James Gandolfini: „O decizie proastă tot e mai bună decât indecizia”

09 03. 2023, 09:30

„Nu pricepi? Ești un fel de Mozart!”, îi spunea David Chase, producătorul executiv al serialului Clanul Soprano lui James Gandolfini, actorul care a fost distribuit în celebrul rol Tony Soprano.

Gandolfini a avut o viață și o carieră scurte. A murit în urma unei crize cardiace, la doar 51 de ani, în vara lui 2013, în timp ce se afla în Italia (la Roma), în vacanță. La aflarea veștii morții lui Gandolfini, Chase, creatorul „Clanului Soprano” spunea: A fost un geniu. Toți cei care l-au văzut chiar și o singură dată într-un rol știu acest lucru. A fost unul dintre cei mai buni actori ai tuturor timpurilor și i-am spus asta de multe ori, dar el nu zicea nimic. Pentru Deborah, Michael si Liliana este devasator. Dar și pentru întreaga lume. A fost partenerul meu, a fost fratele meu și nu pot explica în cuvinte legătura noastră. (…)A fost genial. Și toți cei care l-au văzut chiar și în rolurile sale cele mai mărunte știu lucrul acesta.

Deși nu se plânsese niciodată de probleme la inimă și nu acuzase vreun simptom care să anticipe un astfel de sfârșit, presa internațională, în numeroasele articole pe care le-a scris referitoare la moartea actorului, au inserat detalii legate de viciile pe care Gandolfini le avusese în tinerețe. Actorul s-a luptat, la un moment dat, cu alcoolul și drogurile, despre aceste probleme menționând chiar și Marcy Wudarski, fosta soție a lui Gandolfini în cererea de divorț pe care o depusese în 2002.

Unul dintre cei mai buni actori de la Hollywood

Potrivit American Heart Association, riscurile crescute pentru boli de inimă includ stresul, consumul excesiv de alcool, o dietă bogată în grăsimi și sodiu, fumatul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, un stil de viață sedentar și obezitatea. Era clar faptul că Gandolfini se lupta cu stresul. În perioada divorțului și după aceea a avut câteva manifestări mai violente chiar și pe platourile de filmare. Astfel, frustrările din viața personală, dar și neglijența în ceea ce privește dieta alimentară este posibil, spun specialiștii, să fi fost efecte ale tristului deznodământ pe care l-a avut acesta.

Colegii săi de breaslă, actorii pe care i-a avut sau nu parteneri în filme, l-au descris ca fiind un profesionist în meseria pe care și-a ales-o, mulți considerându-l unul dintre cei mai buni actori de la Hollywood. Ca om, era perceput a fi blând, generos și amuzant.

Serialul care i-a adus lui James Gandolfini faimă și bogăție

Gandolfini nu a vânat roluri din filme de top de la Hollywood, dar în fiecare producție cinematografică sau pentru televiziune în care a jucat și-a făcut exemplar treaba, punându-și amprenta personală pe fiecare rol pe care l-a avut. Îl defineau detaliile, gesturile aparent neînsemnate, dar care erau mai apoi asociate doar cu personajele sale.

„Clanul Soprano”, care a rulat pe micile ecrane timp de opt ani, i-a adus lui Gandolfini faimă și bogăție. Pentru prestația sa din serial, Gandolfini a primit 1 milion de dolari pe episod, astfel că în final s-a ales cu 13 milioane de dolari de pe urma acestei producții tv care, de-a lungul timpului, a avut 126 nominalizări și 21 de premii Emmy și cinci Globuri de Aur. La rândul său, pentru rolul lui Tony Soprano, Gandolfini a fost recompensat cu 19 premii, printre care 3 Emmy și un Glob de Aur. James Gandolfini a fost și regizor. Și-a folosit banii, faima și influența pentru a atrage atenția asupra sănătății mintale a soldaților americani care se întorceau din Irak. Interesul său în acest sens a fost materializat printr-un documentar pe care l-a produs în 2007 – Alive Day Memories: Home From Iraq – și un altul lansat în 2010, Warton: 1861 – 2010.  

Unul dintre cele mai bune seriale din istoria cinematografiei

După finalizarea serialului „Clanul Soprano”, care a fost numit de specialiști unul dintre cele mai bune seriale din istoria cinematografiei, James Gandolfini a jucat pe Broadway, în piesa „God of Carnage”, prestația sa fiind foarte bine primită de criticii de teatru. Tot pe Broadway a mai jucat și în 1995, în „On The Waterfront”.

James Gandolfini a mai jucat în filme precum „Iubire adevărată/ True Romance” (1993), „Familie în stil italian/ Italian Movie” (1993), „Un mafiot la Hollywood/ Get Shorty” (1995), „12 oameni furioşi/ 12 angry men” (1997), „Mexicanul/ The Mexican” (2001), „Toţi oamenii regelui/ All the king’s men” (2006), „Ucide-i cu tandreţe/ Killing them softly” (2012).

Pentru rolul din „True Romance”, în care personajul interpretat de el era un criminal plătit, actorul dezvăluia că una din suresele sale de inspirație în ceea ce privește rolul pe care l-a avut în film a fost un amic mai vechi al lui, un asasin plătit.

James Gandolfini s-a născut pe 18 septembrie 1961 în New Jersey din părinți cu origini latine. (Mama lui se născuse în SUA, dar copilărise în Italia, iar tatăl său era „un italiano vero”, din  Borgotaro).  În adolescență fusese pasionat de baschet și de teatru. După cursurile de actorie pe care le-a urmat, Gandolfini a apărut în câteva reclame, printre care și un spot publicitar realizat pentru promovarea echipei de fotbal a Universității Rutgers. A fost căsătorit de două ori (cu Marcy Wudarski, între 1999 – 2002 și cu Deborah Lin, între 2008 – 2013), cu fiecare dintre cele două femei având câte un copil.

Surse:

https://edition.cnn.com/2013/06/20/showbiz/gandolfini-appreciation/index.html

https://www.foxnews.com/entertainment/james-gandolfini-die-inside-sopranos-stars-untimely-death-lasting-legacy

https://www.healthdigest.com/480675/james-gandolfinis-cause-of-death-explained/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Thespis, primul actor din istoria teatrului

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Robin Williams, actorul care a râs, omul care a plâns