Lucia Olaru Nenati, unul dintre cei mai cunoscuți eminescologi ai României, a povestit la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene despre viața lui Mihai Eminescu.
Au trecut 134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei româneşti. Chiar și după atât de mult timp, data de naștere a celui mai important reprezentant al literaturii romantice din România continuă să fie intens dezbătută.
Așadar, când s-a născut Mihai Eminescu? A fost oare 20 decembrie 1849 sau 15 ianuarie 1850?
„Există această variantă (n.r. 20 decembrie 1849), dar se vede treaba că nu se poate trece peste actul de botez al mitricii Bisericii Uspenia din Botoșani, care vorbește despre 15 ianuarie 1850”, a precizat Lucia Olaru Nenati.
Însă, „dacă ar fi să existe o astfel de istorie fantastică”, a continuat scriitoarea, „nici n-ar fi de mirare că s-a născut într-o perioadă mai lungă; Universului i-a trebuit atât de mult ca să zămislească o astfel de personalitate”.
„Sigur că este nevoie să știm și luăm în seamă și una, și alta. Dar aceasta cu 15 m-a stimulat să mă gândesc la un diametru în timp care taie anul, 15 iunie – 15 ianuarie, și atunci face rotundul anului, tăiat la mijloc, și înșiră toți anii aceștia ca o superbă decorație, […] un memento al acestui eveniment care sigur că este important să știm când s-a născut, dar mai important este să știm că s-a născut și că este al nostru. Și cel mai trist este faptul că el s-a stins atât de devreme”, a mai spus Lucia Olaru Nenati.
Lucia Olaru Nenati și-a dedicat întreaga viață studiului operei și vieții eminesciene. A fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani și custode al casei memoriale de la Ipotești.
Scriitoarea s-a născut pe 20 februarie 1949 la Rădăuţi, în Bucovina. A publicat până în prezent 40 cărți de poezie, proză, eseu, literatură pentru copii, cercetare şi istorie literară, eminescologie și albume muzicale.
Podcastul integral ALTCEVA cu Adrian Artene, difuzat sâmbătă, 17 iunie, la ora 19:00, poate fi urmărit AICI.
Ultima zi din viața lui Mihai Eminescu. Certificatul de deces, semnat de doi analfabeți
10 lucruri de știut despre Mihai Eminescu, poetul național al României
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
Scrisoarea lui Mihai Eminescu adresată prietenului său Chibici, expusă publicului în premieră