Bette Davis, regina de la Hollywood. „Nu veți fi niciodată mai fericiți decât vă așteptați. Pentru a vă schimba fericirea, schimbați-vă așteptările”
Despre Bette Davis, pe numele ei complet Ruth Elizabeth Davis (1908 – 1989) se poate spune aproape orice în termeni superlativi.
O forță a talentului și a determinării, interpretări de neuitat, un spirit indomptabil, un simbol al lumii divertismentului a cărei seriozitate manifestată față de meserie a fost cu adevărat admirabilă, deschizătoare de drumuri în lumea filmului, o legendă în toate sensurile cuvântului, carismă inegalabilă, originală.
A ales mereu să interpreteze personaje provocatoare, atipice, fără să se teamă vreodată să fie antipatică sau urâtă din punct de vedere al temperamentului și al înfățișării, acceptând și abordând roluri pe care alte femei ar fi refuzat să le joace. Una dintre cele mai mari actrițe din toate timpurile și…singura actriță ai cărei ochi au fost „cântați”.
Bette Davis a jucat în aproape 100 de filme
Bette Davis s-a născut la 5 aprilie 1908 în Lowell, Massachusetts, Statele Unite ale Americii. Cu o carieră ce s-a întins pe mai bine de 50 de ani, Bette Davis a jucat în aproape 100 de filme, parte din cele mai cunoscute producții în care a fost distribuită fiind All About Eve (1950), Death on the Nile (1978), What Ever Happened to Baby Jane? (1962), Now, Voyager (1942) – aceasta este cea mai pasională dintre melodramele romantice ale lui Davis, adaptare după bestsellerul lui Olive Higgins Prouty, Jezebel (1938), The Little Foxes (1941), Dark Victory (1939), Juarez (1939), All This, and Heaven Too (1940), The Man Who Came to Dinner (1942), The Private Lives of Elizabeth and Essex (1939), Dangerous (1935), The Letter (1940) și lista chiar poate continua.
Un număr record de 14 nominalizări la Oscar
Însă o atenție deosebită merită producția cinematografică pe care The Guardian a plasat-o în fruntea topului filmelor cu adevărat memorabile în care Bette Davis a jucat – All About Eve (1950), capodoperă de peste 2 ore a regizorului Joseph Mankiewicz, o dramo-comedie cotată cu 8.2 pe site-ul IMDb, unde Bette Davis a jucat alături de Anne Baxter, Marilyn Monroe, George Sanders și Celeste Holm. Filmul a fost o adaptare după nuvela The Wisdom Of Eve (Înțelepciunea Evei) de Mary Orr, a cărei narațiune s-a bazat pe viața reală a lui Elisabeth Bergner (1897 – 1986), actriță de origine vieneză și spioană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (Mary Orr a ajutat și încurajat alți actori celebri ai vremii să părăseacă Germania condusă de Hitler, pe unii chiar susținându-i cu bani pentru ca aceștia să poată fugi din calea naziștilor.)
Lăudat de critici la momentul lansării, Totul despre Eva a primit un număr record de 14 nominalizări la Oscar și a câștigat 10 premii, inclusiv cel pentru cel mai bun film. Pentru rolul Totul despre Eva, Davis a fost recompensată cu Leul de Aur la Festivalul de la Cannes din 1951.
Bette Davis s-a îndrăgostit de colegul de platou
În timpul filmărilor de la All about Eve, Bette Davis și colegul ei de platou Gary Merrill s-au îndrăgostit, actorii căsătorindu-se în iulie 1950, la două săptămâni după terminarea filmărilor.
Deși nu au avut împreună niciun copil biologic, cei doi au adoptat în 1951 o fetiță de doar cinci zile pe care au numit-o Margot Mosher Merrill, iar în 1952 au adoptat un al doilea copil, un băiat pe nume Michael.
În mod tragic, fetița Margot a fost diagnosticată cu leziuni cerebrale grave și internată la vârsta de trei ani într-un spital din Geneva, reușind, în mod miraculous, să supraviețuiască.
Aceasta a murit la 5 mai 2022, la vârsta de 71 de ani.
Viața amoroasă
Bette Davis a fostă căsătorită de patru ori și a avut trei copii. În afară de Gary Merill (ultimul ei soț și actorul de care s-a îndrăgostit în timpul filmărilor la Totul despre Eva), Davis a mai fost măritată cu muzicianul Harmon O Nelson, între 1932 – 1938, căsnicia lor terminându-se din cauza aventurii pe care actrița a avut-o cu omul de afaceri Howard Hughes.
Cel de-al doilea mariaj l-a avut cu politicianul Arthur Farnsworth (1940 – 1943), o relație fericită care din păcate nu a durat mai mult de doi ani și jumătate, Farnsworth decedând la două zile după ce s-a prăbușit pe o stradă din Hollywood, în august 1943, moartea survenind în urma unei leziuni la cap. A urmat căsnicia cu pictorul și masseurul William Grant Sherry (1945 – 1950), la vârsta de 39 de ani, Bette Davis aducând pe lume primul ei copil, Barbara Davis Sherry.
Câștigătoare a două Oscaruri pentru Cea mai bună actriță
Câștigătoare a două Oscaruri pentru Cea mai bună actriță, pentru rolurile din Dangerous (1935) și Jezebel (1938), Bette Davis a murit de cancer la sân la Neuilly-sur-Seine, Franța, în octombrie 1989, la vârsta de 81 de ani.
Bette Davis a fost prima femeie aleasă președinte al Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice, aleasă în octombrie 1941, demisionând din funcție la nici două luni după învestire, declarându-se public prea ocupată pentru a-și îndeplini îndatoririle de președinte și acuzând, în privat, că Academia a dorit, de fapt, ca ea să fie doar o figură populară de a cărei imagine să se folosească.
Cunoscută pentru ochii „care puteau arde prin ecran”
Bette Davis a fost foarte cunoscută pentru ochii ei distinctivi, descriși adesea ca fiind „ochii care puteau arde prin ecran”. De fapt, actrița suferea de o afecțiune numită exoftalmie, caracterizată prin proeminența globului ocular în afara orbitei, afecțiune care a contribuit la conturarea aspectului ei unic.
După ce, în 1981, cântecul Bette Davis Eyes, compus de Donna Weiss și Jackie DeShannon, în interpretarea cântăreței Kim Carnes, a devenit un hit de succes, Bette le-a trimis celor trei o scrisoare apreciativă prin care le întreba cum de știau atât de multe despre ea. Melodia a dominat topul U.S. Billboard Hot 100 timp de cinci săptâmâni consecutive și alte patru, devenind cel mai mare hit al anului.
Surse:
https://www.theguardian.com/film/2021/jul/29/bette-daviss-20-greatest-performances-ranked
https://www.britannica.com/biography/Bette-Davis
https://www.imdb.com/title/tt0042192/awards
Vă mai recomandăm să citiți și:
Mia Farrow, actrița de la Hollywood cu cei mai mulți copii
Sophia Loren: „N-am simțit că fac parte din lumea de la Hollywood”