Victor Hugo: „Un guvern este ca un foc, nu trebuie să te joci cu el”

28 03. 2023, 09:30

Victor Hugo, una dintre marile figure ale culturii universale, poet, romancier și dramaturg francez născut la 26 februarie 1802 în Besançon, Franța, pasionat și implicat în politica timpului său, susținător al schimbărilor sociale și politice, artist vizual și caricaturist talentat, vorbitor fluent de franceză, engleză și italiană, Hugo este, înainte de toate, unul dintre cei mai renumiți și influenți scriitori din literatura franceză.

Victor Hugo s-a născut în 1802 în Besançon, Franța, și a crescut într-o familie cu o puternică tradiție artistică și literară.

Este cunoscut mai ales ca poet, dramaturg și romancier, dar a fost, de asemenea, un activist politic și un susținător vocal al justiției sociale și al drepturilor omului.

Susținător al drepturilor omului

Scrierile lui Victor Hugo se caracterizează prin viziunea sa măreață și cuprinzătoare și prin capacitatea de a evoca emoții puternice în rândul cititorilor, opera sa fiind renumită pentru elementele imaginative și pentru temele sale profunde și umaniste.

Hugo a fost un oponent vocal al pedepsei cu moartea și s-a implicat activ în problemele politice și sociale ale timpului său, inclusiv în Revoluția din 1848 și în Comuna din Paris din 1871 (a treia și ultima revoluție franceză din secolul al 19-lea).

A avut o influență importantă asupra generațiilor ulterioare de scriitori, inclusiv asupra mișcărilor simboliste și suprarealiste, opera sa continuând să fie citită pe scară largă până în ziua de astăzi și fiind tradusă în peste 20 de limbi străine.

Cele mai cunoscute opere ale lui Victor Hugo

„Les Misérables” (1862) – Un clasic al literaturii franceze, acest roman captivant, una dintre capodoperele literaturii universale, „Les Misérables” spune povestea fostului deținut Jean Valjean și a urmăririi sale de către nemilosul inspector Javert, pe fundalul perioadei tumultoase a Revoluției Franceze și a consecințelor acesteia. „Les Misérables” a fost adaptat în numeroase producții de teatru, film și musicaluri, începând cu 1935, când a fost realizată producția cinematografică  regizată de Raymond Bernard, începând cu 1958, odată cu filmul semnat de britanicul Lewis Milestone,  și continuând cu miniseria tv (producție franco-italiană) din 1978, musicalul din 1998 (produs de Bille August) și lungmetrajul musical al lui Tom Hooper din 2012, care i-a avut protagoniști pe actorii Anne Hathaway, Russell Crowe și Hugh Jackman.

„Notre-Dame de Paris” (1831) – Cunoscut și sub numele de „Cocoșatul de la Notre-Dame”, acest roman este plasat în Parisul medieval și aduce în prim plan povestea clopotarului cocoșat Quasimodo și a iubirii sale neîmpărtășite pentru frumoasa dansatoare țigancă Esmeralda.

„Omul care râde” (1869) – Acțiunea romanului este plasată în Anglia, în timpul domniei regelui Iacob al II-lea, și aduce în centrul atenției viața unui bărbat pe nume Gwynplaine, poreclit „Omul care râde”, din cauza unei grimase pe care o căpătase în copilărie, când a fost furat și mutilat de o bandă de tâlhari.

„Anul nouăzeci și trei” (1874) – Acțiunea romanului este plasată în 1793, în timpul domniei terorii, și urmărește viețile diferitelor personaje în timp ce se confruntă cu evenimentele violente și tumultoase ale vremii.

Victor Hugo a fost membru al Academiei Franceze, fiind ales să facă parte din prestigioasa instituție culturală în anul 1841. Din cauza opiniilor sale politice care deseori deranjau (l-a numit pe Napoleon „trădător”), dar și pentru că a susținut revoluția din 1848, Hugo a fost exilat din Franța timp de mai mulți ani. A trăit în insula Guernsey 15 ani, acolo unde a și scris unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale (printre care și „Les Misérables”)

A citit despre moartea fiicei sale din ziar

Hugo a fost căsătorit cu prietena sa din copilărie, Adèle Foucher, și a avut cinci copii. Un episod care i-a marcat viața este legat de moartea unuia dintre copiii săi, Léopoldine, fiica cea mare și favorită a scriitorului, care în 1843 a murit la numai 19 ani, la scurt timp după căsătoria sa cu Charles Vacquerie. Pe 4 septembrie, aceasta s-a înecat în Sena la Villequier, trasă în jos de fustele ei grele, atunci când barca s-a răsturnat, în tragedie murind și soțul ei care încercase să o salveze.

Victor Hugo a aflat această veste devastatoare în mod întâmplător. Plecat într-o călătorie cu amanta lui, Juliette Drouet, undeva în sudul Franței, scriitorul a citit despre tragedia în care au fost implicați fiica lui și ginerele, dintr-un ziar pe care-l citea în timp ce se relaxa într-o cafenea. Victor Hugo pare că nu și-a revenit complet niciodată după moartea fiicei sale, dramaturgul plângând-o și aducând-o în memorie prin numeroasele poezii pe care i le-a dedicat.

Cavaler al Legiunii de Onoare

În 1845, Hugo, un mare susținător al artelor și educației (contribuind la crearea sistemului școlar francez modern) a fost decorat cu Medalia Legiunea de Onoare, fiind numit cavaler, iar mai târziu, în 1851, a devenit comandor al Legiunii de Onoare. Aceasta este una dintre cele mai înalte distincții din Franța și recunoaște contribuțiile excepționale aduse artelor, științelor și statului francez. În 1869, a primit Ordinul Național al Meritului, fiind numit Mare Ofițer al acestui ordin.

A fost un prieten apropiat al scriitorului francez Alexandre Dumas, cei doi deseori colaborând împreună la piese de teatru și alte lucrări literare.

Victor Hugoa, pionierul mișcării romantice din Franța, a murit la 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani, în capitala Franței, fiind înmormântat în Panteonul din Paris, alături de Alexandre Dumas și Émile Zola. La funerariile sale au participat peste 2 milioane de oameni, semn al prețuirii și respectului de care a avut parte în timpul vieții sale.

Cea mai mare bucurie a vieții este să fii convins că ești iubit. – Victor Hugo

Surse:

https://www.famousauthors.org/victor-hugo

https://www.britannica.com/biography/Victor-Hugo

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită

Ernest Hemingway, scriitorul american laureat al Premiilor Pulitzer și Nobel pentru Literatură

Voltaire, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura franceză

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă