film Institute – BFI), Fellini s-a clasat pe locul 2 în topul regizorilor și pe locul 7 în topul criticilor.

A fost căsătorit cu una dintre cele mai frecvente colaboratoare ale sale

Federico Fellini a fost căsătorit cu Giulietta Masina, o actriță italiană care, de asemenea, a fost și una dintre cele mai frecvente colaboratoare ale lui Fellini, apărând în filme precum La Strada, Nights of Cabiria și Juliet of the Spirits.

Cei doi s-au căsătorit în 1943 și au rămas împreună până la moartea lui Fellini, în 1993. Masina s-a stins din viață în 1994, la doar un an după moartea lui Fellini. La 22 martie 1945, Masina a adus pe lume un fiu care, din păcate, a decedat la nici o lună după nașterea sa, la 2 aprilie 1945, din cauza encefalitei, în urma acestei tragedii, Fellini și Masina decizând să nu mai aibă copii.

Federico Fellini a murit la 73 de ani (31 octombrie 1993) în urma unui atac cerebral.

Surse:

https://m.imdb.com/name/nm0000019/quotes/?ref_=nm_dyk_qu

https://www.imdb.com/name/nm0000019/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://faroutmagazine.co.uk/the-director-martin-scorsese-called-the-master/

https://www.firstpost.com/entertainment/martin-scorseses-recent-essay-on-federico-fellini-makes-a-very-important-point-about-what-cinema-is-9333081.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lumea lui Ridley Scott, de la „Alien” la „Ultimul duel”. Este în top 25 cei mai bogați regizori

David Lynch, regizorul Twin Peaks, unul dintre cele mai iubite seriale. „Lynchian este sinonim cu filmul confuz”

Wes Anderson, regizorul care transformă obișnuitul în extraordinar. „Nu există poveste dacă nu există un conflict”

Stanley Kubrick, regizorul despre care s-a spus că ar fi filmat aselenizarea lui Neil Armstrong