Lumea lui Ridley Scott, de la „Alien” la „Ultimul duel”. Este în top 25 cei mai bogați regizori

15 06. 2023, 09:30
Sursa foto: Profimedia

Dacă filme precum Gladiator (2000), Blade Runner (1982), Hannibal (2001), Alien (cu întreaga suită  – respectiv cele 6 filme lansate în 1979, 1986, 1992, 1997, 2012 și 2017), Conquest of Paradise (1992), Death on the Nile (2022) sau House of Gucci (2017) vă spun ceva, atunci poate ar fi interesant să descoperim împreună personalitatea celui care a semnat regia acestor producții cinematografice – Ridley Scott (85 de ani).

A fost descris ca fiind regizorul cu cea mai bună viziune, având o aplecare incredibilă pentru detalii.

„Ridley este un geniu. Este un geniu vizual”, spunea actrița Sigourney Weaver, eroina care s-a luptat cu acele creaturi extraterestre hidoase din Alien.

„Ridley Scott este un vizionar. Creează lumi și personaje care sunt atât de vii și reale, încât simți că ești chiar acolo cu ele.” Îl caracteriza pe regizorul Ridley Scott, Matt Damon, actorul din The Martian (2015) , interpretul lui Mark Watney, un astronaut NASA care rămâne blocat pe Marte și care trebuie să găsească o modalitate de a supraviețui și de a lua legătura cu Pământul sau din Ultimul duel, o dramă istorică din 2021 bazată pe cartea The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France, publicată de autorul american Eric Jager în 2004, care spune povestea ultimului duel recunoscut legal în Franța, în film, Matt Damon jucând alături de Jodie Comer și Ben Affleck.

Ridley Scott, prin filmele pe care le-a realizat, a dovedit că are un mod unic de a prezenta intriga poveștii, fiind capabil să creeze lumi captivante și să transporte privitorul  într-un alt timp și loc.

A regizat 2.000 de reclame TV

Producătorul și regizorul britanic Ridley Scott s-a născut la 30 noiembrie 1937, în South Shields, Anglia, începuturile carierei sale fiind marcate de perioada anilor 1960 în care a lucrat ca scenarist pentru BBC, iar apoi, până în 2000 regizând reclame pentru televiziune.

Debutul său ca și regizor al producțiilor pentru marele ecran a avut loc în 1977, odată cu filmul The Duellists, o ecranizare a nuvelei SF The Duel scrisă de Joseph Conrad și publicată pentru prima dată în Pall Mall Magazine, în 1908. Deși acest film de debut al lui Scott a fost făcut cu un buget limitat, regizorul întâmpinând și ceva dificultăți în alegerea actorilor (Paramount Pictures i-a înmânat lui Scott o listă de patru actori din care să aleagă cei doi protagoniști, listă pe care a trebuit să o accepte pentru a primi finanțare. Scott i-a selectat pe Keith Carradine și Harvey Keitel, dar a petrecut câteva luni încercând să-i convingă să accepte rolurile).

The Duellists s-a dovenid a fi o carte câștigătoare atât pentru regizor – Ridley Scott – cât și pentru actori și ceilalți membri ai echipei de filmare. Producția a câștigat premiul pentru cel mai bun prim film la cea de-a 30-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes din 1977 și a fost, de asemenea, primul film al directorului de imagine Frank Tidy, precum și primul film pentru marele ecran al actorului britanic Pete Postlethwaite.

Unul dintre marii cineaști britanici

Ridley Scott a fost nominalizat la numeroase premii de-a lungul carierei sale – a avut inclusiv 4 nominalizări Oscar pentru cel mai bun regizor (pentru filmele Thelma & Louise (1991), Gladiator (2000), și Black Hawk Down (2001) și The Martian (2015), pentru cea mai bună imagine, și a câștigat un premiu Globul de Aur, în 2016, pentru The Martian și un premiu BAFTA Fellowship în 2018 pentru întreaga sa carieră (fiind numit un regizor vizionar și unul dintre marii cineaști britanici a cărui operă a lăsat o amprentă de neșters în istoria cinematografiei).

În 1995, Ridley Scott și fratele său Tony Scott au fondat Scott Free Productions, o companie independentă de producție de film și televiziune. Tot ei au înființat, în 1980, compania de dezvoltare de lungmetraje Percy Main Productions, numind-o după satul englez Percy Main, acolo unde a crescut tatăl lor. De la înființarea sa, compania fraților Scott a obținut peste 100 de nominalizări la premiile Emmy (finalizate cu 22 de victorii) și 28 de nominalizări la Globurile de Aur pentru proiectele sale de televiziune.

Printre producțiile actuale se numără epopeea SF HBO Max, Raised by Wolves, primul serial de televiziune american regizat de Ridley Scott, o dramă despre androizi care cresc copii umani într-o colonie spațială, The Good Fight, spin-off-ul CBS All Access al serialului The Good Wife, Jigsaw, serialul dramatic de investigație The Beast Must Die, cu Jared Harris în rolul principal, și serialul TV Great Expectations, lansat la 26 martie 2023.

Inspirat de George Lucas

Celebra serie Alien a avut startul în 1979, atunci când Ridley Scott a realizat filmul inspirat fiind de succesul producției Războiul Stelelor: Episodul IV – O nouă speranță, din 1977. Alien a avut un succes de critică și comercial care i-a stabilit ferm reputația mondială ca regizor de film de lungmetraj.

Ridley Scott a fost decorat Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic cu ocazia ceremoniei de Anul Nou organizată în cinstea Reginei, în 2003, pentru „contribuția sa substanțială la industria cinematografică britanică”, iar la 3 iulie 2015, a fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa de către Royal College of Art în cadrul unei ceremonii desfășurate la Royal Albert Hall din Londra

Ridley Scott se află la cel de-al treilea mariaj. Actuala soție este actrița și producătoarea costaricană Giannina Facio (67 de ani). Cei doi s-au căsătorit în 2015.

Din mariajele anterioare (cu producătoarea TV Sandy Watson și Felicity Heywood), Ridley Scott are trei copii.

Conform site-ului wealthygorilla.com, Ridley Scott se află pe locul 7 în topul 25 al celor mai bogați regizori din lume, averea sa fiind estimată la 400 de milioane de dolari.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000631/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Ridley-Scott

https://wealthygorilla.com/richest-directors-world/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Wes Anderson, regizorul care transformă obișnuitul în extraordinar. „Nu există poveste dacă nu există un conflict”

James Cameron, regizorul filmului cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei

David Lynch, regizorul Twin Peaks, unul dintre cele mai iubite seriale. „Lynchian este sinonim cu filmul confuz”

Sofia Coppola, regizor, scenarist de Oscar, fiica lui Francis Ford Coppola și verișoara lui Nicolas Cage