Home » Cultură » Le Corbusier, promotorul conceptului architectural adoptat nevoilor corpului uman

Le Corbusier, promotorul conceptului architectural adoptat nevoilor corpului uman

Publicat: 25.02.2023

Le Corbusier este pseudonimul elvețianului Charles-Édouard Jeanneret-Gris, fost celebru arhitect, urbanist, decorator, pictor, sculptor, teoretician și scriitor care a trăit între anii 1887 – 1965.

A fost cunoscut pentru contribuțiile pe care le-a adus unor curente arhitecturale – modernism și brutalism – și mai ales pentru felul în care a promovat Purismul, un concept în arhitectură adaptat proporțiilor și nevoilor firești ale omului.

Le Corbusier s-a dedicat în timpul existenței sale studiilor necesare pentru găsirea unor soluții menite să îmbunătățească vizibil condițiile de trai în zonele aglomerate, realizând conceptul numit „unitate de locuit” .

Un architect fără diplomă de arhitect

În cei 50 de ani de carieră, arhitectul elvețian (naturalizat francez) a proiectat mai multe clădiri impresionante în Europa Vestică și una în Statele Unite ale Americii.

Le Corbusier nu a avut niciodată educație academică formală în arhitectură. A învățat singur arhitectura citind foarte multe cărți, vizitând muzee și schițând clădiri. Într-un interviu acordat BBC în 1951, citat de arch2o.com, acesta declara că este total „anti-școală. Am să vă mărturisesc că m-am lăsat de școala la vârsta de 13 ani. Nu găseam nimic distractiv acolo”.

În 1944, Le Corbusier a acceptat o postul de urbanist pe care i l-a oferit guvernul francez de la Vichy care susținea Germania nazistă. Din această poziție, ar fi urmat să lucreze la reproiectarea mai multor orașe, inclusiv Alger, dar cum proiectele și ideile sale au fost respinse, a renunțat la job și s-a retras din orice avea legătură cu politica.

Orașul proiectat de Le Corbusier

Le Corbusier a proiectat primul oraș planificat al Indiei, după declararea independenței tării, în 1950. Chandigarh  – despre el este vorba – este renumit în lume pentru arhitectura și planificarea sa urbană, orașul aflându-se în topul statelor și teritoriilor Uniunii Indiene cu cel mai mare nivel de trai pe cap de locuitor, iar un studiu din 2010 evidenția faptul că orașul Chandigarh ar fi fost cel mai curat din India.

Cu toate acestea, au fost păreri care au considerat că arhitectura nu este destul de prietenoasă cu pietonii, iar clădirile au fost văzute de anumiți specialiști ca fiind uriașe și monotone.

Arhitectul francez a vizitat, în 1911, România

Bucureștiul este plin de Paris; mai mult decât atât. Femeile, sub lumina teribilă, se fardează, sunt frumoase și îmbrăcate în toalete rafinate. Ele nu vă par străine, cu ținute bizare care ar crea ele însele o barieră. În trăsurile ce revin de la plimbare, în această lungă defilare pe Calea Victoriei, ele șed alungite leneș și toaletele lor de la Paris, din stofe somptuoase sobre, marile pălării negre, gri sau albastre agitate de o enormă pană – sau, de asemenea, micile toci pe părul invadator – fardul ochilor sau al gurii, pe un ten palid, formele mobile ale frumoaselor corpuri mângâiate de stofe – totul ne îndeamnă să le admirăm… și să ne amintim, cu aceeași melancolie, cuceritoarele viziuni ale Parisului șic. (…) Ce să vă mai spun despre acest oraș plin de arbori, care se întinde departe, dar oferind tot timpul aspectul închis al unui cartier de petits-maîtres? Etajele nu depășesc pe al doilea și străzile se închid repede (scrie arhitectura-1906.ro despre mărturiile lui Le Corbusier după vizita la București)

A mizat pe confort și economisirea spațiului

Arhitectura lui Le Corbusier a fost considerată una inovatoare și asta datorită acelui limbaj architectural care a trasat ruptura de tradițiile din trecut, tranzitând spre un modernism ce a exclus elementele decorative inutile în favoarea geometriei simplă a formelor, asimetriei, planurilor orizontale și amenajărilor libere și mizând pe un stil care să aibă la bază confortul și comoditatea, economisirea spațiului interior al clădirilor, cu pereți ușori și ferestre amplasate în funcție de punctele cardinal. Le Corbusier a prețuit și exploatat lumina naturală, iar atunci când a venit vorba despre culori, s-a orientat cu precădere către alb și nuanțe de gri.

Lucrări care merită evidențiate

Printre proiectele sale care i-au marcat stilul se numără Capela Notre Dame du Haut, construită între 1990 – 1995, în Ronchamp, Franța, o capelă romano-catolică construită pe un fost loc de pelerinaj distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Complexul Rezidențial din Berlin este o altă lucrare arhitecturală semnată de Le Corbusier care a impresionat. A fost construit între 1956 – 1957 în Berlinul de Vest (Germania), ca urmare a crizei de locuințe ce survenise după bombardamentele din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Acest complex a fost soluția oferită de arhitect pentru un proiect de locuințe sociale format din 530 de apartamente.

Aceasta nu este arhitectură pentru regi sau prinți, este arhitectură pentru oameni obișnuiți: bărbați, femei, copii.

Alte proiecte admirabile ale lui Le Corbusier sunt Muzeul Național de Artă din Tokyo, Mănăstirea dominicană Saintes-Maries-de-la-Tourette (ce cuprinde o sută de chilii, o biserică, o bibliotecă și săli de studiu), Palatul Adunării din Chandigrah (India), Casa de Cultură Firmini din Franța, Biserica piramidală Saint-Pierre de Firminy (ultimul său proiect major realizat, însă, după moartea arhitectului. A fost început în 1960 și finalizat la 41 de ani de la dispariția lui).

Biserica trebuie să fie spațioasă, astfel încât inima să se simtă liberă și înălțată, astfel încât rugăciunile din ea să poată respire.

Le Corbusier a murit la 27 august 1965 înecându-se în urma unui infarct. Slujba funerară s-a ţinut în curtea Palatului Luvru, sub auspiciile ministrului francez al Culturii, Andre Malraux.

Le Corbusier s-a remarcat în timpul vieții sale și ca designer de mobilier, o parte dintre modelele create de el fiind populare și astăzi: canapeaua rabatabilă sau scaunele din tuburi metalice îndoite și perne din piele.

Surse:

https://www.arch2o.com/14-interesting-facts-probably-didnt-know-le-corbusier/

https://www.britannica.com/biography/Le-Corbusier

Vă mai recomandăm să citiți și:

Frank Lloyd Wright, cel mai cunoscut arhitect american

Paco Rabanne, arhitectul devenit creator de modă

Ernest Hemingway, scriitorul american laureat al Premiilor Pulitzer și Nobel pentru Literatură

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase