Home » Cultură » Saddam Hussein, măcelarul din Bagdad

Saddam Hussein, măcelarul din Bagdad

Saddam Hussein, măcelarul din Bagdad
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.03.2023

Saddam Hussein a fost președintele Irakului din 1979 și până în 2003. A fost cunoscut pentru politica și felul autoritar și dictatorial cu care a condus țara și pentru implicarea Irakului în două războaie majore: războiul Iran-Irak (1980-1988) și războiul din Golf (1990-1991). De asemenea, a fost cunoscut și pentru abuzurile în ceea ce privește drepturile  omului și folosirea armelor chimice împotriva propriului popor.

În 2003, o coaliție de țări condusă de Statele Unite a invadat Irakul, Saddam Hussein fiind capturat de forțele americane. Ulterior, a fost judecat și condamnat de un tribunal irakian pentru crime împotriva umanității și a fost executat în 2006.

Saddam Hussein a fost una dintre cele mai controversate și polarizante figuri ale secolului XX. În timpul guvernării sale s-a remarcat printr-o serie de realizări, cele mai notabile dintre acestea fiind:

Realizările lui Saddam Hussein în Irak

Dezvoltarea economică: Saddam Hussein a implementat politici care au dus la modernizarea infrastructurii Irakului și la extinderea economiei sale. A investit masiv în educație, îngrijire medicală și transport, ceea ce a contribuit la îmbunătățirea standardului de viață pentru mulți irakieni.

Expansiunea militară: Saddam Hussein a consolidat armata irakiană, făcând-o una dintre cele mai puternice din regiune. De asemenea, a condus Irakul la victorie în războiul Iran-Irak (1980-1988) care, în ciuda costului uman ridicat, l-a adus în poziția de lider important în Orientul Mijlociu.

Naționalizarea resurselor: Saddam Hussein a naționalizat industria petrolieră a Irakului, ceea ce a adus venituri semnificative pentru țară. A preluat, de asemenea, controlul asupra altor industrii cheie, cum ar fi electricitatea, apa și telecomunicațiile, care au contribuit la îmbunătățirea infrastructurii țării.

Unitatea arabă: Saddam Hussein a fost un puternic susținător al unității arabe și a căutat să creeze un guvern panarab. A sprijinit diverse mișcări naționaliste arabe și a lucrat pentru a construi legături cu alte țări arabe.

Dezvoltare culturală: Saddam Hussein a promovat artele și cultura în Irak și a construit mai multe muzee, teatre și biblioteci. De asemenea, a investit în conservarea siturilor și artefactelor istorice ale Irakului.

Lider brutal, abuzuri și crime

Cu toate acestea, este important de menționat că realizările sale au fost obținute prin mijloace autoritare și că multe dintre ele au fost rezultatul vastelor rezerve de petrol ale Irakului, care au fost puse sub controlul statului, precum și faptul că (s-)a folosit și (de) bogăția țării pentru a întreține o armată numeroasă și puternică, ceea ce i-a permis să mențină un control absolut asupra puterii.

Sursa foto: Profimedia

În plus, multe dintre aceste realizări au fost umbrite și de abuzurile drepturilor omului, crimele de război și consecințelor devastatoare aduse țării de cele două războaie pe care le-a condus. Toate acestea au dus, într-un final, la pierderea autorității sale și la căderea regimului condus de el. ( În timpul Războiului din Golf, pentru a-și atrage simpatia maselor arabe și musulmane din regiune, Saddam a lansat 60 de rachete asupra teritoriului Israelului. După invazia Irakului din 2003, Saddam a fost răsturnat de la putere, a reușit să se ascundă vreme de opt luni, până ce a fost capturat în ascunzătoarea subterană unde se afla, lângă localitatea natală Tikrit, la data de 13 decembrie 2003)

Scurtă biografie a lui Saddam Hussein

Saddam Hussein s-a născut în Tikrit, Irak, în 1937. A crescut într-o familie de crescători de oi, iar primii săi ani au fost marcați de multe lipsuri, sărăcie și greutăți. În ciuda acestui fapt, a fost un elev și un student model, în perioada studiilor excelând la istorie și literatură.

