Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel

01 05. 2023, 09:30

„Mă întreb adesea, dacă un taliban va veni la tine, ce vei face, cum vei reacționa? Dacă îl vei lovi cu un pantof, atunci nu va mai exista nicio diferență între tine și taliban. Nu trebuie să îi tratezi pe cei din jur cu cruzime, trebuie să lupți pașnic, prin dialog și prin educație. Trebuie să îi explici cât de importantă este educația și că îți dorești educație chiar și pentru copiii lui. (…) Un copil, un învățător, o carte și un stilou sunt suficiente pentru a schimba lumea”. (Malala Yousafzai, 25 ani)

Malala Yousafzai (12 iulie 1997, Mingora, Pakistan) este de origine pakistaneză, dar în prezent locuiește la Birmingham. Este una dintre cele mai populare figuri contemporane, o tânără activistă pentru drepturile omului, susținătoare și promotoare a dreptului femeilor la educație, autoare a zece volume, cea mai tânără laureată a Premiului Nobel din istorie.

Pakistaneza Malala Yousafzai avea doar 11 ani când a început să militeze pentru dreptul fetelor la educație , manifestându-și, în același timp, ideile împotriva extremismului talibanilor din Pakistan. Malala ținea un jurnal online, scris sub anonimat, despre viața unei eleve sub regimul taliban, pe valea râului Swat din Pakistan.

A ignorat amenințările

În anul 2009, după ce talibanii au închis toate școlile de fete, în vreme ce armata pakistaneză îi combătea pentru a prelua controlul, Malala și familia ei au fost nevoiți să fugă din orașul natal asediat, școala în care învățase fiind complet distrusă. După un timp, când situația s-a mai liniștit, Malala și ai ei au revenit acasă, continuând să pledeze în favoarea educației fetelor, în ciuda amenințărilor pe care le primea frecvent familia.

„E dreptul meu să mă așez în bancă și să citesc din manuale împreună cu prietenii, la școală. E visul meu să văd toți oamenii zâmbind fericiți.”

Împușcată în cap de talibani

Malala a devenit celebră mai ales după ce a reușit să supraviețuiască unei tentative de asasinat. Ca urmare a încălcării interdicției dictate de talibani ca fetele să nu meargă la școală, Malala a devenit victima unui atentat. A fost atacată pe 9 octombrie 2012, în timp ce se afla într-un autobuz școlar în districtul Swat din Pakistan. Malala a fost împușcată în cap, iar  atacul a fost o tentativă de asasinare a Malalei ca urmare a activismului ei pentru educația fetelor și a criticilor sale deschise la adresa măsurilor luate de talibani privind educația fetelor în regiune. Malala a supraviețuit, dar a fost grav rănită și a trebuit să fie supusă unei intervenții chirurgicale pentru a i se extrage un glonț din cap. Ulterior, a fost transportată la un spital din Marea Britanie pentru tratament medical suplimentar și pentru a se recupera după rănile suferite.

„Eram îngrozită. Singurul lucru pe care îl ştiam era că Allah m-a binecuvântat şi mi-a dat o nouă viaţă”, scria Malala în autobiografia sa, carte devenită bestseller internaţional, însă interzisă în unele regiuni din Pakistan.

Studii la Oxford

După ce și-a revenit din experiența aproape fatală, Malala a rămas în Marea Britanie, și-a continuat studiile acolo și a decis să nu se mai întoarcă în Pakistan.

A urmat cursurile Liceului de fete Edgbaston din Birmingham, în 2017 a fost acceptată la Universitatea din Oxford (Lady Margaret Hall College), însă deține și titlul de doctor onorific, distincție acordată de mai multe universități din lume, printre care Universitatea din Ottawa, Universitatea Harvard și Universitatea King’s College din Canada. În continuare, prin cărțile și articolele pe care le scrie, dar și discursurile ținute în mod constant ca invitat în cadrul diferitelor emisiuni de radio sau televiziune sau al unor conferințe internaționale, Malala promovează educația fetelor și abordează subiecte legate de drepturile omului.

Cărțile scrise i-au adus faimă și milioane de dolari

După atacul talibanilor asupra ei, Malala și familia au devenit milionari în mai puțin de patru ani, datorită vânzărilor unei cărți despre viața tinerei și a aparițiilor în circuitul mondial de conferințe.

Prima carte a Malalei Yousafzai este „Eu sunt Malala: Fata care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani”. Cartea, care a fost scrisă împreună cu Christina Lamb, o jurnalistă britanică, și a fost publicată în 2013, evocă povestea vieții Malalei, a activismului ei pentru educația fetelor și a tentativei de asasinare de către talibani care aproape a ucis-o, oferind în același timp informații despre istoria și politica Pakistanului, în special despre ascensiunea talibanilor la putere în Valea Swat. „Eu sunt Malala” s-a vândut în Marea Britanie în aproape 300.000 de copii, cu o valoare estimativă de 2,2 milioane de lire sterline (în jur de 3 milioane de dolari) și aproximativ 2 milioane de exemplare în toată lumea, datorită acestei cărți, dar și a background-ului ei, Malala primind, în 2014, la doar 17 ani, Premiul Nobel pentru Pace, pe care tânăra l-a împărțit cu Kailash Satyarthi, un activist indian pentru drepturile copiilor.

Banii primiți în urma câștigării Premiului Nobel pentru Pace, aproximativ 700.000 de dolari, i-a folosit pentru a construi o școală de fete în orașul său natal, în districtul Shangla din Pakistan. Școala a fost inaugurată în martie 2018, Malala vizitând-o la puțin timp după înființare, în prima sa călătorie în Pakistan după ce a fost atacată de talibani.

În 2013, împreună cu tatăl ei, Ziauddin Yousafzai, tânăra activistă a înființat Fundația Malala, o organizație non-profit care investește în programe comunitare și sprijină educația fetelor din întreaga lume.

Ziua de naștere a Malalei, 12 iulie, a fost aleasă de către ONU, în cadrul inițiativei sale mondiale „Educația înainte de toate”, ca „Ziua Malalei”, o platformă care să permită copiilor să își apere dreptul la educație.

Timp de aproape 14 ani, de când a început să militeze pentru drepturile fetelor din Pakistan, la vârsta de 11 ani, acestea au fost mesajele Malalei către lume. „(…) Vreau să le spun tuturor că poți avea propria voce în cadrul culturii tale și că poți avea egalitate în cultura ta” (…) Un copil, un învățător, o carte și un stilou sunt suficiente pentru a schimba lumea. (…) Pace în toate casele, pe toate străzile, în toate satele, în toate țările – acesta este visul meu. Educație pentru fiecare băiat și fiecare fată din lume”.

Surse:

https://www.bbc.com/news/world-asia-30411049

https://www.vogue.co.uk/news/article/malala-vogue-interview

https://www.britannica.com/biography/Malala-Yousafzai

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jane Fonda, cea mai activistă actriță

Activiști de bunăvoie. Vedete care s-au dedicat mai multor cauze umanitare

Bertha von Suttner, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”