Încă din Evul Mediu, „oracolele cu ceapă” au folosit această plantă ca o formă supranaturală de a prezice viitorul și de a prevedea starea vremii.
În fiecare an, în seara de 24 ianuarie, în orașul Urbania (regiunea Marche), situat în centrul Italiei, profesoara Emanuela Forlini taie o ceapă galbenă în patru bucăți. Apoi, ea separă foile și obține 12 felii, care vor forma baza profeției sale cu privire la anul care urmează. Emanuela are, astfel, în fața ochilor 12 bucăți de ceapă așezate pe tocătorul din bucătărie – câte o bucată pentru fiecare luni din an.
Pe fiecare felie de ceapă, Emanuela presară sare, le lasă pe tocător, îl așază pe pervazul ferestrei și apoi merge la culcare.
Imediat ce primele semne ale zilei de 25 ianuarie se ivesc, Emanuela se pregătește, cu un caiet și un pix în mână, să interpreteze fiecare bucată sacră de ceapă, căutând semnele pe care – crede ea – i le-au trimis zeii prin reacția sării cu ceapa. Ea este atentă la tot: dacă ceapa este umedă sau uscată; dacă sarea s-a întărit sau s-a dizolvat etc. Pornind de la aceste variabile, profesoara din Urbania își creează propria prognoză meteo pentru întregul an.
Interpretarea Emanuelei este publicată în ziar sau prezentată la televizor pentru localnicii din acest oraș, dar și pentru cei din împrejurimi. Localnicii chiar așteaptă prognoza meteo cu sufletul la gură.
Forlini practică acest ritual de 28 de ani, ducând mai departe tradiția pe care a preluat-o de la tatăl său, care a fost avocat, potrivit BBC.
E drept că în Italia mai sunt câțiva prezicători în felii de ceapă, însă Emanuela Forlini a devenit expert foarte cunoscut în țară, fiind de multe ori intervievată pentru multe ziare sau emisiuni televizate. Astfel, ea creează o prognoză nu dintr-o credință puternică, ci din datorie.
„Practic acest ritual datorită afecțiunii pentru tatăl meu și pentru bunicul meu, care au practicat și ei această tradiție. Iar pentru mine, acest lucru înseamnă, pur și simplu, că mențin vie o tradiție străveche și adevărată, care datează încă din Evul Mediu. Însă este, înainte de toate, o tradiție de familie”, a spus Emanuela.
Cum sunt foarte puțini astfel de prezicători în Italia, ei sunt și răsfirați prin țară, însă toate interpretările lor sunt publicate în ziarele locale – unele chiar și în cele regionale. Iar în Urbania, prognoza din ceapă (il barometro delle cipolle) rămâne o parte importantă a vocabularului local.
„Încă mai auzim prin oraș fraze precum: Cepele au prezis ploaie și tot așa”, își amintește Anna Damiani, o localnică din Urbania.
În ce privește acuratețea informațiilor, Emanuela Forlini spune că nu este importantă, ci faptul că se continuă tradiția.
„Știm toți că nu este vorba despre o metodă științifică, pentru că pentru o prognoză meteo există meteorologi, sateliți și tot ce ne oferă astăzi tehnologia. Este doar o tradiție, o metodă prin care ne păstrăm trecutul într-o manieră emoțională”, a mai spus profesoara.
Câinii salvează măslinii Italiei de la o boală pentru care nu există leac
Un dodecaedru roman misterios găsit în Belgia ar fi fost folosit în ritualuri magice
Mumia unui „băiat de aur” a dezvăluit cât de minuțioase erau ritualurile egiptenilor antici