A urmat Facultatea de Drept din Cairo (1962–1963), după care, din 1963, și-a continuat studiile la Facultatea de Drept din Bagdad, perioadă în care partidul Baas (Partidul Socialist al Renașterii Arabe) a preluat puterea în Irak, fiind însă răsturnat în același an, iar Saddam a petrecut câțiva ani în închisoare. După ce a scăpat, a devenit liderul Partidului Baas, un partid socialist pan-arab care a căutat să unească lumea arabă sub un singur guvern, jucând un rol esențial în lovitura de stat care a readus partidul la putere în anul 1968. Saddam a deținut efectiv puterea în Irak împreună cu șeful statului, Pres. Ahmad Hasan al-Bakr, iar în 1972 a condus naționalizarea industriei petroliere a Irakului. În 1979 a deținut funcția de vicepreședinte al Irakului, iar în 1980 a devenit președintele Irakului, poziție pe care o va deține până în 2003.

Ravagiile lui Saddam Hussein

În calitate de președinte, Saddam Hussein s-a remarcat rapid ca un dictator nemilos. A suprimat opoziția politică, a scos în afara legii partidele politice și ziarele independente, i-a arestat și torturat pe cei care au îndrăznit să vorbească și să se manifeste împotriva lui. A început, de asemenea, o campanie de curățare etnică împotriva kurzilor, un grup minoritar din Irak, ceea ce a dus la moartea a aproximativ 50.000 până la 100.000 de oameni.

Saddam Hussein a condus Irakul în două războaie majore: Războiul Iran-Irak (1980-1988) și războiul din Golf (1990-1991). Războiul Iran-Irak a fost un conflict sângeros și costisitor, care a dus la moartea a aproximativ un milion de oameni. În ciuda costurilor umane ridicate, Irakul a ieșit victorios din război, iar Saddam Hussein a fost salutat ca erou național.

Războiul din Golf a fost însă o poveste diferită. Irakul a invadat Kuweit în 1990, iar o coaliție de țări conduse de Statele Unite a intervenit rapid pentru a forța Irakul să se retragă. Războiul a fost o victorie rapidă și decisivă pentru coaliție, iar Irakul a fost obligat să plătească reparații pentru daunele cauzate în timpul invaziei.

În 2003, o coaliție de țări conduse de Statele Unite a invadat Irakul, iar Saddam Hussein a fost capturată de forțele americane. Ulterior a fost judecat și condamnat de o instanță irakiană pentru infracțiuni împotriva umanității și a fost executat, prin spânzurare, pe 30 decembrie 2006, după ce timp de trei ani se aflase în custodia SUA.

„Aducerea lui Saddam Hussein în fața justiției nu va pune capăt violenței din Irak, dar este o piatră de hotar importantă în calea Irakului spre a deveni o democrație care să poată guverna, susține, apăra și deveni un aliat în Războiul împotriva terorii”, declara atunci purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Soțiile lui Saddam Hussein

Saddam Hussein s-a căsătorit, prima dată, în 1963 cu Sajida Talfah, una dintre verișoarele sale, fiica lui Khairallah Talfah, unchiul și mentorul lui, mariajul celor doi fiind stabilit de când Hussein avea cinci ani. Hussein și Sajida au avut cinci copii. Soția lui Saddam era bine cunoscută pentru pasiunile ei pentru bijuterii și ținutele vestimentare pe care și le comanda la marile case de modă din Paris și Londra. O mișcare intrigantă pentru poporul irakian a fost când soția președintelui și-a vopsit părul blond.

Saddam Hussein s-a căsătorit pentru a doua oară în 1986, cu medicul Samira Shahbandar. Până a-i deveni soție, Samira fusese amanta lui. Deși nu este o informație confirmată de membrii familiei lui Saddam, Samira i-ar fi născut soțului ei un copil (cel de-al șaselea al lui Saddam Hussein).

Surse:

https://www.cbsnews.com/news/saddam-hussein-executed/

https://www.britannica.com/biography/Saddam-Hussein

Vă mai recomandăm să citiți și:

O măcelărie antică dezvăluie că strămoșilor noștri le plăcea carnea de hipopotam

Recompensă de 100.000 de dolari pentru capturarea „Măcelarului din Slaviansk”

Ed Gein: crimele Măcelarului din Plainfield au inspirat cărți și filme de groază

Ucigașul Zodiac, criminalul în serie neidentificat nici până azi. Trimitea mesaje codate presei și poliției

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase