Una dintre cele mai influente minți științifice din istorie, cosmologul, autorul și fizicianul Stephen Hawking, care a murit în martie 2018, a fost diagnosticat cu o boală cu progresie lentă a neuronilor motori, cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică (SLA), atunci când avea doar 21 de ani. Ce IQ avea Stephen Hawking?
Speranța de viață cu afecțiunea incurabilă este de obicei de 2-5 ani, dar Hawking a sfidat soarta și a supraviețuit timp de 55 de ani cu boala degenerativă.
Fiind un om atât de influent și de recunoscut, probabil mulți sunteți curioși ce IQ avea Stephen Hawking.
Profesorul Stephen Hawking nu și-a dezvăluit niciodată IQ-ul, totuși se crede că acesta a fost de 160. Acest scor mare se încadrează în categoria „genii”, doar 0,003% dintre oameni având un scor atât de mare, conform Mirror.
Deși era în mod clar un geniu, Hawking nu era un om care să facă tam-tam cu privire la IQ-ul său, crezând că abilitățile umane nu pot fi marcate clar cu un scor.
Într-un interviu celebru acordat pentru New York Times în 2004, Hawking a fost întrebat care este IQ-ul său. El a răspuns: „N-am idee. Oamenii care se laudă cu IQ-ul lor sunt niște fraieri”.
Întrebat despre viziunea larg răspândită despre el că este un geniu, Hawking a spus: „Mass-media au nevoie de supereroi în știință la fel ca în orice sferă a vieții, dar există o gamă continuă de abilități fără o linie de demarcație clară”.
El nu a confirmat sau infirmat niciodată că este un geniu, adăugând că speră că se află în partea superioară a intervalului.
Hawking a adus mai multe contribuții semnificative în domeniul cosmologiei, care studiază originile și evoluția Universului.
Una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost despre găurile negre: Hawking a constatat că găurile negre nu sunt complet negre. Și că emit ceea ce se numește acum radiație Hawking.
Această descoperire revoluționară a fost foarte dezbătută, dar a și pus bazele modului în care a progresat fizica de-a lungul anilor.
Pe lângă munca sa de cercetare, Hawking a fost și autor. Cartea sa „A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes”, publicată în 1988, este considerată a fi una dintre cele mai bune cărți din domeniul științei și i se adresează oricărei persoane care dorește să afle mai multe despre Univers.
Cartea a fost inclusă pe lista Sunday Times cu cele mai vândute cărți timp de 237 de săptămâni și s-a vândut în peste 25 de milioane de exemplare.
Povestea pensionarului care a furat un tablou al lui Francisco Goya
Muhammad Ali, regele boxului. „E greu să fii umil atunci când ești atât de frumos”