Dietrich von Choltitz, nazistul care a salvat Parisul
Dietrich von Choltitz (1894 – 1966) a fost un general german, amintit în special ca salvator al Parisului, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În calitate de guvernator militar german al Parisului, Choltitz a fost însărcinat să urmeze ordinele lui Adolf Hitler de a distruge capitala franceză. Cu toate acestea, în ciuda dorințelor lui Hitler, Dietrich von Choltitz a ales în cele din urmă să scutească Parisul, unul dintre cele mai iubite orașe din lume, de soarta care-i fusese dictată de Hitler.
Născut în 1894, von Choltitz s-a alăturat armatei germane în 1914, în timpul Primului Război Mondial, luptând pe frontul de vest cu gradul de locotenent.
În 1929 a fost înaintat la gradul de căpitan de cavalerie, a devenit, mai apoi, comandant al batalionului al 3-lea al „Luftlande-Infanterieregiment 16” cu gradul de maior, în 1938 a fost avansat la gradul de locotenent-colonel, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a devenit general, servind în invaziile Poloniei și Franței, pe 7 august 1944 fiind numit guvernator militar al Parisului ocupat de naziști.
Figură importantă în istoria militară nazistă
Pe 14 iunie 1940, trupele germane au intrat în oraș, parizienii fiind avertizați de sunetele stridente emise de difuzoare. Astfel au început cele 50 de luni de ocupație de către Germania nazistă. A urmat haos printre populație.
Aproximativ 2 milioane de oameni părăsiseră deja Parisul în așteptarea invaziei Germaniei, estimându-se că încă 1 milion au fugit din oraș în 1940, iar pentru cei rămași în Paris, viața urma să le aducă în cale momente de spaimă și groază.
Parisul ocupat de nemți
Svastici atârnau de Arcul de Triumf, de-a lungul Rue de Rivoli și de la opera Palais Garnier, fiind instalate semne stradale germane. Mâncarea, combustibilul, tutunul și îmbrăcămintea au fost raționalizate începând cu septembrie 1940, iar presa și radioul nu puteau publica și emite altceva decât propagandă germană.
Parizienii aveau restricții de a circula prin oraș de 21:00 până la 5:00, în timp ce Parisul devenise un fel de loc de joacă și promenadă pentru ofițerii naziști, care ocupaseră faimoasele cafenele, restaurante, cluburi de noapte și hoteluri de lux – precum și bordelurile din oraș.
Considera absurd planul lui Hitler
Von Choltitz, care sosise în capitala Franceză pe 9 august cu ordine explicite din partea lui Hitler, l-a sfidat pe liderul german în intenția sa de a distruge Parisul, atunci când Aliații s-au apropiat de oraș în 1944. „Orașul nu trebuie să cadă în mâinile inamicului decât complet ruinat”, suna ordinul Fuhrerului, însă Von Choltitz, conștientizând că războiul era pierdut și considerând planul lui Hitler absurd și nebunesc, în loc să-l asculte pe Hitler, s-a predat aliaților pe 25 august, ferind astfel capitala Franței de la distrugere. Una dintre strategiile sale de apărare a Parisului a pus-o în aplicare la două săptămâni după ce a devenit guvernator, generalul Choltitz căzând de acord cu oficialii francezi ca explozivii plasați de inginerii germani în mai multe locuri cheie ale Parisului să fie îndepărtați, acțiunea sa ferind de la distrugere importante instalații de electricitate și gaz, stații de telefonie și chiar și muzee sau alte instituții culturale.
Un alt episod edificator în încercarea lui von Choltitz de a salva Parisul este și acela legat de discuția dintre el și generalul Luftwaffe, Otto Dessloch, care după ce a plănuit să bombardeze Parisul pe timp de noapte, von Choltitz, care realizase ce impact ar fi avut asupra orașului atacul avioanelor germane noaptea, l-a convins pe Otto Dessloch să mute acțiunea în timpul zilei, spunându-i că astfel soldații săi ar fi scutiți de riscuri, însă Choltitz știa, de fapt, că un atac al nemților efectuat în timpul zilei ar fi fost imposibil, având în vedere faptul că spațiul aerian deasupra Parisului era complet controlat de avioanele aliate.
După eliberarea Parisului de către luptătorii rezistenței franceze și ai Franței Libere, a fost o perioadă prizonier de război în Anglia, fiind însă eliberat în 1947.
De ce spune că a salvat Parisul?
În 1951, Dietrich von Choltitz și-a publicat memoriile, susținând în paginile cărții sale că a ignorat ordinele lui Hitler de a distruge Parisul deoarece iubea orașul și pentru că știa că Hitler înnebunise, însă explicația sa nu a fost validată de toții istoricii, unii considerând că acțiunile generalului neamț au fost o consecință a faptului că își dorea ca prin decizia luată să asigure protecția familiei sale odată cu încheierea războiului. Pe de altă parte, aceia care au refuzat să-l considere un erou al Parisului, au adus în discuție participarea acestuia în cadrul mai multor bombardamente distrugătoare din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, tot la ordinal lui Hitler, care-l considera pe Choltitz un fidel și apropiat al său, având în vedere background-ul militar pe care-l avea von Choltitz. Generlului i-au fost imputate implicările în invadarea Poloniei în 1939, a Franței din 1940 și în asedierea Sevastopolului din 1941-1942.
„Fără îndoială: eram în fața unui nebun. Conștientizarea că existența poporului nostru era în mâinile unui nebun, incapabil să domine situația (…) a cântărit puternic în deziciile pe care le-am luat. (…) Și, dacă pentru prima dată nu executam un ordin, aceasta a fost din cauză că știam că Hitler înnebunise”. (Dietrich von Choltitz)
Ce spune fiul său despre acțiunile întreprinse de von Choltitz?
„Dacă ar fi salvat fie și numai Notre-Dame, ar fi fost suficient pentru ca francezii să-i fie recunoscători. Dar a făcut mult mai mult decât atât. Însă Franța, oficial, refuză până în ziua de astăzi să accepte și insistă că Rezistența a eliberat Parisul, cu 2000 de puști împotriva armatei germane. Pentru oficialitățile din Franța, tatăl meu nu este altceva decât un porc, însă orice Francez educat știe ce a făcut pentru ei. Tatăl meu era un soldat profesionist, dar nu era un nazist. L-a urât pe Hitler și, când l-a întâlnit, a înțeles că era nebun”, spunea fiul generalului von Choltitz într-un interviu pe care l-a dat publicației Telegraph.
Chiar dacă părerile despre acțiunea lui von Choltitz diferă, unii istorici considerându-l „salvator al Parisului”, alții necreditându-i actele ca fiind eroice, Dietrich von Choltitz a fost, totuși, o figură militară importantă.
Choltitz a murit la 5 noiembrie 1966 din cauza unei boli care debutase încă din timpul războiului – emfizem pulmonar – în spitalul orașului german Baden-Baden.
Surse:
https://www.britannica.com/biography/Dietrich-von-Choltitz
Vă recomandăm să citiți și:
O hartă care dezvăluie o comoară a naziștilor, făcută publică pentru prima dată
Povestea aurului confiscat de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Un profesor de istorie a găsit un depozit secret de artefacte naziste în peretele unei case