10 întrebări de cultură generală la care trebuie să știi să răspunzi

09 05. 2023, 11:00

Să știm să răspundem la întrebări de cultură generală ne ajută în viața de zi cu zi, fie atunci când interacționăm cu familia sau prietenii, fie doar și pentru propria noastră cunoaștere. 

Mai mult, unele noțiuni de cultură generală pot fi haioase sau de-a dreptul șocante.

Iată mai jos 10 întrebări de cultură generală la care nu ai voie să greșești:

10. De ce se numește galaxia noastră Calea Lactee?

Știați că Soarele este doar una dintre sutele de miliarde de stele care se învârt în interiorul unui loc cosmic enorm numit Calea Lactee? Calea Lactee este o colecție uriașă de stele, praf și gaz.

Dar totuși, de ce se numește așa? Ei bine, Calea Lactee își trage numele de la un mit grecesc despre zeița Hera, care a pulverizat lapte pe cer. În alte părți ale lumii, galaxia noastră poartă alte nume.

9. Cât la sută din creier folosim de fapt?

Probabil ați auzit mitul că oamenii folosesc doar 10% din creier, iar dacă am putea debloca restul puterii creierului, am fi capabili de mai multe.

Legendele continuă spunând că am putea deveni super-genii sau am dobândi puteri psihice precum citirea minții și telechinezia. Cercetările încă nu au găsit o zonă a creierului complet inactivă.

8. Care este cea mai vorbită limbă din lume?

Limba constituie „coloana vertebrală” a existenței comunitare. Limba este unul dintre cele mai importante instrumente pe care societatea ni le poate oferi pentru a comunica unii cu alții și a înțelege lumea din jurul nostru.

Pe glob există nenumărate dialecte, unele strâns legate între ele, iar altele complet străine. Momentan, engleza este cea mai vorbită limbă din lume, cu un număr de vorbitori care se va ridica la peste 1,4 miliarde în 2022.

7. De ce au gărgărițele pete?

Atunci când îți imaginezi o gărgăriță, poate că îți apare în minte un gândac rotund, roșu, cu buline negre pe spate. De ce au gărgărițele pete?

De ce au gărgărițele pete? Petele unei gărgărițe sunt un avertisment pentru prădători. Această combinație de culori, negru și roșu sau portocaliu, este cunoscută sub numele de colorare aposematică.

6. Ce fus orar este folosit la poli?

Polul Nord, cunoscut și sub numele de Polul Nord geografic, este cel mai nordic punct de pe glob și este definit ca punctul din emisfera nordică în care suprafața Pământului se întâlnește cu axa de rotație.

Polul Sud, pe de altă parte, este cel mai sudic punct de pe glob și este, de asemenea, punct de intersecție dintre suprafața Pământului și axa acestuia. Prin urmare, cei doi poli sunt opuși unul față de celălalt. Care este fusul orar folosit la poli? Datorită locației Polilor Nord și Sud, nu se respectă un fus orar specific.

5. Câți neuroni are creierul uman?

Pentru o lungă perioadă de timp, cercetătorii în neuroștiințe spuneau că există aproximativ 100 de miliarde de neuroni în creierul uman. Interesant este faptul că nimeni nu a publicat vreodată o lucrare științifică evaluată de colegi care să susțină acest număr.

Un studiu din 2009 a încercat să facă o estimare mai precisă și a concluzionat că, de fapt, creierul uman ar conține aproximativ 86 de miliarde de neuroni.

4. Câți struguri ajung într-o sticlă de vin?

A afla câți struguri conține o sticlă de vin este o chestiune complexă. Fiecare podgorie și cramă utilizează diverse metode de producere a vinului. În plus, diferite regiuni viticole din întreaga lume respectă standarde de calitate diferite.

În general, este nevoie de aproximativ 600-800 de struguri pentru a umple o singură sticlă de vin. Cu toate acestea, numărul total poate varia în funcție de diferiți factori.

3. Cât aer putem ține în plămâni?

Cantitatea maximă de aer pe care o pot reține plămânii – capacitatea pulmonară totală – este de aproximativ 6 litri. Asta înseamnă aproximativ trei sticle mari de suc.

Plămânii se maturizează până la vârsta de 20-25 de ani. După aproximativ 35 de ani, este normal ca funcția pulmonară să scadă treptat pe măsură ce îmbătrâniți. Acest lucru poate face ca respirația să fie ușor mai dificilă.

2. Care este cel mai lung pod din lume?

Cel mai lung pod din lume este Marele Pod Danyang-Kunshan din China, parte a căii ferate de mare viteză Beijing-Shanghai. Podul, care a fost deschis în iunie 2011, se întinde pe o distanță de 165 kilometri.

China a construit Marele Pod Danyang-Kunshan în doar patru ani, angajând 10.000 de muncitori, la un cost de aproximativ 8,5 milioane de dolari, potrivit Encyclopaedia Britannica.

1. Care pasăre poate imita orice sunet din lume?

Păsările sunt renumite pentru ciripitul și cântecele lor neîncetate. Unele păsări își folosesc strigătele pentru a comunica între ele, în timp ce altele le folosesc pentru a-și atrage perechea.

Un astfel de exemplu de pasăre care își atrage partenerele cu ajutorul chemărilor sale este masculul de pasăre liră și, după cum sugerează și numele, aceste păsări pot fi destul de muzicale.

Pe lângă faptul că poate copia chemările altor păsări, pasărea-liră este deosebit de pricepută la copierea zgomotelor artificiale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un schelet găsit într-un adăpost din stâncă dezvăluie indicii despre o cultură necunoscută

Test de cultură generală. Câți megapixeli pot vedea ochii umani?

Test de cultură generală. Care pasăre poate imita orice sunet din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai lung pod din lume?