Vincent van Gogh: „Prin picturile mele vreau să transmit ceva mângâietor, la fel cum muzica aduce mângâiere”
În ciuda succesului său limitat în timpul vieții, și în ciuda scurtei sale existențe (a murit la doar 37 de ani), Vincent van Gogh este acum recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile, influența sa continuând să fie resimțită și astăzi în lumea artei.
A fost cel mai mare dintre toți impresioniștii. Un om care a descoperit soarele acolo unde alții vedeau doar umbra, spunea Pablo Picasso despre van Gogh, iar Henri Matisse a considerat că nimeni nu a exprimat sufletul oamenilor așa cum a făcut-o Vincent. În vreme ce Marc Chagall vedea în Floarea-soarelui lui Van Gogh o imagine a soarelui însuși, un simbol al eternității, ceva ce nu va mai exista, Paul Cézanne îl admira pe Vincent van Gogh mai mult decât pe oricine altcineva.
Un mare maestru al culorilor care, prin sensibilitatea sa, a descoperit secretele sufletului și le-a exprimat în picturile sale, un talent imens într-o lume a medioctrității.
A început să picteze la 20 de ani
Vincent van Gogh, pictor olandez postimpresionist, considerat drept una dintre cele mai influente figuri din istoria artei occidentale, s-a născut la 30 martie 1853, în Olanda, și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia, iar în 1879 a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia.
Van Gogh a început să picteze la vârsta de 20 de ani, devenind cunoscut pentru îndrăzneala culorilor folosite în din tablourile sale. În ciuda unei cariere scurte, care s-a întins pe parcursul a doar un deceniu, van Gogh a produs peste 2.000 de opere de artă, inclusiv portrete, peisaje, naturi statice și autoportrete. Astăzi, este considerat unul dintre cei mai mari artiști din toate timpurile, iar picturile sale se numără printre cele mai cunoscute și mai ușor de recunoscut din lume.
O viață tragică
Primul tablou, „Mâncătorii de cartofi”, l-a pictat în anul 1885, paleta sa coloristică de atunci conținând tonuri închise. Un an mai târziu, în martie 1886, artistul s-a mutat la Paris, acolo unde i-a descoperit pe impresioniștii francezi și unde l-a cunoscut pe celebrul pictor Paul Gauguin cu care a și colaborat.
Viața lui Van Gogh a fost marcată de tragedie și o luptă continuă cu sărăcia și bolile mintale. Se crede că artistul a suferit de depresie și de tulburare bipolară, dar în ciuda acestor provocări, van Gogh a rămas dedicat pasiunii sale, producând un volum uimitor de lucrări într-o perioadă scurtă de timp.
Recunoaștere post-mortem
Una dintre cele mai notabile contribuții ale lui van Gogh în lumea artei a fost utilizarea culorilor. A fost inspirat de lucrările impresioniștilor, care explorau noi modalități de a capta lumina și culoarea în picturile lor, van Gogh preluând această abordare, însă atinsă de propriul stil vibrant și energic. A folosit culori strălucitoare, vii și contrastante pentru a exprima emoțiile pe care le simțea vizavi de temele pe care le alegea.
Una dintre cele mai faimoase picturi ale lui van Gogh este „Noaptea înstelată”, un peisaj de o frumusețe obsedantă, care dezvăluie frumusețea magică a unui cer senin de noapte. Această pictură, împreună cu altele precum „Floarea-soarelui” și „Mâncătorii de cartofi”, au devenit simboluri ale stilului lui van Gogh și au contribuit la asigurarea locului său în panteonul marilor artiști.
Dar în ciuda numeroaselor sale contribuții aduse lumii artei, van Gogh nu a apucat să trăiască pentru a se bucura de recunoașterea pe care o merita. A murit la doar 37 de ani, în urma unei răni autoprovocate prin împușcare, și abia după mulți ani de la moartea sa, opera lui a început să obțină validare și apreciere pe scară largă.
De ce a fost van Gogh special?
Datorită stilului unic, distinctiv, caracterizat prin culori îndrăznețe, luminoase și pensulații energice, dinamice. A fost unul dintre primii artiști care au experimentat pictura post-impresionistă, căutând să surprindă experiența subiectivă a realității prin utilizarea culorilor și a luminii.
Picturile lui Van Gogh sunt cunoscute pentru intensitatea lor emoțională, surprinzând sentimentele și stările de spirit ale subiecților săi, această abordare a picturii fiind una nouă, inovatoare și contribuind la afirmarea lui ca una dintre vocile principale ale mișcării post-impresioniste.
Și-a tăiat o ureche
Pe 23 decembrie 1888, van Gogh a recurs la un gest disperat și nebunesc, tăindu-și o ureche. Nu a fost stabilit cu exactitate motivul pentru care pictorul a ales facă asta, dar au fost vehiculate mai multe teorii. Una dintre cele mai larg acceptate explicații este că ar suferit o cădere nervoasă severă, ce i-ar fi cauzat o psihoză, care este posibil să-l fi determinat să creadă că tăierea urechii era necesară pentru a se proteja pe sine sau pentru a-i proteja pe alții.
O altă teorie este că acest act a fost rezultatul unei certe violente cu prietentul și colegul său Paul Gauguin, alături de care lucra în Arles, Franța. Potrivit acestei teorii, van Gogh l-a atacat pe Gauguin și, ulterior, s-a mutilat.
Este, de asemenea, posibil ca actul să fi fost o tentativă de sinucidere, deoarece van Gogh avea un istoric al stărilor depresive. De asemenea, o teorie mai nou vehiculată înaintează informația conform căreia artistul și-a tăiat ureche după ce a aflat că fratele său urma să se căsătorească. Totuși, și în acest caz motivația stă sub semnul întrebării.
Însă, indiferent de cauza ce a dus la acest gest, evenimentul a reprezentat un punct de cotitură în viața lui van Gogh, pictorul fiind în cele din urmă internat într-o instituție de boli mintale.
Și-a provocat moartea
La 27 iulie 1890, pe un câmp de lângă Auvers, Vincent van Gogh s-a împușcat în piept cu un revolver. A murit două zile mai târziu, cu fratele său Theo la căpătâiul său. Săptămânile și lunile care au precedat moartea pictorului au fost catalogate de el însuși chinuitoare, acesta scriind scrisori care îi dezvăluiau instabilitatea mentală.
Într-o astfel de scrisoare pe care i-a trimis-o fratelui său, Theo, cu doar câteva zile înainte de a muri, van Gogh: „Viața mea este atacată la rădăcină, pasul meu, de asemenea, se clatină”.
Surse:
https://www.mirror.co.uk/news/world-news/how-vincent-van-gogh-die-27479395
https://www.history.com/this-day-in-history/van-gogh-chops-off-ear
https://www.vangoghmuseum.nl/en/art-and-stories/stories/vincents-death
Vă mai recomandăm să citiți și:
Activiștii au aruncat cu supă peste tabloul „Floarea-soarelui” a lui Van Gogh
Test de cultură generală. Unde se află opera „Noapte înstelată” a lui Van Gogh?
Un autoportret ascuns al lui Van Gogh a fost descoperit pe spatele unui tablou
Experții au descoperit motivul pentru care Vincent van Gogh suferea de „delir”