Lucia Olaru Nenati, unul dintre cei mai cunoscuți eminescologi din România, a povestit la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene despre viața lui Mihai Eminescu.
Atât viața, cât și moartea lui Mihai Eminescu au rămas de-a lungul anilor învăluite în mister și continuă chiar și în zilele noastre să fie intens dezbătute.
Ultima zi din viața lui Eminescu a fost miercuri, 14 iunie 1889. Era internat de ceva timp într-o cameră sărăcăcioasă din sanatoriul doctorului Suțu. În seara acelei zile, Eminescu l-a chemat pe doctorul Suțu și i s-a plâns de mari dureri de cap. A fost pentru ultima dată când cineva îl mai vedea în viață pe poet.
Întrebată dacă „a fost sau nu asasinat Mihai Eminescu”, Lucia Olaru Nenati a răspuns „nu știm, acestea sunt lucruri care nu se știu”.
„Modul cum a luptat el fără niciun fel de autoapărare, fără niciun fel de ipocrizie, el n-a scos niciun fel de scut. Hai să luăm numai acel act de vitejie. Numai acea vitejie de a duce cufărul acela cu dovezile acestui rapt peste graniță la Cernăuți ca să se afle, să afle toată lumea, cum s-a întâmplat cedarea Bucovinei. Asta e o dovadă de vitejie, putea să fie prins atunci”, a subliniat Lucia Olaru Nenati la podcastul ALTCEVA.
Lucia Olaru Nenati și-a dedicat întreaga viață studiului operei și vieții eminesciene. A fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani și custode al casei memoriale de la Ipotești.
Scriitoarea s-a născut pe 20 februarie 1949 la Rădăuţi, în Bucovina. A publicat până în prezent 40 cărți de poezie, proză, eseu, literatură pentru copii, cercetare şi istorie literară, eminescologie și albume muzicale.
Urmărește AICI podcastul integral ALTCEVA cu Adrian Artene, difuzat sâmbătă, 17 iunie.
Când s-a născut Mihai Eminescu? „Mai important este să știm că s-a născut și că este al nostru”
Ultima zi din viața lui Mihai Eminescu. Certificatul de deces, semnat de doi analfabeți
10 lucruri de știut despre Mihai Eminescu, poetul național al României
Scrisoarea lui Mihai Eminescu adresată prietenului său Chibici, expusă publicului în premieră