Richard Wagner a fost una dintre cele mai revoluționare figuri din istoria muzicii, un compozitor care a adus contribuții esențiale la dezvoltarea armoniei și a dramaturgiei muzicale, contribuții care se resimt și astăzi.
Compozitor, dirijor și teoretician german, Wagner s-a născut la 22 mai 1813, în Leipzig, Germania. A fost una dintre cele mai influente figuri din lumea muzicii clasice și este considerat unul dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile.
Lucrările sale, care includ opere, drame muzicale și poezii, sunt cunoscute pentru orchestrațiile ample, armoniile complexe și utilizarea inovatoare a leitmotivelor.
Richard Wagner avea doar 20 de ani când, în 1833, a fost numit dirijorul corurilor în cadrul teatrului din Wurzburg și a compus prima sa operă, „Die feen”, urmând ca un an mai târziu să devină directorul muzical al trupei Bethmann, aici întâlnind-o pe actrița Minna Planner care în 1836 i-a devenit soție.
Odată ce faima lui Wagner a crescut, s-au înmulțit și succesele pe plan profesional, astfel că în 1843 a fost numit capelmaistru la curtea regală de Saxa, bucurându-se și de aprecierile publice primite pentru interpretarile simfoniilor de Beethoven.
În această perioadă l-a cunoscut pe Franz Liszt care-i devine unul dintre cei mai apropiați prieteni. Mariajul lui Wagner cu Minna nu era tocmai cel mai fericit. Deseori aveau loc scandaluri și dispute declanșate de gelozia soției compozitorului care, pe bună dreptate, avea motive de supărare.
Wagner își găsise o amantă, mare parte din timp dedicându-și noii sale pasiuni amoroase – Mathilde Wesendonck – alături de care, pentru o vreme, își consumă iubirea la Veneția. În 1859, după ce dispare flacăra pasiunii dintre el și Mathilde, Wagner se mută la Paris, acolo unde cunoaște un succes fulminant cu reprezentațiile date, iar în 1862, cade din nou în mrejele iubirii atunci când o cunoaște pe Cosmina, fiica lui Liszt, Cosmina, căsătorită cu dirijorul și pianistul Hans von Bülow.
Trei ani mai târziu, Wagner avea să devină tată pentru prima dată, Cosmina aducând pe lume o fetiță. Fericit și îndrăgostit, compozitorul decide să-și ia amanta și fiica și se mută în Tribschen, pe malurile lacului celor Patru Cantoane, acolo unde, în 1867 și 1869, vin pe lume și cel de-al doilea copil și al treilea copil ai cuplului. Cei doi reușesc să se căsătorească, în sfârșit, în 1870, în ciuda atitudinii dezaprobatoare ale celor din jur.
Muzica lui Wagner este reprezentarea sonoră a iubirii extatice, a faptelor eroice, a misterelor naturii care se desfășoară lent, a efectelor răsăritului și apusului de soare și a întregii serii de sentimente și emoții care se nasc în adâncurile sufletului uman. (Franz Liszt)
Wagner și-a început cariera muzicală ca dirijor, lucrând în diverse teatre din Germania și Franța. S-a zbătut mulți ani pentru a obține recunoașterea succesului propriilor sale lucrări și abia la premiera operei „Olandezul zburător”, în 1843, a reușit să se facă vizibil, fiind momentul care i-a adus aprecierea râvnită. Au urmat alte opere care l-au consacrat în lumea operei, printre cele de mai de succes numărându-se „Tannhäuser”, „Lohengrin” și „Tristan și Isolda”.
Una dintre cele mai importante contribuții ale lui Wagner la muzică a fost dezvoltarea conceptului de „dramă muzicală”. Wagner credea că muzica și drama ar trebui să fie combinate într-un întreg fără cusur, în loc să fie elemente separate, așa cum erau în opera tradițională. Iar pentru a realiza acest lucru, a creat lucrări ce erau compuse de la început până la sfârșit, fiecare moment muzical servind la promovarea acțiunii dramatice. Această inovație a deschis calea pentru compozitorii de mai târziu, cum ar fi Gustav Mahler, care au explorat potențialul dramaturgiei muzicale.
Muzica lui Wagner este ca și cum ai privi o femeie frumoasă dezbrăcându-se – mai întâi, ai o imagine a unui picior frumos, apoi a unui braț, apoi o imagine a trunchiului și, în cele din urmă, totul este dezvăluit. (Arturo Toscanini)
Muzica lui Wagner este cunoscută pentru orchestrațiile sale grandioase și ample, pentru armoniile sale bogate și pentru utilizarea leitmotivelor sau a temelor muzicale care sunt asociate cu anumite personaje, idei sau evenimente dintr-o lucrare. Aceste leitmotive joacă un rol important în dramele sale muzicale, servind ca simboluri muzicale care ajută la relatarea poveștii și evocă emoții în rândul ascultătorului.
Pe lângă contribuțiile sale muzicale, Wagner a fost, de asemenea, un scriitor prolific, fiind autorul mai multor eseuri, poezii și librete. A fost o figură controversată în epoca sa, cunoscut pentru opiniile sale deschise cu privire la politică și societate. În ciuda acestui fapt, s-a bucurat de sprijinul multor personaje importante ale vremii, inclusiv al regelui Ludovic al II-lea al Bavariei, care a finanțat ridicarea Teatrului Festivalului Bayreuth, construit special pentru a prezenta dramele muzicale ale lui Wagner.
Festivalul de la Bayreuth, care încă se desfășoară anual, este unul dintre cele mai importante evenimente din lumea muzicii clasice și este o dovadă a impactului de durată al lui Wagner asupra lumii operei și a muzicii clasice. Operele sale continuă să fie interpretate și studiate, iar ideile sale despre relația dintre muzică și dramă continuă să influențeze compozitorii și muzicienii până în prezent.
Richard Wagner a murit la 13 februarie 1883, la Veneția, în Italia, în urma unui atac de cord, moartea sa fiind deplânsă de mulți muzicieni contemporani lui.
Wagner, suferind de angina pectorală și hipertensiune arterial, se afla la Veneția în căutarea unui climat mai cald care să îl ajute să își amelioreze problemele de sănătate.
Muzica este femeia care naște, poetul este cel care fecundează… Muzica e femeie. Femeia înseamnă dragoste, dar o dragoste primitore și care, atunci când primește, se dăruiește pe deplin. Femeia devine ea însăși abia în clipa când se abandonează… O femeie care nu iubește cu această mândrie dăruitoare e o femeie care nu iubește deloc. Iar o femeie care nu iubește deloc este cel mai respingător spectacol din lume. (Richard Wagner)
Sursa:
https://www.britannica.com/biography/Richard-Wagner-German-composer
https://www.classicfm.com/composers/wagner/